• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
733
To su gume kojeg proizvođača (i koji model) i imaju li na sebi oznaku nosivosti (nešto poput ovog 123A8)? 2.5 bara za tu dimenziju i namjenu gume prilično je niski tlak - maksimalna dozvoljena nosivost one goodyear gume (vjerovatno proizvedene u Poljskoj) na tom tlaku je samo 1035 kg. Inače takve oznake maksimalnog tlaka obično imaju traktorske gume jer se one normalno pumpaju na niže tlakove.

4 kubika more biti od 3,5 do 4 t...
Topola nije iznad 500 kg/m3. 4m3 je manje od 2t.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
733
Napisal ti je da je friska...mokra ima od 800-1000kg/m3...
Suha ima 500kg/m3
Skroz suha (0% vode, što inače postoji samo u teoriji) je 330 kg/m3, sa 20% vode već je oko 400 kg/m3 (tako kaže AI). 'Mokra' bi bila ispod 500 kg/m3. Naravno sve to ovisi o gustoći godova (staro/mlado stablo itd.) ali cifre su tu negdje. Topola je lagana.

@ZJ: tvoje su još 12 platana (znači imaju manju nosivost) a pumpaju se do 4 Bara. Mensečini da nas lijeska lagano zajefrkava sa onom slikom 2.5 bar max pressure, da nam brže prođe vrijeme.....

Posljednje uređivanje:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,474
@Axial
Sirovi trupac (svježa sječa): 750 kg/m³ – 850+ kg/m³Odmah nakon sječe, trupac topole je zasićen vodom pa mu je težina gotovo udvostručena u odnosu na suho stanje.Polusuhi trupac (prosušen na zraku): 500 kg/m³ – 600 kg/m³
Moj AI ima ovu verziju

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
733
@Axial
Sirovi trupac (svježa sječa): 750 kg/m³ – 850+ kg/m³Odmah nakon sječe, trupac topole je zasićen vodom pa mu je težina gotovo udvostručena u odnosu na suho stanje.Polusuhi trupac (prosušen na zraku): 500 kg/m³ – 600 kg/m³
Moj AI ima ovu verziju
Ako sadrži 55% vode prilikom sječe onda može biti oko 750 kg/m3 - to se otprilike slaže sa podatkom 330 kg/m3 potpuno suhog drveta. Ako ima 55% vode (meni se to nekako čini jako puno)...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,299
Ne zahebavam (kao obično). Slike su friško slikane (kao i topola). Marka guma Alianze. Ja ih pumpam na 3,5 bara i za sada se ništa nije desilo. Friška topola ima težinu kao što je napisao deda Marek. Fergić je imal posla jer cesta ima jedan breg. Druga brza i išlo je, ali je malo i dimil.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
2,088
Od'te v rit i s gumenjakima, ispada da je sve preslabo za raketlina :ROFLMAO: ...prije dva dana sam sanjal kak sam ga za labudicu zakačil i otišel za Nizozemsku:hahah:
I sve kamere su me blicale😁
Il si prekoračio brzinu, ,il nisi bio vezan?????????:hahah:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
733
Ne zahebavam (kao obično). Slike su friško slikane (kao i topola). Marka guma Alianze. Ja ih pumpam na 3,5 bara i za sada se ništa nije desilo. Friška topola ima težinu kao što je napisao deda Marek. Fergić je imal posla jer cesta ima jedan breg. Druga brza i išlo je, ali je malo i dimil.
Ako traktor dimi - znači da je opterećen. A traktor postoji da se optereti.
Prema ovom katalogu ( https://tyrezim.com/wp-content/uploads/2024/01/Alliance-Product-Catalog-2021.pdf ) ako se radi o gumi 320 AG implement ta dimenzija sa 14 platana pumpa se do 69 PSI / 4.75 bar, a onda nosi 5350 lbs / 2400 kg. Kada se sve skupa zbroji te dvije gume - kada su propisno napumpane - komotno nose 4 kubika friške topole i masu prikolice (dio tereta se prenosi na traktor).

Najnoviji postovi

Na vrh