• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
942
Kresne ne smiješ taknuti. Kada sam rekao da škljoca ja sam mislio da automat radi i da alnaser izbacuje bendix. Kada ga malo odmaknem vidi se da ulazi i vrti ali kao da ne dolazi do zamajca. Nešto sam čitao po netu da postoji mogućnost da su zubi zamajca istrošeni kao i zubi alnasera pa da vrti u mjestu. Na mom je malo potrošen zamajac i zubi alnasera ali da li je to to ne znam.

Kleme su u redu, kablovi nešto slabiji, akumulator napunjen.

DeutzFahr69

Aktivni član
Tu od
4 Svi 2017
Poruka
170
Gdje ima za kupiti ovakav far za IMT 539, znaci da nije onaj okrugli nego ovakav sa slike, do sada sam našao samo u Srbiji ali nemaju dostavu

Screenshot_5.png

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,545
kaj si to išel sad slikat? jer vidim da mokar traktor, a pada sad kiša :D
to metalno ili plastično?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,400
Da, to je bila uzivo slika, jos sam bil na polju, pustal sam vodu iz cisterne u kukuruz.
Nije to nikakva kisa, palo je par kapi, nije ni beton zarosila.
Gdje god mogu, izljevam cisterne u kukuruz, strasna susa je kod nas.

To je plasticni far, original tvornicki, ima nekih 8000 rs i sad je popucal dolje gdje je pricvrscen za nosac.
Sad bi trebal kupiti dva druga fara, jer ti su meni ljepsi nego oni okrugli metalni.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,545
a ovisi kak je koji dio zahvatilo...kod mene u međimurju na par put dobro počelo padati...nije nešto puno palo, ali svaka kap dobro dođe...prži i kod nas dobro ali bilo je dosta kiše prije pa je još podnošljivo...

moj je 90-91 godište i ima metalne...tata mi ima stariji ali ima isto okrugle metalne..kojih godina su se onda ti ugrađivali? tražil sam malo po netu ali kod nas samo metalne ima...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,347
Alnaser 533 iskra, novi automat i četkice. Stavio ga na traktor prvo upali kao mina. Kasnije samo škljoca automat ali neće upaliti. Neki put hoće ali uglavnom se samo čuje automat kako škljoca i zuji. Probao sam ga pomicati možda ne ubacuje dobro ali ništa. Probao sam i direktno žicom sa plusa akumulatora na pobudu neće ni to ali tu samo lagano i tiho škljocne. Sada punim akumulator pa ćemo vidjeti možda je do njega. Šta bi još moglo biti?
Ako sam ne kužiš kako taj anlaser funkcionira, pozovi tog tvojeg majstora. Pokušavam skužit što si opisao ali opisuješ sve i ništa.
Ja sumnjam da je tvoj novi automat samo zašarafljen ali ne i dobro podešen za aktivaciju glavnih špula.
Malo spominješ oštečenje zupčanika zamašnjaka, pa bendix. Tvoj anlaser ima zupčanik i kuplung, nema bendix, da te ne gnjavim previše.
Dobar bi opis situacije dao pola rješenja problema. Ja sam uvijek prvo puno razgovarao da skužim što se događa, pitao i pitao gazdu. Sve smo tad brzo defektirali.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
942
Znači alnaser radi kada ga odmaknem od bloka, on ubacuje i vrti ali izgleda da dovoljno duboko ne ubacuje jer ne zavrti zamajac samo ga malo pogladi i remenica-ventilator samo se blago pomaknu. Ili možda slabije vrti kada se spoji sa zamajcem. Zubi zamajca su dobri isto tako zubi alnasera, malo jesu pohabani ali ne toliko da je to problem.
Nešto vjerojatno nije dobro složeno u alnaseru i to će majstor vidjeti.

Da, ja isto sumnjam da su dijelovi samo postavljeni i da je on vizualno radio ali očito je imao još neki unutrašnji problem koji majstor nije detektirao.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,347
OK, po tvojem opisu ili anlaser pokušava odraditi svoju funkciju samo s pomoćnim špulama (krivo podešeni automat) ili se aktiviraju i glavne špule a proklizava ti kuplung od zupčanika anlasera.
Samo moje razmišljanje o tvojem problemu...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,243
Kad pališ traktor bez ključa, ili kad je neispravan automat onda spajaš ovo
IMG_20220703_104133.jpg
Naravno ne prstima, nego nekim komadom metala i pazi da nije u brzini. Ako kresne onda je anlaser ispravan, a neispravno sve ono do njega.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
942
Uredu, na mom alnaseru se spaja gornji šeraf i pobuda(šerafić gdje ulazi mala žica). Evo probao i stanje je isto kao i na ključ, i dalje tuče kao mitraljez ali traktor ne pali.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,243
Nemoj ništa spajati preko pobude.
Spoji direktno (umjesto mojih prstiju) pa ćeš znati što je neispravno!

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,834
Et i sad ti reci zas tu mora bit 3 brtve?
Dekl na kucistu volana

Prilozi

• 20220703_140144.jpg
    20220703_140144.jpg
    73 KB · Pregleda: 29
  • 20220703_135950.jpg
    20220703_135950.jpg
    38.4 KB · Pregleda: 29

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,834
4 brtve,spucale

Prilozi

• 20220703_140819.jpg
    20220703_140819.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 13
  • 20220703_140824.jpg
    20220703_140824.jpg
    92 KB · Pregleda: 13

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,347
Nemoj ništa spajati preko pobude.
Spoji direktno (umjesto mojih prstiju) pa ćeš znati što je neispravno!
@Lee nema on takav anlaser, ima 1 šaraf M10 i drugu malu žicu, kontakt 50.
Po tome kako opisuje da tuče, da mitraljira ali ne vrti motor, postoji mogućnost da mu je potrošen dio zupčanika zamajca.
Nekako si mislim da nije loš spoj s akumulatorom, ali svašta je tu moguće jer tako opisuje, da nemam jasan stav.
Da bar postavi kratki filmek pokušaja startovanja motora, bio bi bliže defektaži.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,377
Ako je anlaser neispravan, ni na kratko spajanje nece proraditi.

Tebi automat radi ali ne ubacuje do kraja zupcanik. Vrati ga majstoru

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,905
Et i sad ti reci zas tu mora bit 3 brtve?
Dekl na kucistu volana
Možda nedovršeno kučište pa se sa samo jednom brtvom nije vrtelo.
Ako je tak rješenje je staviti jednu ali deblju

Najnoviji postovi

Na vrh