• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nije istina.
Najbolja je nova, ali ugrađena i korištena prema uputama proizvođača.
Za vodene pumpe postoje i rezervni dijelovi kao rotori, pakungi, lageri...
Dobro je znati i kak se treba klinasti remen našpanati...

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kako se vodena pumpa koristi prema uputama proizvođača?
Pa za početak s pravilno našpananim remenom, da ne hebavaš lagere u njoj.
Kao drugo se zapitati zašto je stara iz čistog mira "otkazala", da li je u sistemu bilo dovoljno vode, ili je pumpala vodenu paru.
Itd.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@plus pa pobeda Tešanj je nova pumpa kaj se može još kupit.
Održavali smo mi iz radione jako puno dizel motora u viličarima, s vodenim pumpama i kamo bi došli da smo svaki put mijenjali cijele pumpe. Zamijeniš pakung i lagere, eventualno popraviš na tokarskom stroju rotor i to ide dalje u stotinama radnih sati, u 3 smjene, punim gasom.
Ako netko mora kupiti novu pumpu, neka kupi, samo neka se zamisli zašto mu je krepala stara... Ja na to tako gledam. Pumpa je obrađeni odljevak, s osovinom, rotorom, pakungom i lagerima. Pakung bude najprije nastradao u pari, lageri dok ih voda ispere i previše našpanani remen uništi, radi takvih lagera po tamburi dobije rotor i kučište po kojem rotor počne strugati.

Sve to je tek samo abeceda mehanike, ali i na tome ljudi padaju na životnom ispitu.
Najviše padaju baš oni koji su najviše umišljeni...

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Znaci po tebi kao majstoru ako je remen dobro nastelovan pumpa ce trajati vecito

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Dok sam bio u prosloj firmi ,išao sam svaki mjesec po 2 puta u Pobjedu u Tešanj. Evropski sistem i usluga.
Baš i ne razumijem post, buni me onaj boldani dio :unsure:
Nekad je Pobeda imala vrhunske proizvode, jel tak i danas?

Održavali smo mi iz radione jako puno dizel motora u viličarima, s vodenim pumpama i kamo bi došli da smo svaki put mijenjali cijele pumpe. Zamijeniš pakung i lagere, eventualno popraviš na tokarskom stroju rotor i to ide dalje u stotinama radnih sati, u 3 smjene, punim gasom.
Ako netko mora kupiti novu pumpu, neka kupi, samo neka se zamisli zašto mu je krepala stara... Ja na to tako gledam. Pumpa je obrađeni odljevak, s osovinom, rotorom, pakungom i lagerima. Pakung bude najprije nastradao u pari, lageri dok ih voda ispere i previše našpanani remen uništi, radi takvih lagera po tamburi dobije rotor i kučište po kojem rotor počne strugati.

Sve to je tek samo abeceda mehanike, ali i na tome ljudi padaju na životnom ispitu.
Najviše padaju baš oni koji su najviše umišljeni...
U potpunosti se slažem sa razmišljanjem. I sam sam se namjenjal pakunga i lagera na kojekakvim pumpama.
Največi razlog je bil kaj je antifriz bil jako skup, zime jebene pa rakete nisu palile bez vrele vode....
Za neke stvari nije bilo pakunga za kupiti pa smo ih sami izrađivali.....

Onda su došla ona luda vremena pa kupiti novu pumpu postalo je veliki problem.
Onda su stigle ali su bile jako skupe.
I mi smo popravljali.

Onda smo dobili Hrvatski proizvod po jako povoljnoj cijeni pa smo počeli računati i shvatili da za popravak pumpe moramo imati tokara ili mu odnesti, pa ti pukne peraja kod rastavljanja... rastaviti, sastaviti a to košta vremena, a vreme je novac.....
Onda smo shvatili da ovaj ugrađuje loše lagere pa smo opet popravljali.

I onda na kraju su nam u dučanima počeli nuditi ovakve pakunge (vidi se razlika na slici) pa smo odustali do kraja jer stvarno nema smisla popravljati.
A ni ne možeš naplatiti ruke (niti sat posla) jer mušterija veli pa nova pumpa košta 150 kuna, a nije svjestan kolko si ti vremena ulupal da bi njegovu osposobil.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Baš i ne razumijem post, buni me onaj boldani dio :unsure:
Nekad je Pobeda imala vrhunske proizvode, jel tak i danas?
Jeste vrhunski proizvodi i kvalitet odradjenih poslova i usluga , nisam se mozda dobro izrazio. Zna se ko pije a ko plaća , ako me sad razumijes :) Jedina od mnogobrojnih firmi koja je ostala da radi i koja ne izbacuje proizvode samo reda radi. Izvoze dosta stvari i za wagen grupaciju.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Pa za početak s pravilno našpananim remenom, da ne hebavaš lagere u njoj.
Kao drugo se zapitati zašto je stara iz čistog mira "otkazala", da li je u sistemu bilo dovoljno vode, ili je pumpala vodenu paru.
Itd.
A koja je to propisana našpananost remena za vodenu pumpu i alternator, jel dosta kad se na sredini remena između alternatora i vodene pumpe remen stisne pa propadne za svoju visinu?

Najnoviji postovi

Na vrh