• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

HRVATSKI POSAVAC

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Meni su stvarno krasni. Nekome drugome sasvim mi je svejedno hoće li se svidjeti ili ne. Ne kupujem još, čekam da mi klinka poraste. Njoj sam obečao, pa makar nemao za kruh, kupit ću ga.
 

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
znači cijene su takve kakve jesu a ja bi držo konja za neke lakše posliče je u planu imamo u najam uzeti jednu parcelu od 20-ak jutara a malo je udaljena od ceste pa bi snjim mlijeko vozili kuči jer pola bi bio pošnjak a pola bi obrađivali a i za jahanje tako da bi mi bolje paso neka radna vrsta to jest posavac ili bosanski konjići
tata je nešt govorio da bi kupili magarca ali kad on stane nasred puta pa neče krenit onda umijesto mlijeka dovezem sir ili jogurt
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Evo zaprege sa mojim konjićem! Izložba u Lukavcu kod Velike Gorice!
 

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
Jaga kaže:
Evo zaprege sa mojim konjićem! Izložba u Lukavcu kod Velike Gorice!

koliko je vremena trebalo da naraste tako dugačka griva
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
13 godina! Kaže deda kod kojeg se oždrebio da mu je mama imala još dužu grivu!!! :roll: :roll: :roll:
 
Z

Zdrebica

Guest
ajme kolika griva..i ja svoju neču šišat,pustila joj budem dugu grivu
 
Z

Zdrebica

Guest
Moja ždrebica Posavka
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
G

Guest

Guest
Meni su prekrasni ovi Posavci....Ja sam se doselio prije par godina na Rab i poznam clana vi_ky, ali ga nema vec dugo na forumu....Ja bih htio kupiti jedno zensko zdrijebe Hrvatskog Posavca, a moze biti i neka starija kobila, pa bi ju ujahali i uvozili i parili je sa nasim magrcem pa bi imali malu mulu, a sada me zanima gdje mogu naci povoljno jedno zdrijebe ili mozda ako netko poklanja kobilu sa povrijedenom nogom ili nesto slicno, jer malo mi je puno dati toliko za konja, a onda jos hrana, oprema, cetke, ulari i sve to....!
 
Z

Zdrebica

Guest
HORSE kaže:
Meni su prekrasni ovi Posavci....Ja sam se doselio prije par godina na Rab i poznam clana vi_ky, ali ga nema vec dugo na forumu....Ja bih htio kupiti jedno zensko zdrijebe Hrvatskog Posavca, a moze biti i neka starija kobila, pa bi ju ujahali i uvozili i parili je sa nasim magrcem pa bi imali malu mulu, a sada me zanima gdje mogu naci povoljno jedno zdrijebe ili mozda ako netko poklanja kobilu sa povrijedenom nogom ili nesto slicno, jer malo mi je puno dati toliko za konja, a onda jos hrana, oprema, cetke, ulari i sve to....!
Posavci nisu skupi..zavisi do kolko novaca želiš kupiti..za 6000 kn se najde mlada kobila-omica (1-3) godine starosti...
 
G

Guest

Guest
Pa do te cijene mogu naci u oglasniku i ujahanu i uvozenu kobilu, a vidio sam da ima i zdrijebadi ali nigdje ne pise cijena, nego samo "Prodajem zdrijebe posavca" a mene takvi oglasi iritiraju, neznam ni koliko je staro zdrijebe, ni cijenu, ni gdje se nalazi, ma nista osim da neki tamo prodaje zdrijebe.A jel ima negdje za kupiti neko zdrijebe na kile, pa mu kazes da ces ga utovit i zaklat a na kraju ga ujases i uvozis i paris ga s nekim pastuhom... :) ...meni se to jako svida kupiti neko zdrijebe koje bi trebali zaklati, pa na kraju ispadne kao da sam mu spasio zivot...! :D
 
Z

Zdrebica

Guest
Da nažalost ima i na kile prodaju..al zavisi do kolko para misliš kupiti
 
G

Guest

Guest
Pa ako mi molim te mozes reci kolika bi cijena bila za jedno zdrijebe koje se tek pocelo privikavati na zivot bez kobile, ali mislim da ga kupis na kile i onda ujases i uvozis... :D
 
Z

Zdrebica

Guest
sad se prodaje jedno ždrebe muško ,mama posavka za 4000 kn...a omice (ženske) ima za 6000 kn ,za 5000 kn teško se najde ispod 6000 kn žensko ždrebe
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Vidim da bi neki stisnuli i prdnuli, a to ne ide! Za te novce dobiješ ždrebe na kile (300 kg x 13-14 kn=4000 kn). Ako hoćeš dobrog konja moraš ga i platiti! Ako ima neke papire dodaj još barem koju tisućicu kuna. Ako ti nije bitno kupi od cigana šepavu kobilu i moli boga da ne krepa od starosti!
 
Z

Zdrebica

Guest
U narodu ga još zovu posavski konj, posavec i posavski bušak. Kao što mu ime govori, nastao je na području slivnog toka rijeke Save i njezinih pašnjačkih površina. Uzgojno mu je područje nekada bilo od Zagreba prema Županji, a danas je to nizvodno od Zagreba do Nove Gradiške. Po svojoj brojnosti danas je najznačajnija pasmina konja u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući svojim kvalitetnim osobinama prihvatili su ga i brojni uzgajivači s područja Posavja u Republici Sloveniji.

Hrvati, stigavši u prošlosti na ove prostore iz stepa Euroazije, sa sobom su doveli i svoje konje. Na ovim prostorima vjekovnih sudara civilizacijskih kultura istoka i zapada, velikih carstava te njihovih vojski, odnosno teškog europskog ratnog konja s jedne strane i lako pokretljivog orijentalnog konja s druge strane, taj se konj morao prilagođavati uvjetima. To je podloga na kojoj je nastala današnja gojidba hrvatskog posavca kojeg je narod stvorio kao specifčni tip konja pod utjecajem našeg podneblja i posavskih pašnjaka.

Godina 1991. značajna je za tu pasminu jer tada započinje sustavno provođenje uzgojno - selekcijskog rada kroz pregled, odabir te obilježavanje i upis grla u matične knjige. Prvi zahvati na umatičavanju konja zbili su se ranije u dva navrata 1978. i 1980. godine kada je u te dvije akcije obilježeno ukupno 83 grla i to u mjestima Sisačko - moslavačke županije: Tišina Kaptolska, Mahovo, Posavsko Jezero, Ljubljanica te Martinska Ves. Rad na umatičavanju zamire sve do 1991. godine kada započinje sustavni rad u tom dijelu našeg konjogojstva. Svoju inozemnu promociju pasmina doživljava u Friedrichshafenu u travnju 1998. godine.

Hrvatski posavac ima ne odviše dugu glavu, suhu, karakteristično širokih nozdrva i izraženo bistrih očiju te male, stršeće uši. Vrat mu je čvrsto nasađen na greben, kratak i lijepo oblikovan s gusto preljevajućom grivom. Zbijenog je i čvrstog trupa, jednako izražen u sva tri dijela. Sapi su raskoljene, češće strme s niže nasađenim repom bogatog strunom. Noge su relativno suhe s kratkom cjevanicom, pravilnog su stava s kičicama obraslih kratko nakostriješenih dlačica. Od boja prevladava riđan,dorat, češće tamni, nego svijetli. Isto tako javlja se kao vranac, rjeđe kao sivac(zelenac) i alat. Šara boja nije poželjna u uzgoju.

Ranozrela je pasmina, čvrste konstitucije, dobrog zdravlja i dugovječnosti. Posjeduje uravnotežen karakter, izraženu volju i upornost u radu. Skroman je i jednostavan u hranidbenim zahtjevima. Od ranog proljeća do kasne jeseni uzgaja se na posavskim pašnjacima, a zimi u staji uz sijeno s par klipova kukuruza.

Najbolje rezultate u uzgoju i upotrebi s obzirom na uzgojni cilj i povijest postiže u ravničarskom kraju koji obiluje vodenim tokovima i naplavnim šumama te pašnjačkim površinama. Miran, dobroćudan i podoban je za vuču u šumi, kao i za rad na oranicama pod plugom, a odličnog je držanja i kasa u šlavoneru.

Njegova ekonomska vrijednost, kao i svih ostalih pasmina radnih konja u nas pa i u svijetu, izgubila se pojavom mehanizacije u poljoprivredi. Danas svoju vrijednost iskazuje u športu - rekreativno jahanje, hipoterapija te kao dio ekološke cjeline parkova prirode i nacionalnih parkova. Isto tako ova se pasmina upotrebljava za proizvodnju mesa i specifčnih proizvoda od konjskog mesa.

Država stimulira putem novčanih poticaja u znatnoj mjeri očuvanje i zaštitu pasmine, a u provedbi programa izravno sudjeluju uz Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, udruge uzgajivača hrvatskog posavca te Hrvatski stočarski centar Zagreb.

Za ovu pasminu potrebno je naglasiti njezinu izuzetnu ekološku vrijednost. Gledano u stočarskoj proizvodnji ovaj vid konjogojstva pridonosi biološkoj raznolikosti proizvodnje na obiteljskom gospodarstvu, ali samo tamo gdje je ekonomski isplativ, odnosno na područjima s otežanom poljoprivrednom proizvodnjom s naglaskom na vlažna staništa. Valja napomenuti da je konj, općenito, ekološki najčistija od svih vrsta domaćih životinja.
 
G

Guest

Guest
Evo javljam vam da cemo najvjerojatnije uzeti jednog a mozda i dvoje posavca...jos nismo razmislili ocemo li pastuha ili kobilu ali ce biti Posavac i poticaj bi mogao pokriti godisnju potrosnju hrane za posavca evo kupis:
6 roto bala-180x6=1116
400 kg zobi 1x400=400
i jos dva tri ulara 50x3=150
ukupno 1666 kn
i jos para ti ostane a onda mozes s time platiti i obrezivanje...a konj ako je cijeli dan na pasnjaku moze pojesti navecer par kg sijena i kg zobi ako ne radi nista taj dan onda moze i manje...evo to je super...samo moramo malo ulozit prije kupnje...sijanje pasnjaka, ograda na pasnjaku, malo boks uredit i slamu jos kupit za pod konja i super....! :mrgreen:
 

davor22

Član
Tu od
24 Lis 2009
Poruka
700
Planiram kupiti 2 posavca(kobile),pa me zanima jesu li potrebne kobile sa papirima ili se mogu kupiti i bez da se može ostvariti poticaj.
 
G

Guest

Guest
Mozes dobiti poticaj iako nemaju papira ali moras ih uvesti u knjigu...a za sta bi ih koristio(jahati,prezati,orati ili)?
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Računica ti je koma! Konj košta malo više! Di su paste za parazite! Pojede i više sijena! Treba nešto za štraju-stelju! Treba sol, veterinarske usluge zlu ne trebalo! A posao nitko ne račina! Ulaganje u pašnjak i ogradu! Daj se malo skubiciraj! :? :? :? :?
 
G

Guest

Guest
Ja sam rekao da je to dovoljno samo za ulare i hranu u racunici nisam spominjao ni paste protiv parazita ni potkivanje ni cetke a rekao sam da se u pasnjak treba malo vise uloziti....da malo citas? A ne da samo vidis kakva je racunica ja sam sve jasno napisao i vidi se da sam mislio samo na hranu i ulare za novce od poticaja a ovo ostalo od posla dobijem...!
 

Najnoviji postovi

Na vrh