• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
735
To su gume kojeg proizvođača (i koji model) i imaju li na sebi oznaku nosivosti (nešto poput ovog 123A8)? 2.5 bara za tu dimenziju i namjenu gume prilično je niski tlak - maksimalna dozvoljena nosivost one goodyear gume (vjerovatno proizvedene u Poljskoj) na tom tlaku je samo 1035 kg. Inače takve oznake maksimalnog tlaka obično imaju traktorske gume jer se one normalno pumpaju na niže tlakove.

4 kubika more biti od 3,5 do 4 t...
Topola nije iznad 500 kg/m3. 4m3 je manje od 2t.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
735
Napisal ti je da je friska...mokra ima od 800-1000kg/m3...
Suha ima 500kg/m3
Skroz suha (0% vode, što inače postoji samo u teoriji) je 330 kg/m3, sa 20% vode već je oko 400 kg/m3 (tako kaže AI). 'Mokra' bi bila ispod 500 kg/m3. Naravno sve to ovisi o gustoći godova (staro/mlado stablo itd.) ali cifre su tu negdje. Topola je lagana.

@ZJ: tvoje su još 12 platana (znači imaju manju nosivost) a pumpaju se do 4 Bara. Mensečini da nas lijeska lagano zajefrkava sa onom slikom 2.5 bar max pressure, da nam brže prođe vrijeme.....

Posljednje uređivanje:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,474
@Axial
Sirovi trupac (svježa sječa): 750 kg/m³ – 850+ kg/m³Odmah nakon sječe, trupac topole je zasićen vodom pa mu je težina gotovo udvostručena u odnosu na suho stanje.Polusuhi trupac (prosušen na zraku): 500 kg/m³ – 600 kg/m³
Moj AI ima ovu verziju

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
735
Ako sadrži 55% vode prilikom sječe onda može biti oko 750 kg/m3 - to se otprilike slaže sa podatkom 330 kg/m3 potpuno suhog drveta. Ako ima 55% vode (meni se to nekako čini jako puno)...

Posljednje uređivanje od moderatora:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,299
Ne zahebavam (kao obično). Slike su friško slikane (kao i topola). Marka guma Alianze. Ja ih pumpam na 3,5 bara i za sada se ništa nije desilo. Friška topola ima težinu kao što je napisao deda Marek. Fergić je imal posla jer cesta ima jedan breg. Druga brza i išlo je, ali je malo i dimil.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
735
Ne zahebavam (kao obično). Slike su friško slikane (kao i topola). Marka guma Alianze. Ja ih pumpam na 3,5 bara i za sada se ništa nije desilo. Friška topola ima težinu kao što je napisao deda Marek. Fergić je imal posla jer cesta ima jedan breg. Druga brza i išlo je, ali je malo i dimil.
Ako traktor dimi - znači da je opterećen. A traktor postoji da se optereti.
Prema ovom katalogu ( https://tyrezim.com/wp-content/uploads/2024/01/Alliance-Product-Catalog-2021.pdf ) ako se radi o gumi 320 AG implement ta dimenzija sa 14 platana pumpa se do 69 PSI / 4.75 bar, a onda nosi 5350 lbs / 2400 kg. Kada se sve skupa zbroji te dvije gume - kada su propisno napumpane - komotno nose 4 kubika friške topole i masu prikolice (dio tereta se prenosi na traktor).

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
158
Zna li netko kako izvaditi semering iz kućišta izlaznog vratila (za kardan)? Izvadio sam kućište, ali ne znam kako izvaditi semering iz kućišta. Pogledao sam nekoliko videa, ali svi preskoče taj detalj. Na imt 539.

Najnoviji postovi

Na vrh