Tak je, jedna od najtežih vrsta gvajakovina ima gustoću 1200kg/m³ pri 0%vlage ....mora potonuti kak god.Ovo za drvo ima svoju logiku, ali ako je kubik drveta u mokrom stanju teži od tone - onda to drvo tone u vodi (u mokrom stanju)?
To je maximalni tlak za nalijeganje gume na felgu inače se ta guma smije pumpat do 4,8 bara. Zbog toga sam se živo posvadil kod vulkanizera kad me krenul uvjeravat da je to maximalni tlak. Hvala bogu pa sam imao skinite podatke o gumi pa se samo čudil kad sam mu pokazal kaj tvornica piše.Ne budi lijen - išao sam poslikati gumu na prikolici. Gume su nove. Imaju 14 platni. Koliko vidim da piše da se mogu pumpati na maksimalno 2,5 bara, ali koga to briga. Procjenjujem da sam vozio preko 4 kubika friške građe od topole. Tako su složene bile dvije palete. Treća su bili okrajci, to sam dovezao u drugoj turi. Ukupno je ispiljeno 6 kubika trupaca. Sreća pa se nije ništa desilo, a da je bilo rizično bilo je.
View attachment 91265 View attachment 91266 View attachment 91267
A malo smo zaboravili mikrostrukturu i mjehurice zraka koji odrzavaju na vodi… osim onih nekoliko koji imaju preko 1,2 ili 1,3 g/cm!!!Ovo za drvo ima svoju logiku, ali ako je kubik drveta u mokrom stanju teži od tone - onda to drvo tone u vodi (u mokrom stanju)?
bez obzira na mikrostrukturu - kada je specifična težina neke tvari (sa bilo kojom mikrostrukturom) veća od specifične težine tekućine - takva tvar tone u toj tekućini....A malo smo zaboravili mikrostrukturu i mjehurice zraka koji odrzavaju na vodi… osim onih nekoliko koji imaju preko 1,2 ili 1,3 g/cm!!!
Mensečini da je netko taj simbol krivo ugradio u kalup te gume. Taj simbol ima smisla kod guma koje se normalno pumpaju na niže tlakove, a najviše na taj tlak se može pumpati poslije montaže ako guma nije dobro sjela na felgu, jer konstrukcija tih guma nije predviđena za veće tlakove (traktorske se većinom pumpaju do 1.6 bar-a u normalnoj upotrebi).To je maximalni tlak za nalijeganje gume na felgu inače se ta guma smije pumpat do 4,8 bara. Zbog toga sam se živo posvadil kod vulkanizera kad me krenul uvjeravat da je to maximalni tlak. Hvala bogu pa sam imao skinite podatke o gumi pa se samo čudil kad sam mu pokazal kaj tvornica piše.
Nalijeganje gume na felugu ne zavisi od gume. Nalijeganje gume zavisi isklujučivo od feluge, tacnije od stanja feluge. Nove feluge, njihova unutrasnjost je premazane lakom koji otpor nalijeganju, vremenom se zbog uslova taj lak haba i postaje teža montaža. Takođe montaža zavisi od kvaliteta sapunice kojom se premazuje guma i feluga. Kad je feluga nova svaka guma sjeda na nju sa menja od 1 bar pritiska, kad pohrđa onda to ide teže.To je maximalni tlak za nalijeganje gume na felgu inače se ta guma smije pumpat do 4,8 bara. Zbog toga sam se živo posvadil kod vulkanizera kad me krenul uvjeravat da je to maximalni tlak. Hvala bogu pa sam imao skinite podatke o gumi pa se samo čudil kad sam mu pokazal kaj tvornica piše.
Eksploatacija mehanizacije nije samo sjedi, vozi, tenkiraj - i popravljaj kada stane. Ima tu puno drugih stvari o kojima se itekako isplati voditi računa. Balastiranje traktora i pumpanje guma bitne su stvari, ako guma nije dovoljno napumpana neće dugo trajati (bude se previše deformirala radi preniskog tlaka), ako je prepumpana (pogonska) bude previše klizala (i nepotrebno trošila energiju na klizanje) ili čak bude eksplodirala jer konstrukcijski ne može izdržati tlak i opterećenje. Lijeska je dobro primjetio proturječje koje u nekom scenariju može biti izuzetno opasno (čak i po život). U poljoprivredi se jako malo zarađuje i nema velike margine koja tolerira pogreške.U koje ste to vode uplovili, u kemičare, fizičare, teoretičare, o nauci - kako napumpati gumu na prikolici? Istovremeno umjesto Muhe slažete getribe, hidraulike itd. Hebiga, dok se ovo čita "neoptetečeno i sa strane", ne znaš da li se nasmijati, ili zaplakati.
Pa pumpaj dok ne pukne, onda znaš: aha toliko ne smijem, a drugi put čitaj podatke s gume i drži se toga.![]()
Ovo ništ nije puklo si rekel s ponosom znači da si odabral pravu gumicuJa sam pumpal tak dugo dok susjed nije rekel dosta, nebuš više. Ništ nije puklo
Ako imaš dovoljno precizan manometar razliku u tlaku u gumama trebao bi vidjeti već na punoj i praznoj prikolici (samo tlak u gumi ne smije biti blizu ili jednak nuli). Kada se opterećenje na gumu poveća - poveća se i deformacija gume, pa se svo to opterećenje ne pretvori u viši tlak zraka u gumi (nešto ode i u deformaciju), ali dio se sigurno pretvori u viši tlak. Deformacija ovisi o konstrukciji gume, što je veća deformacija - veće je opterećenje na kostrukciju gume i gume se počinju grijati..... grijanje gume ovisi i o brzini vrtnje jer frekvencija deformacije raste sa brzinom, pa su zato različite tablice opterećenja i pumpanja guma za polje i za cestu (to i razlika u opterećenju cijeli je smisao onih sustava za regulaciju tlaka u gumama). Zato se gume za kombajn pumpaju na relativno niske tlakove (i za cestu i za polje) - jer se ne predviđa da će se po cesti voziti sa punim bunkerom a na polju će bunker biti pun - ali brzine moraju biti daleko manje....Ovo ništ nije puklo si rekel s ponosom znači da si odabral pravu gumicu
Samo da pitam kad ste več u gumama i tlakovima.
Ako na praznoj prikolici nadrukamo gume na 5 bara, stavimo gore 5 tona tereta, u vožnji udarimo u grabu, dali taj tlak u gumi raste?
Koju ti to pastu koristiš da ti ovakva guma nasjedne na rub kad ju napumpaš na 1 bar MICHELIN 255/40 R20 PILOT SPORT 5 101Y XL.Nalijeganje gume na felugu ne zavisi od gume. Nalijeganje gume zavisi isklujučivo od feluge, tacnije od stanja feluge. Nove feluge, njihova unutrasnjost je premazane lakom koji otpor nalijeganju, vremenom se zbog uslova taj lak haba i postaje teža montaža. Takođe montaža zavisi od kvaliteta sapunice kojom se premazuje guma i feluga. Kad je feluga nova svaka guma sjeda na nju sa menja od 1 bar pritiska, kad pohrđa onda to ide teže.
Ako fudbaler opali jako po lopti onda se ona malo spljošti. Znači da se smanji i prostor, a time bi se onda u njoj trebao povećati i tlak. Ali kaj se ja razmem vu fudbal i nogomet? Moje je da pumpam dok ne pukne.
Ja znam da se tlak poveča, ali me zanima jel netko mjeril koliko se povečal, koja je razlika kad se guma zagrije, koja kad se rotira jer ju centrifuga poveča....?Ako imaš dovoljno precizan manometar razliku u tlaku u gumama trebao bi vidjeti već na punoj i praznoj prikolici (samo tlak u gumi ne smije biti blizu ili jednak nuli). Kada se opterećenje na gumu poveća - poveća se i deformacija gume, pa se svo to opterećenje ne pretvori u viši tlak zraka u gumi (nešto ode i u deformaciju), ali dio se sigurno pretvori u viši tlak. Deformacija ovisi o konstrukciji gume, što je veća deformacija - veće je opterećenje na kostrukciju gume i gume se počinju grijati..... grijanje gume ovisi i o brzini vrtnje jer frekvencija deformacije raste sa brzinom, pa su zato različite tablice opterećenja i pumpanja guma za polje i za cestu (to i razlika u opterećenju cijeli je smisao onih sustava za regulaciju tlaka u gumama). Zato se gume za kombajn pumpaju na relativno niske tlakove (i za cestu i za polje) - jer se ne predviđa da će se po cesti voziti sa punim bunkerom a na polju će bunker biti pun - ali brzine moraju biti daleko manje....
To se zove sindrom mlohave čunesamo tlak u gumi ne smije biti blizu ili jednak nuli