• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,379
I to je sve?

Kipam sa malom rucicom u gornjem kvadrantu ili nesto drugo?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Petretic549

Iskusan lik
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,517
Kipat možeš sa ručicom od fine regulacije(pravilno, radiš tako da ju podižeš dok se poluge ne počnu podizat u zrak, kada poluge stoje stajat ce i kiper u zraku), a možeš i tako da na poluge hidraulike staviš neku šipku i sa obicnom hidraulikom jednostavno digneš dok se ne upre u rudu prikolice i onda počne gurat ulje u izvod(diže se polako dok se ne upre i onda gledaš kad se počne kiper dizat i to je to, jer da digneš ručicu od obične ili fine hidraulike u krajnji položaj ako ti je neispravan sigurnosni ventil puca crijevo od izvoda ko ništa).

Cim probaš kipat sve ce ti bit jasno ;)

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
942
U leru motor više ne radi sporo nego brzo. Olabavio sam gas sajlu do kraja i malo je usporio ali još je malo prebrz, nije više kako je bilo. Kako je to moglo doći samo od sebe?

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,835
Osla ti membrana na bos pumpi, za koji sat jos nebudes ni mogao raditi nista kolko bude imao veliki ler gas.

Kiši

Novi član
Tu od
21 Kol 2024
Poruka
12
Pozdrav!
Novi sam na forumu i od ove godine sam preuzeo dedin 539 1980 godina pod svoje.
Djed je već u godinama i nemože radit pa sam ja preuzeo imanje i sve ostalo!

Traktor ima 9050 radnih sati originalnih.
Motor je neotvaran osim što je bila zamjena dihtunga glave pred dvije godine drugo ništa.
Ako vas zanima kako zašto recite pa ću dodatno objasnit.

Da neduljim previše!
Traktor netroši ulje malo baca na čep gdje se doljeva ali to je nešto minimalno tako da smatram da nije toliko loš.
Planiram skinut pumpu i dizne i odnjet kod bošiste na provjeru i popravak.

Traktor ima neravan rad ali ja mislim da je do pumpe i dizni jel pumpa je bila samo jednom na remontu i to 2000 radi navodno plave nafte i poslije toga vođen je samo na eurodizel!

Molim vas za neki savjet oko demontažu same pumpe i neka preporuka za bošistu za Koprivničko-križevačku,grad Zagreb ili zagrebačku županiju.

Dalje planiram odradit podešavanje ventila pa me zanima na koji zazor da to odradim da bude ispravno.

Hvala unaprijed!

1000000372.jpg 1000000373.jpg 1000000376.jpg 1000000378.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Ventili na 0.30.

Ne vidim baš dobro sa slike jel roto ili klipna pumpa?
Slično je, ali nije isto u vezi skidanja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Hauba dole, rezervar dole, kaj je i logički....
Ako imaš kompresor treba ga skinuti. Da bi ga skinul najbolje je skinuti i hladnjak.
Za kompresor skinuti treba skinuti usis i tlak, lajtunge sa glave, lajtung podmazivanja i tri šarafa sa zadnje strane na poklopcu (najbolje skinuti sva 4 i prebrtviti poklopac) i jedan sprijeda dole desno.
Može se skinuti i samo glava i cilindar, ali sto komplikacija koje mi se neda objašnjavati jer je ovo jednostavniji postupak.
Kad skineš kompresor skineš poklopac kojeg drži 6 vijaka M6.
Unutra u sredini na zupčaniku je matica za ključ 19, to otpustiš i paziš da ti ne opadne u razvod, pogotovo elastična podloška koja je ispod matice.
Na pumpi skineš polugu gašenja i polugu gasa te šuplje vijke dolaza i povrata nafte.
Lajtunge koji idu prema dizama si predpostavljam več skinul jer nosiš i dize....
Pogledaš dali postoji tvornička zabilješka između pumpe i poklopca, ako nema zabilježiš položaj.
Skineš one tri matice M8 i pripadajuče podloške.
Jedan nek pridržava pumpu, a ti trkneš nečim mekanim u onaj šaraf gde je bila matica za ključ 19. Slobodno ju naheftaš gore pa trkneš po njoj da ne sjebeš navoj.
Skineš maticu do kraja i pomalo izvadiš pumpu van pazeči da ti kajla sa osovine ne ispadne u razvod.
Izvadiš kajlu, počepiš rupe, opereš pumpu i dize i odneseš bošisti.

Mislim da nisam ništ zaboravil.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,266
1. Skineš dizne, pripadajuće cijevi okreneš prema van i vratiš dizne.
2. Zakurblaš i gledaš stvaraju li dizne isti oblik magle. Ako stvaraju sve u redu.
3. Ako neka dizna flisa/kaplje zamijeniš mjesta sa drugom. Ako ta i dalje flisa - neispravna ta dizna.
4. Ako ispravna dizna, koja je stvarala maglu na drugom mjestu, ne stvara maglu na novom mjestu - neispravna pumpa!

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,783
Hauba dole, rezervar dole, kaj je i logički....
Ako imaš kompresor treba ga skinuti. Da bi ga skinul najbolje je skinuti i hladnjak.
Za kompresor skinuti treba skinuti usis i tlak, lajtunge sa glave, lajtung podmazivanja i tri šarafa sa zadnje strane na poklopcu (najbolje skinuti sva 4 i prebrtviti poklopac) i jedan sprijeda dole desno.
Može se skinuti i samo glava i cilindar, ali sto komplikacija koje mi se neda objašnjavati jer je ovo jednostavniji postupak.
Kad skineš kompresor skineš poklopac kojeg drži 6 vijaka M6.
Unutra u sredini na zupčaniku je matica za ključ 19, to otpustiš i paziš da ti ne opadne u razvod, pogotovo elastična podloška koja je ispod matice.
Na pumpi skineš polugu gašenja i polugu gasa te šuplje vijke dolaza i povrata nafte.
Lajtunge koji idu prema dizama si predpostavljam več skinul jer nosiš i dize....
Pogledaš dali postoji tvornička zabilješka između pumpe i poklopca, ako nema zabilježiš položaj.
Skineš one tri matice M8 i pripadajuče podloške.
Jedan nek pridržava pumpu, a ti trkneš nečim mekanim u onaj šaraf gde je bila matica za ključ 19. Slobodno ju naheftaš gore pa trkneš po njoj da ne sjebeš navoj.
Skineš maticu do kraja i pomalo izvadiš pumpu van pazeči da ti kajla sa osovine ne ispadne u razvod.
Izvadiš kajlu, počepiš rupe, opereš pumpu i dize i odneseš bošisti.

Mislim da nisam ništ zaboravil.
Ovo u udžbenike iz tehničke kulture. Pa da si deca v osnovnoj školi pročitaju i nek malo razmisle o tome..
Muha svaka čast na odgovoru 👏👏

Kiši

Novi član
Tu od
21 Kol 2024
Poruka
12
Traktor je rastavljen:eek:
Pumpa je imala oznaku!
Kućište samih dizni je bilo dosta zapaljeno i začepljeno jel očito prilikom promjene dihtunga glave "majstor" nije to vidio.

Neplaniram sam isprobavat dizne!
Popodne ih vozim na Breganu kod jednog navodno dobrog bošiste sad ćemo vidjet kak će bit.

Sad sam ručao i vraćam se nazad na podešavanje ventila pa da vidimo šta i kako.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
1. Skineš dizne, pripadajuće cijevi okreneš prema van i vratiš dizne.
2. Zakurblaš i gledaš stvaraju li dizne isti oblik magle. Ako stvaraju sve u redu.
3. Ako neka dizna flisa/kaplje zamijeniš mjesta sa drugom. Ako ta i dalje flisa - neispravna ta dizna.
4. Ako ispravna dizna, koja je stvarala maglu na drugom mjestu, ne stvara maglu na novom mjestu - neispravna pumpa!
Slažem se, samo kaj ne možeš ispitati je količina goriva koju diza daje (možeš i to, ali treba u apoteku po menzure...) i ono najbitnije ne možeš, a to je koliko regulator smiruje rad motora, a kolega upravo s tim ima problem.

Traktor je rastavljen:eek:
Pumpa je imala oznaku!
Kućište samih dizni je bilo dosta zapaljeno i začepljeno jel očito prilikom promjene dihtunga glave "majstor" nije to vidio.

Neplaniram sam isprobavat dizne!
Popodne ih vozim na Breganu kod jednog navodno dobrog bošiste sad ćemo vidjet kak će bit.

Sad sam ručao i vraćam se nazad na podešavanje ventila pa da vidimo šta i kako.
Ne krivi majstora jer gnjezdo for komore bude uvijek začepljeno i puno gareži ;)

Voziš kod Marka?

Kiši

Novi član
Tu od
21 Kol 2024
Poruka
12
Neznam kako se zove nego mi je rođak preporučio Rašić mu je prezime.

Popodne idem skupa kod njega ili rođak odleti možda sam ovisno koliko posla će bit s fergijem!

Posljednje uređivanje od moderatora:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,266
Slažem se, samo kaj ne možeš ispitati je količina goriva koju diza daje (možeš i to, ali treba u apoteku po menzure...)
Ovo je bio naputak za "lajbeke", a daljnje ispitivanje sa menzurama je za majstore!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Neznam kako se zove nego mi je rođak preporučio Rašić mu je prezime.

Popodne idem skupa kod njega ili rođak odleti možda sam ovisno koliko posla će bit s fergijem!
To je taj Marko

Ovo je bio naputak za "lajbeke", a daljnje ispitivanje sa menzurama je za majstore!
Čak je i Almir složil aparat za dize ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Dobraaaa, možeš dvije istovremeno ispitati :ROFLMAO:
Imal sam davnoooo nekaj slično proizvedeno od jednoklipca.

Nego, neznam jel si poznaval Poldrugača? I njemu je sve trebalo.....

Najnoviji postovi

Na vrh