@Viduka OPG Za takve ljude će reći da su lakomi. Ja mislim da samo žele sigurnost, ako jedan izvor zakaže uvijek imaju drugi. Ja sam radil za 3x manju plaću nego imam danas i nikad nisam bil u škripcu jer sam radil uvijek nekaj sa strane i pokril sam se s onim kaj sam u tom trenutku imal.
Dečki slažem se da kukuruz i pšenica nisu hrana i da je Darijusov proizvod hrana. Kukuruz i pšenica su sirovine za proizvodnju hrane. Nismo otkrili toplu vodu. Vidim da pišete “samo zasiju” jedan i drugi. Jel vi znate kaj treba da se “samo zasije” 50 hektara kukuruza? Za početak trebaš imati 50 hektara… Onda trebaš jedno 30 000€ keša. Samo. Ili uzeti kredit ili repromaterijal na zalog uroda. Onda trebaš strojeva bar za 50 000€. Sve to netko treba zaraditi, treba dojti do tih strojeva i kapitala. Možda je to vama samo al meni nije. Onda kad posiješ moraš moliti Boga da nebude suša, poplava, tuča, oluja, skakavci… Jer tvojih (ili tuđih) 30 000€ stoji na polju i ovisi o horoskopu. Ja nisam nikakv poljoprivrednik niti živim od toga al godišnje moji traktori rade 500-600 radnih sati. Znači 3-3,5 radna mjeseca godišnje ako radiš u firmi i imaš mjesečno 176 sati. Sad zamislite kolko samo rade oni koji žive od toga. I to je vama “samo”. Problematizirate to kaj ratari nemaju stoke. Puno današnjih ratara je imalo stoku al nisu mogli živjeti od nje ili su radili dan i noć za kikiriki. Kaj su trebali glavom kroz zid da nebi danas netko rekel da je ovo kaj sad rade laka lova?
U Americi i Europi već destljećima imate farme sa stotinama i tisućama hektara na kojem se ne hrani ni cucak. S druge strane imate farme pilića, krava, svinja sa tisućama grla koje nemaju hektar oranice. Imate ratare sa stotinama hektara zemlje koji nemaju traktor i prikolicu jer im sve rade kontraktori. To je moderna poljoprivreda. Nisam ju ja izmislil niti mislim sa je to pravo ili krivo al to je tak. A ove romantične priće sa ral kuruze i dve krave i krmačom… U Hr imate isto primjere gde ogromne farme naručuju svu hranu za svinje, piliće… od velikih mješaona. Te mješaone obično nemaju svoju kuruzu nego ju kupuju od nekoga…
Veliš kolko put su Darijus ili Johabica bili na moru? Jel živimo u 21. stoljeću? Jer normalno da netko svaki dan hrani krave, radi sir, hoda po polju, sije, suši sijeno za kikiriki? Da nemre 3 dana sa djetetom na more? To bi trebal biti moj cilj da ne radim kaj radim? Da moj sin prvi put vidi more sa 14 godina. Pa trebalo bi me poslati na promatranje u najmanju ruku. A ovak samo berem laku lovu? Imal sam jednu takvu izjavu od gospođe koja hrani piliće a od mene su kupovali kukuruzu i slamu. A ona samo hrani piliće bez betva posijane kuruze… Ja sam uložil jedan stan u Zg u kupovinu zemlje i mehanizacije. Samo to.
@plus Kaj se tiće bicikla, stranaca i gospođe u potpunosti se slažem s tobom. Al ovo je poljoprivredni forum. Normalno da su insinuacije da je netko ostavil urod (i poticaj koji je dobil ili nije) na polju da trune radi objesti ili čega već izazvale najviše pozornosti.