Heheh...te priče mogu objesiti mačku o rep
Pa to je gore najklasičniji M33/T motor koji se ugrađuje u 539-540-542, apsolutno nema nikakve veze s 533 motorom.
Zadnji kraj bi bil definitivno 533 jer vidim da na odljevku mjenjača i transmisije piše ITM, a to je stari naziv tvornice iz doba kad su se radili 533 i sklapali englezeri u njoj.
Točno takav isti motor s tom vrstom alnasera sam imal ja na mom 540 koji je prodan.
Baš zanimljivo, izgleda da je sve tvorničko, a po godinama nebi štimalo.
Od koje godine se rade prvi IMT 540??
Od koje godine se radi prvi IMT 539??
A koje je godine napravljen zadnji 533??
No vrlo lako je moguća sljedeća situacija u koju sam siguran jer imam jedan traktor iz tog doba.
Moj IMT 540 s FIAT motorom je 1977.g., a tih godina kad ga je djed kupoval bilo ih je sa običnim rakovičinim motorom i ovi s fiatom. Tak da je vrlo lako mogće da je koji tadašnji motor iz rakovice uletio i na mala kola, odnosno 533 kakv imamo gore na slikama, to bi po meni bila jedina mogučnost jer su se tada ti motori več radili.
To je ista situacija kak se može naći Fiat motor na malim kolima od 533 i na večim kolima od 540.
Tak se isto našao i ovaj Rakovičin motor na malim kolima od 533, dal je slučajnost ili narudžba to neznam, ali tako je.