• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,401
To se najvjerojatnije cuje potisni lezaj.
Nek proba, dok ga ugasi, malo stisnuti kvacilo, ako odmah stane zujanje, potisni je.

Petretic549

Iskusan lik
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,517
Ne znam za vas, ali ja kad radim sa traktorom(tipa izvoz gnoja, oranje) gledam da guma malo "secne" ne jako, ali da nije kao kamen i dalje tvrda.
Tada smatram da je iskorištena maksimalna gazna površina, a da pritom guma ne žvalji po cesti tj. nije mekana.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,177
Moje "znanje" s terenskim gumama

Ako ide da cestu, neovisno o teretu. Više bara je bolje nego manje.

Ako treba grip u terenu i ako hoćeš da guma radi kako treba onda ti treba cijela gazna površina gume. Onda ide što manji pritisak felga trpi. I teret naravno.

Znači tek kad je cijela gazna površina na zemlji onda imaš najbolji grip i guma najbolje radi.

Za asfalt. Samo nek se sredina troši. Za asfalt što više bara guma može to bolje. Jer se tako zapravo manje troši i bolje ide.

Za gume koje nisu pogonske. Što više bara to bolje. Uvijek... To je moje mišljenje jer nemamo ni jednog terenca u off road klubu bez 4wd 😂

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Imam quada pa to o tlaku, širini gazne površine i prijanjanju ovisno o tome znam nešto, ali njega pumpam na 0.5 a i gume su ipak dosta drugačije pa me zanimalo u kojim okvirima se kreće tlak kod traktora. Hvala svima na komentarima.

Čava

Član
Tu od
24 Tra 2023
Poruka
67
Pozdrav ljudi! Samo kratko, ima jedan video na Youtubeu gdje se šteluje kvačilo. Potkleca se papučica i odvrne vijak koji ju drži za osovinu, a odozdo, kroz opservacijski otvor, se gurne listić 1mm između potisnog ležaja i osovine i zatim se opet stegne vijak koji drži papučicu kvačila. Luft kvačila je oko 0,8 mm, a kod nene je 3,5cm. Ima li neka caka još, zna li netko? Odvažio bih se sam to uraditi. Hvala ljudovi!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ili podložiš pedalu tako da nije dignuta do kraja , a osovinu okreneš da nasloni na potisni ležaj ..dobiješ isto ali se ne zavlačiš ispod traktora

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,932
Ja kad to štelam popustim maticu, u onu rupu nabijem šerafciger, lagano pritegnem i trkam rukom pedalu do željenog mrtvog hoda.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,932
Kupi mi kameru pa bum snimal, nebum se valjda sramotil sa mobitelom ili onom gljuntom kaj imam.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,932
A ne, ne... poslje bude da me neko nekam gurkal.... fala lepo.
Kad i ako bu mi trebalo bum si ja to sam priuštil ko i sve ostalo do sad.

Eugen

Član
Tu od
31 Lis 2020
Poruka
36
Pozdrav svima. Zanima me jedna stvar imt 539 je u pitanju dakle kada vozim brze i kada naletim na neku rupu nesta se cuje da lupa u zadnjem djelu tockova i sad kad klimam tocak kada traktor stoji ima lufta sad je pitanje dal ima na poluosovini lufta ili na diferencijalu sta vi mislite dal je imo iko takav problem

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,932
Trebaš skinuti kotač, doboš i one matice otraga (ključ19) ukrug, kaj drže anker ploču za trubu i izvaditi koju pločicu da smanjiš luft.
Pazi da ne pretjeraš pa lufta nebu nimalo.

Čava

Član
Tu od
24 Tra 2023
Poruka
67
Hvala kolegama na pomoći, naštelao sam kvačilo. Na polugi je 7 mm lufta, a bilo je cca 4 cm. Ide u brzine i ne krči. Kolege koje su rekle da se čuje potisni kada ugasim traktor su bile u pravu. Ugasim traktor, potisni vrti, samo malo stisnem polugu i on stane. Činilo mi se da je kod boš pumpe jer se vibracije prenose, a gluh sam na jedno uho pa ne mogu uvijek locirati izvor. Živjeli!

mic_hael7187

Član
Tu od
21 Ožu 2022
Poruka
86
zašto na imt 539 dl special kada se kočnice razdvoje pada liva papučica kočnice do poda i koči livu stranu,zašto se papučica ne vraća

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,126
zašto na imt 539 dl special kada se kočnice razdvoje pada liva papučica kočnice do poda i koči livu stranu,zašto se papučica ne vraća
Sama papučica nema feder/oprugu koja ju vraća u početni položaj? Moguće da je oslabila.
ili kako je i rekao kolega @vlč.puknuti problem sa oprugama u dobošu, stisne paknu da koči, ali ju ne vrati u početni položaj. Najbolje bi bilo rastaviti i pogledati što se događa.

Najnoviji postovi

Na vrh