B
BAJA
Guest
slazem se sa svim sto ste napisali najvise mi na srcu lezi rec seljak postoji mnogo lepsi naziva i mnogo me vredja kad na televiziji kazu one seljacine ili tako to ali JA SAM SELJAK U SRCU I DUSI.
to je isto kao i s ciganima,cigan u prijevodu znaci covijek no kroz vrijeme taj naziv je postao pogrdan kao i seljak.....no bilo kako bilo cigani ce ostati ciganima a seljaci seljacima pa tako i ja.........:roll:
to je isto kao i s ciganima,cigan u prijevodu znaci covijek no kroz vrijeme taj naziv je postao pogrdan kao i seljak.....no bilo kako bilo cigani ce ostati ciganima a seljaci seljacima pa tako i ja.........:roll:
seljak=fizikalac,mehaničar,agronom,veterinar,menađer,trgovac,mesar,i još toga i zato kaj to sve znam/o ak je seljak pogrdno ja bum i dalje seljak.
i snašel se bum uvjek da bu stol pun i koja kuna u đepu.
seljak=fizikalac,mehaničar,agronom,veterinar,menađer,trgovac,mesar,i još toga i zato kaj to sve znam/o ak je seljak pogrdno ja bum i dalje seljak.
i snašel se bum uvjek da bu stol pun i koja kuna u đepu.
Tko živi isključivo od poljoprivrede i kome je poljoprivreda osnovna djelatnost takvih je malo u našoj Domovini postoje županije u kojima se ljudi na selu bave isključivo poljoprivredom ,ali je toga sve manje žalosno ali tako je seljak biti nije sramota već čast i ponos sramota je biti lopov i nečastan čovjek .Što se tiče početka bavljenja poljoprivredom to ide sa naraštaja obitelji do naraštaja to jeste koliko ti je recimo časno did ostavio tvome ocu pa tvoj otac tebi zemlje ili grunta a jedna bitna stvar u svemu koliko te kao čovjeka prihvatila okolina to jeste tvoja sredina u kojoj živiš to je jako bitna stvar kakav si čovjek danas se svatko naziva seljakom ili poljoprivrednikom a od poljoprivrede nema blage veze ili mu se otac obogatio na nemoralan način takvih je puno .Sada da rečem par riječi o sebi rođen sam na selu otac i majka su mi rdili u Inozemstvu odhranili su me i odgojili did i baka koji su se bavili isključivo poljoprivredom to jeste odrasto sam na selu time se ponosim u zadnjih par godina živim na gradu okolnosi života su se promijenile ali i danas na selu imam 3 traktora dosta zemlje za početak ili da nastavim se baviti poljoprivredom da sada pričam basne neću imam prihod sa strane da možem živjeti bilo gdje ne samo na selu to je moj proble o mom prihodu u kućanstvu .Poštujeem svakoga čovjeka posebno mlaadoga poljoprivrednika koji isključivo živi od svoga rada i svoga truda na selu od poljoprivrede ali da ne ponavljam takvih je malo i još će biti manje posebno poslije ulazka naše Domovine u EU svi znamo što nas čeka kakvo tržište itd zato svaka čast svima vama koji živite od svoga rada na poljoprivredi i kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost mislim da nisam otišao daleko od teme da sam se držao teme .Cijela ova rasprava temelji sena osobnim mišljenjima i shvaćanjima pojedinog pojma.
Hrvatski jezični portal kaže:
Poljoprivreda je djelatnost koja objedinjuje obrađivanje i iskorištavanje zemljišta (ratarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo) i uzgoj krupne i sitne stoke i peradi (stočarstvo, peradarstvo).
Poljoprivrednik je onaj kojemu je poljoprivreda zanimanje, koji živi od poljoprivrede.
Seljak je onaj kome je osnovno zanimanje poljodjelstvo; poljodjelac, poljoprivrednik, ratar, zemljoradnik.
Selo je osnovno naselje u kojem se stanovnici pretežno bave obradom zemlje [bijeg sa sela; hrvatsko selo; posjed na selu], ali i društveni sloj koji živi na selu ili se pretežno bavi poljoprivredom [propadanje sela].
Pa sad, kako tko hoće. Ali svaki pojam obuhvaća i onaj drugi. U poljoprivrednoj emisiji izraz seljaci znamo često čuti, i sve je jasno.
Moje je pitanje kako danas živjeti isključivo od poljoprivrede. Ne kažem da se ne može, nego ne znam kako početi.