• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Kad bude tečaj dizanja napona na regulatoru?..meni se ne da tipkati
Taj tečaj smo prošli (koga je zanimalo) kad je kolega Motohod video od toga napravil.
Nije me bas zanimalo jer nisam videl svrhu toga u normalnom životu ali znam da ga je fest napumpal. Ako se ne varam 60 ili čak i više V.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ma ne tak drastično makar se ne sječam kak je on to izveo..volt-dva za zimsko punjenje ,to imam ja na onom motor -alternator za turbo čarđing

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Najjednostavnije je ispitati regulator napona "12V" ovako:
Spojiti se na regulirani izvor istosmjernog napona i struje, koji može dati između 5V i 20V. Minus žicu na minus regulatora, a plus žicu na kontakt, koji oduzima struju s ispravljačkih dioda alternatora. Paralelno tome spojiti mjerni instrument, voltmetat, mjernog opsega 0-20V.
Na četkice regulatora treba spojiti žarulju od fara traktora 12V 40/45W.
Regulacijom za napon nspajanja postepeno dizati napon za testiranje regulatora od alternatora. Pratiti stanje napona na voltmetru i jačinu kojom svijetli žarulja. Negdje prije postizanja 14V regulator napona alternatora mora prekinuti napajanje žarulje i ona se ugasi. Spuštanjem narinutog napona s izvora, na regulator napona za par volti, regulator napona ponovo napaja žarulju i ona ponovo svijetli i tako može u nedogled. Na voltmetru se može pratiti i očitati koliki je stvarni napon, koji varira od elektronike do elektronike. Ne postoje dva ista sklopa nikada, makar su od tzv. istih elemenata po istoj shemi izrađeni. Svi su u toletanciji plus - minus...
Eto poštovano društvo, to bi bila najjednostavnija skalamerija za nove igre bez granica.
Hvala na detaljnom objašnjenju al nemam ja uređaj za napraviti test,probat ću metnuti novi regler pa ako ne bude promjene biti će za rezervu a ondak ću skinuti alternator i odneti majstoru da pogleda

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ma ne tak drastično makar se ne sječam kak je on to izveo..volt-dva za zimsko punjenje ,to imam ja na onom motor -alternator za turbo čarđing
Dodaš jednu 10A silicijsku diodu između uzbudnih dioda (D+) na alternatoru i D+ ulaza na regulatoru napona. 0,7V je dovoljno podizanje napona (14,4 na 15,2V).

Malo je to teško izvesti na onom integriranom regulatoru s četkicama, a puno jednostavnije na onom vanjskom (poput Zetorovog). Tam se može dodati i sklopka ljeto-zima, da ne treba skidati diodu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ja bi to tak ostavil. Oni kaj sam nedavno slagal su davali van 14.6.
Nakon kaj su malo prifilali bateriju napon punjenja je pal na 14.5, kasnije kad je baterija bila puna nisam mjeril.

mic_hael7187

Član
Tu od
21 Ožu 2022
Poruka
83
pozdrav 20220606_101557.jpg moj stari termometar na imt 539 je crko otišao sam do trgovine i tražio orginalni teleoptik prodavac mi je ponudio ovaj sa bijelom skalom i sa skalom u boji pa me zanima ima li ikakve razlike ili su isti,cijena je ista.

Prilozi

• 3454.jpg
    3454.jpg
    19 KB · Pregleda: 17

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Teleoptik je nekad imal u ponudi obje vrste.
Ovo danas mislim da Zemuna nije vidjelo

mic_hael7187

Član
Tu od
21 Ožu 2022
Poruka
83
slažem se,ovaj bjeli mi je malo sumljiv nema čak ni kutije,za ovaj u boji sam siguran da je dobar pošto je godina proizvodnje 1989 a i kutija djeluje da je iz tog doba,čovjeka znam i rekao mi je da mu ovaj u boji dosta dugo stoji u magacinu a da je ovaj bijeli nedavno stigao,mislim da ću uzeti ovaj u boji ako uzmem slikat ću.

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ako je iz 89-te..... nemaš kaj razmišljati.
Dobar, kvalitetan i točan.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Pitaj ga jel ima možda dva na lageru?
Ako je ta godina proizvodnje i ja bi uzel jednoga

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Auuuuu, zaboravi.
To da mi i pokloniš skuplja pita od tepsije (y)

Najnoviji postovi

Na vrh