• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Ako je sve ispravno spojeno u instalaciji onda bi se lampica morla ugasiti nakon što traktor upali, eventualno nakon dodavanja malo gasa. Trebaš neki instrument za mjerenje napona pa malo izmjeriti napon kad je traktor ugašen i upaljen pa vidi ima li razlike. Druga metoda je da se voziš pa ako ga nakon nekog vremena nećeš moći upaliti, znači da se akumulator ne puni :) Moguće da je nešto s akumulatorom ili alternatorom. Za svaki slučaj bolje je prekontrolirati nego da ostaneš bez struje negdje.
Evo tek danas sam stigo izmjeriti napon...kad je ugašen onda je 12.70 a kada radi 12.75 a dok pali varira od 10.30 do 11.40

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Ondak može bit i do reglera,četkica dioda?
Bit će red rastaviti pa ću slikat

Posljednje uređivanje od moderatora:

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Da, moguće nešto od toga. Ja to nisam nikad rastavljao pa ti ne mogu dati neke smjernice, ali na onoj temi o alternatorima ima stvarno hrpa detalja pa će ti vjerojatno pomoći u detekciji. Javi kako je prošlo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Nemam ga dugo,al vjerojatno nije svjetlila kad me sad počelo bosti u oči ta lampica..nekada pri paljenju se čuje samo nako tkkk😅 al nije bio do kraja ispražnjen nekih 60%dopunjavao sam ga taj puta i posle toga upalio...većinom se vozi kratko pa ne znam može li napunit ako puni..
A inače teško pali.
Dobro oponašaš zvukove koje čuješ (y)-
Taj zvuk, mitraljiranja u anlaseru može biti uzrokovan banalnim kvarom, jako lošim spojem na klemama akumulatora, ili radi neispravnog / lošeg akumulatora. Ja prije sumnjam na loši spoj, negdje...
Ako se pokaže da je problem u labavom i lošem spoju, to bi moglo biti i uzrok tinjanja kontrolne lampice od alternatora.
Znam, pokazao si da si kupio i ugradio novi alternator, da li i sad kod paljenja bude "tkkk" ili je sve nestalo? Ako je sve nestalo onda se samo napunio akumulator, no bilo bi bolje da nam daš nešto više informacija.
Hajde molim te.

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Dobro oponašaš zvukove koje čuješ (y)-
Taj zvuk, mitraljiranja u anlaseru može biti uzrokovan banalnim kvarom, jako lošim spojem na klemama akumulatora, ili radi neispravnog / lošeg akumulatora. Ja prije sumnjam na loši spoj, negdje...
Ako se pokaže da je problem u labavom i lošem spoju, to bi moglo biti i uzrok tinjanja kontrolne lampice od alternatora.
Znam, pokazao si da si kupio i ugradio novi alternator, da li i sad kod paljenja bude "tkkk" ili je sve nestalo? Ako je sve nestalo onda se samo napunio akumulator, no bilo bi bolje da nam daš nešto više informacija.
Hajde molim te.
😂😂
Mogu probati ponovno spojiti kleme premda su stegnute žice jako..
Nisam ja kupio alternator to je Eugen,poklopilo se da imamo "isti" problem

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
OK, da se probam resetirati:
Ako je na traktoru iole dobar akumulator, ako spojevi nisu labavi, ako je remen alternatora dovoljno napet i ako je alternator ispravan, onda se nakon paljenja motora mora kontrolna lampica za alternator potpuno ugasiti.
Ako nešto nije u redu s pobudnim diodama, ili radnim, tada može biti vidljivo tinjanje kontrolne lampice, a svako tinjanje je signalizacija kvara unutar alternatora. Labav spoj (a to je isto neispravnost / kvar) na instalaciji bi također mogao rezultirati tinjanjem kontrolne lampice.
Napon kod srednjeg i jakog gasa ne bi smio biti iznad 13 V. Regulator napona bi morao "isključiti" pobudu, makar to korisnik golim okom ne vidi... Ali ima i da sve radi OK do 14 V...

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,429
Odspojio se kardan od freze i zavrtio pola kruga punim gasom i udario u poluge.
Radi i tako samo me iritira što kardan se vrti kao da je od drveta.
Dobro dok se popigal, ja sam imal situaciju da kad se kardan odspojil od RK(bil je malo kratak jer se ista kosa koristi za 567 i 549) i lupil o donju kuku/poteznicu da je puknul kod semeringa ko da ga je neko sa brusilicom odrezal. Zanimljiv događaj 🤣

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Možda me ne razumiješ da je tebi pukla ne bi razmišljao o ravnanju..o mogučnosti da je napukla pa da sutra pukne do kraja i opet napravi novu štetu..ili.da pukne ili.napukne kod ravnanja.

Najnoviji postovi

Na vrh