Reparacija špere IMT 533 stari tip
Bok dečki
Otvaram novu temu o reparaciji špere na mojem IMT 533, sa starim tipom špere:
Dakle, kad izvadite iznutrice iz traktora, ovo je špera. Vadi se kroz desnu trubu i skida se nakon uklanjanja trube.
Problem može raditi ležaj osovine kotača koji se neda izbiti van pa treba imati pošteni radapciger da bi se špera dala izvaditi iz kučišta.
Zelena strelica pokazuje ukopčanu šperu, dakle, klin uđe u utor i blokira diferencijal.
Potrošili su se vrhovi klinova i utori u koje ulazi.
LEGENDA: Crvena strelica : LOŠE
Zelena strelica : DOBRO
Plava strelica: PITANJE
Utor pod crvenom strelicom je potrošen i vidi se kut da je više tup od nepotrošenog pod zelenom strelicom.
Plava strelica - bilo bi pametno zamijeniti klizne ležaje od bronce, jelda?
Na dva trkača imam otkrhnute zube. Kupit ću dva polovna i zamijeniti ih. Mislim da nema smisla kupovati 4 nova ili dva nova. U redu?
NA ovoj slici se vidi koliko je potrošen klin. Uski sloj od dva milimetra koji je pod zelenom strelicom je nepotrošen i tak bi trebao izgledati i s druge strane, kod crvene strelice. Pitao sam da kupim nove jer se daju izbiti van ali nema. Možda da dam napraviti nove od nekog tvrdog metala? Ili samo ove navariti i obraditi?
Mislim da je najveći problem sa uklopnom polugom, tj. ekscentričnom čeljusti koja šalje potisni uklopni dio špere prema unutra. Kao što vidite, jaaako je pojeden i ne prati krivulju kako bi trebalo. Mislim da zbog toga klinovi ne ulaze dovoljno duboko u utore pa zato preskače kod opterećenja.
Promijeniti ću ležaje i semeringe na oba kotača, dihtunge kučišta... kaj bi još bilo dobro napraviti? Kotači mi se klimaju u vožnji. Nadam se da će vađenje distanc pločice biti dovoljno da smanjim luft. Ležaji kotača/osovine su pojedeni jako i pjevaju u vožnji.
KAKO DA ISPEREM MULJ IZ DIFERENCIJALA I GETRIBE?
Da li je netko probao napuniti ga naftom i provozati se pa ispustiti i tako par puta (naravno svaki puta procijediti naftu).
Molim vaša mišljenja i savjete jer se spremam ujutro kod tokara i u nabavu dijelova.
Hvala
RR
PS moderatoru: Ako mislite da će tema biti preglednija, molim vas da ubacite slike u nju jer meni baš nejde.