Mislim da referendum tu i ne igra veliku ulogu. Vi ili mi, svejedno tko, glasovali smo za stranku na izborima, koja je u svom programu imala ulazak RH u EU, kako na ovim izborima tako i na onima prije njih i tako na onima prije njih... HSP i neke manje opcije bile su glasno protiv ulaska u EU i onda tko god je bio za to da se ne ulazi trebao je glasovati za te i takove.
Daljenje pitanje se nameće, budući da su već odrađeni svi predpristupni pregovori i potpisan pristupni ugovor, kakve bi bile sankcije prema državi da ne uđe u uniju.
I sam u svojim razmišljanjima često vodim borbe oko toga s kime se udružiti da bih bio bolje pozicioniran na tržištu. Ako se idem udružiti s onima koji su bolji od mene, svakako će oni inzistirati na tome da i ja njima nešto zauzvrat ponudim. Ako idem s onima koji su lošiji od mene, to bi bio jedan korak nazad i vrlo težak napredak sustava. Tražiti iste kao ja uvijek je teško jer takvih je malo, uvijek postoje odstupanja. Takva je situacija i sa lijepom našom. Samostalni ne možemo biti zbog ovog globalnog sranja nazvanog kapitalizam, a za udruživanje i nema nekog izbora. Sve zemlje koje išta još vrijede pristupile su uniji, ostale su još samo zbilja ostaci juge. Sa švicarcima se ne može uspoređivati nitko. Finska ima jako gospodarstvo, kao i ostale zemlje skandinavije.
Ljudi moji, kako god, mislim da i u uniji ima prostora za život, no isto tako treba biti svjestan, bar što se nas poljprivrednika tiće, da će nas hrpa otpasti iz igre. Neki od nas misle da su u stanju boriti se, neki misle da nisu. Vrijeme će pokazati, a mi moramo i dalje raditi kak najbolje znademo i umijemo. Prava istina je da ni europski proizvođaći ne mogu proizvesti jeftin proizvod. Ni kod njih nije repromaterijal znatno jeftiniji nego kod nas. Naš problem je u tome što pojedinačno idemo u nabavu svega što nam treba, a zapravo udruživanjem u velike proizvodne organizacije cijene repromaterijala možemo spustiti 20-30 posto. To što ponekad njemačka, francuska i neka druga zemlja visoko subvencioniraju izvoz, ne znači da to mogu raditi stalno.