• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 506LS obnova. Konacno i ja jednu uzeo.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Biax je ona mala modelarska busilica/brusilica. Kriz na magnetu mora biti u dobrom polozaju na magnetu inace nije dobro. Neznam sad napamet koji je ali ima tu na forumu slika negdje. Trebao si oznaciti tocan polozaj prije skidanja.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Sada ga nisam skidao. Znači da je nekaj drugo u igri !? Radio je normalno. A nema nikakve oznake na magnetu i križu ? Ima sa unutarnje strane neka rupana magnetu, al na križu ništa ne primjećujem.
 

Prilozi

  • DSC_0172.jpg
    DSC_0172.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 154

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
sada ga vrati u položaju tako da ima dobro predpaljenje , tu si dobro zabilježi oznaku(za drugi put ) ..reko je gore netko , kajela drži položaj a ne blokira okretanje ..pametno stegni i gas ...
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Sve sam ja to napravil @puknuti. Al me još nekaj gnječi i moram otkriti kaj ! A baš nemam ni volje ni inspiracije trenutno.:(
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
Na ovoj slici se vidi da je ostružen onaj dio magneta koji nasjeda na radilicu. Kad si stavljao magnet na radilicu, kajlu si izgurao iz svog ležišta i stisnuo magnet, kajla je strugala ispod, upalila malo dok se magnet nije maknuo. :(devil):
Ne može se popraviti utor za kajlu, debljina 3 mm * 9,5 mm dužine ?

KchXB6U.jpg
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
je , ali da je tak bio ne bi otišao utor , bila je situacija kad je kajela izgurana , ali je bilo i kad je magnet bio labav .

eto sve se to dešava kad neko tko to rastavlja ne zna pravilo montirati a i zategnuti magnet ...često puta jer nema izvlakač pa da ne bi imao problema samo ga malo "stisne" ..
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
To je točno, takvu razlohanu rupu kajla nije mogla napraviti u jednom pokušaju paljenja. Nego je sad u tako razlohanu rupu pokušano staviti kajlu (ali bezuspješno). I ovi tragovi struganja (koje sam spomenuo u prethodnom postu) su od tog pokušaja (jer nema ni teoretske šanse da se stavi magnet gore i da kajla ostane u svom NE ležištu ! Ova rupetina je nastala dosta prije (slabo stegnut magnet), dok je na silu radila, i nakon toga odmarala na nekom ne baš suhom mjestu (vide se na prethodnoj slici tragovi jezerca u kućištu).:(talk):
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
A dečki dragi .... Tko zna kad i na koji način se do dogodilo. Valjda samo kajla, a nju nikak natjerat da progovori. I zalud sada mudrovanje. Trebam rješenje, a rješenje će biti na kraju da izvadim radilicu i u radionu s njom. Ako ne uspijem ovak samo sa zatezanjem magneta.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
Prije nego rasturiš motor, možeš jedino još pokušati na kraju radilice obilježiti sredinu rupe i staviti ravno na oznaku magnet.
Prije toga skinuti glavu i cilindar i blokirati klip da ne mrda (nešto slično kao na prikazanoj slici). Kad si siguran da je sve fiksno onda stavi magnet (malo ga lagano pokuckaj čekićem, da se primi u konus), i onda pokušati stegnuti, (možda uspije ?). :(sweat):
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Sve sam to napravio danas.Osim rasturio motor. Međutim, izgubio sam iskru ponovo tak da budem sutra sve ispočetka ( po tko zna koji put:icon_pray: )
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Kad je toliko razlokana rupa tu je i konus sigurno oslajfan i bez kajle tesko ce funkcionisati. Nekad na tomosima sam kad nema druge co2 aparatom pecnem tacku i polako obradim turpijom da izgleda ko kajla po duzini i vise nije bilo problema. Jedino tako da probas ali pomalo samo variti da nebi doslo do krivljenja radilice.moras prvenstveno naci tacan polozaj gde je kajla bila da paljenje se neporemeti.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Razmišljao sam i to takvoj varijenti. Da sa tankom elektrodom lagano zavarim kajlu. Naravno, na onom dijelu gdje je naknadno napravljeno udubljenje. Samim tim bi i to zapunio. Koliko je to izvedivo ne vadeći radilicu, vidjet ču.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Pitanje.... Kad se podese platine, 0,40 otvorene 2mm prije GMT. U kojem trenutke one zatvaraju ? Kada je klip u GMT, ili kad je već krenuo prema dolje ? Otprilike isto na 2mm.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
Prije GMT 2 - 2,5 mm, kad se platine počnu otvarati. Izmjeriš vrijednost, kad je klip u GMT, okreneš cijeli krug i opet izmjeriš, nova vrijednost izmjere treba biti 2 - 2,5 mm veća od prethodno izmjerene vrijednosti.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Neće ..... Kresne i radi par taktova i iskre više nema..... Mislim da bude išel kod nekog meštra od kultivatora.
 

alenr

Član
Tu od
1 Velj 2015
Poruka
30
Ovo sa radilicom i kajlom.... Ja bi sad to sve rasturio i najprije sredio radilicu. Najbolje dati nekom tokaru da to lijepo sredi.

Što se tiče okretanja križa na magnetu pisao sam o tome nešto tamo oko 60 stranice u temi IMT motokultivatori.
Evo sad sam opet slikao magnet s obe strane i samo u tom položaju imam dobru iskru.
Ima slika magneta sa imbus ključem. Onaj magnet je "jači" od ostalih.
 

maslina

Član
Tu od
27 Ožu 2016
Poruka
39
Uzeo sam danas lezajeve za radilicu i imaju metalnu zastitu, znaci ne vide se kuglice. Dali da tu zastitu skinem ili ostavim ?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,714
Skini ju bar s unutarnje strane, od koljena, i isperi mast, te ih lagano naulji.
 

Najnoviji postovi

Na vrh