• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

razarach

Novi član
Tu od
22 Stu 2011
Poruka
12
Glej moj savijet ti je ako uzimaš,,,uzmi varijabilnu,,,,,,,jer onda ako nemore delat moreš smanjit balu,,,,i ič če,,,to je sigurno...
Ja sam imao,,,560,i moju agri 120x120,,vrtio je ali,,na knap,,,tj. tek sad vidim kakve su bale,,,pošto puno igra ulogu,,,traktor,,,,,,,e sad zašto,,,ni ja nisam vijerova dok nisam počeja delat s ovim.......
Prije su mi bale bile slabo nabijene,,,,a i problem je bio kod toga šta nisu bile ljepo zarolane,,,jer jednostavno nije moga vrtit i jednako,,,nego je gubio na snazi pri kraju,,,a samim time,,je ona sporije vrtila,,,,,šta jako puno utiječe na balu,,....
Od lani kad je traktor jači,,,,tj, ovaj s čime radim,,,bale su teže,,,,,,,i jače nabijene od samog početka,,,,,,,,,,,šta sam se začudija,,,,,ali stvarno,,je tako,....bale su čvršče,,,,i samim time,,,,kod skladištenja,,,maltene je izvadiš kakvu si je i spremija......

Sad,,ovo šta sam ti napisa,,,je ono šta mogu potvrdit,,,i reč,,,sa sigurnošču,,,da je malo slab,,,ako radi veličinu bala 120x120,,i to je to,,,,bar po meni,,,,,,,,,,,,,a da če odradit oče,,,ali kako i koliko,,,,,,neznam...

Neznam zašto prelaziš na okrugle,,,,,,,dali imaš stoku sitnog ili krupnog zuba,,,i koliko radiš bala godišnje,,i dali imaš di skladištit,,kocke,,,,,jer je krma puno bolja nego u zarolanoj..........

A jesam se raspisa...:rolfer::rolfer:

Bagerista imam 2 krave, osam Alpino koza i jednog jarca, i imam stado od 120 ovaca rase Il de France, i radim oko 6000 bala godisnje. Na varijantu Rolo bala sam se odlucivao zbog brzine i lakoce transporta, ali boze moj i ne mora biti tko kako planiram. Nisam znao da kvalitet sena nije isti u rolo i kvadratnoj bali, ali sad kada bolje razmislim u pravu si balirka za kockaste bale sece seno nozem a na rolo nema noza vec ide cela duzina stabljike. Sto se skladista tice imam veliku supu za seno, slikacu kad budem u prilici...

razarach

Novi član
Tu od
22 Stu 2011
Poruka
12
razach ja sam htio kupit rolo balirku isto 120x120 ali nam je motor u škripcu tako onda kupit ćemo novi motor i možda dojde i balirka za 2-3 god al moj 549 vuče deutz-fahr hd360 bez frke a ova kaj ti imas nije mi bas neka dela male bale mojoj je 2 puta puko petljač pa smo zavarili. a puko je od špage metnuli smo ju naopačke i počela je krivo uzimat špagu zavezivala je na čvorove i tako je otkinulo petljač. kaj ti je pukla zadnja šajba ?? i taj tvoj 549 je novi nema puno radnih sati mora ju vuč trebao bi ali bi imao malo muka ;) i ti nemas dojnje kuke kolko vidim to ti je lose pa ti pukne nekaj kod hedara kad zadoravis dignut balirku

Nisam polomio zadnje staklo nego sam ga skinuo jer mi smetalo...
Razmisljam menjati balirku, jer mi je ova mala i spora u radu, mali pick up, pa sam razmisljao kada vec menjam preci na rolo...
Sto se tice donje kuke imam je nego mi je nekako lakse nositi je sa ovom polugom, doduse jeste mi se jednom desilo da slucajno podignem poteznice i iskrivim kardan, pa od tada blokiram polugu za podizanje hidraulike...
Sto se tice traktora on je stigao 11.11.2011. i sada ima oko 100 radnih sati...

M

Miško 007

Guest
Razmisljam menjati balirku, jer mi je ova mala i spora u radu, mali pick up, pa sam razmisljao kada vec menjam preci na rolo...
Sto se tice donje kuke imam je nego mi je nekako lakse nositi je sa ovom polugom, doduse jeste mi se jednom desilo da slucajno podignem poteznice i iskrivim kardan, pa od tada blokiram polugu za podizanje hidraulike...

Mislim da ti je bolje ostat na kocicama za rolo trebaš uitovarivač i sto čuda..

B

BAGERISTA

Guest
Bagerista imam 2 krave, osam Alpino koza i jednog jarca, i imam stado od 120 ovaca rase Il de France, i radim oko 6000 bala godisnje. Na varijantu Rolo bala sam se odlucivao zbog brzine i lakoce transporta, ali boze moj i ne mora biti tko kako planiram. Nisam znao da kvalitet sena nije isti u rolo i kvadratnoj bali, ali sad kada bolje razmislim u pravu si balirka za kockaste bale sece seno nozem a na rolo nema noza vec ide cela duzina stabljike. Sto se skladista tice imam veliku supu za seno, slikacu kad budem u prilici...

Po pitanju grla isplatilo bi,se a za dobit kvalitetu sena,,,,,,trtebalo bi uložit,,,šta u balirku,,,pa vijerovatno i omotač,,,,,a opet,po meni,,,rađe uzmi utovarku za bale,,,i deri,....(s mog gledišta),,.a još i traktor,,,pa češ ovog izlomit na okrugloj,,,,jer neče mu bit lako ni s jednom,,,,a da se slažemo imaš i rolo sa noževima,,,,,pa nije problem u dužini...
Ja šta kosim neke livade su kratko seno,,,pa ispadne ko da je siječeno...

Išli smo u off,,,rađe u nekoj drugoj temi čemo o ovome pisat....makar u tvojoj..:?:?

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,437

oprsoti kaj ti ovo govrim ali nije istina rolobalirka ima još bolje noževe kakvu uopce mjenjaš ili kupujes nema veze ali taj tvoj traktor mora ju vuc ko beba zvecku ali ne pretjerivati ako zamjenjuješ malu kocka balirku onda si kupi ili zanjeni za deutz-fahr HD 460 http://agraranzeiger.bauernzeitung.at/pictures/49008195/f572ea3e544b1cac85b07f726e243fa484961866.jpg evo ovako nešto i nemaš frke moja hd 360 dela ko zmaj samo pazi da ne okreneš naopačke špagu jer onda si u škripcu jer ti može potrgat igle ili cjeli petljač to se meni desi dva puta i stvarno nije baš poželjno da se to desi a pola njive :D ali jedna igla košta 140-150 kn to mi je tata rekal i ova HD 490 isto nije dobra jer je pre teška za taj tvoj traktor mogo bi ju vuć ali jako teško morao bi balirat u 2 ili 3 SH to ti je moje mišljenje a ovo je jedna rolo balirka claas malo veća samo da pokažem da ima još bolje noževe zato je rolobalirka malo u prednosti http://www.strojevi.eu/pic2012-2-62428-prese-claas-rollant-250.jpg

i nije istina za utorivać i ta čuda ja dižem sa utovarnim vilama za gnoj http://www.njuskalo.hr/image-VL/tra...ac-gnoj-gramip-dubrava-hu4-slika-12664127.jpg moj diže 500kg evo isti ovakav ali samo jedan red gore inače zovem prijatelja iz sela da mi digne bale na drugi kat

Posljednje uređivanje:
B

BAGERISTA

Guest
A šta se kod svake bale zaustaviš i s njim dižeš,,,,,,,,:roll::roll:eek:kruglu.....

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,437
A šta se kod svake bale zaustaviš i s njim dižeš,,,,,,,,:roll::roll:eek:kruglu.....

ne ja ne vozim na prikolici bale nego na vilicama napiknem ju i deri a kad slažem u sjenik onda slažem sa gramipovim vilama

B

BAGERISTA

Guest
Tako sam si i ja računa.......:)

Imam i ja jedan utovarivač,,,na prodaju,ali još moramo vidit kako i šta......

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
na rolobalirku zaboravite bez najmanje 60-70ks, jer ju već 560 jedva goni i to variabilnu na remenje, 549 će je pogoniti, ali samo jednu godinu jer će iduće ići na generalku, za rolobalirku sa nožima trebalo minimalno 80-90ks čak je i to malo, za pristojan rad treba više od 100ks.
Kvaliteta suhoga sijena je ista u roli i u maloj kockici, samo je sa malom više posla, a ako je rolo u najlonu onda je to puno veća kvaliteta od suhoga sijena.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
na rolobalirku zaboravite bez najmanje 60-70ks, jer ju već 560 jedva goni i to variabilnu na remenje, 549 će je pogoniti, ali samo jednu godinu jer će iduće ići na generalku, za rolobalirku sa nožima trebalo minimalno 80-90ks čak je i to malo, za pristojan rad treba više od 100ks.
Kvaliteta suhoga sijena je ista u roli i u maloj kockici, samo je sa malom više posla, a ako je rolo u najlonu onda je to puno veća kvaliteta od suhoga sijena.

gledajte ovog iz dugog sela...
balira sa 542

263019_143750929033917_1583483_n.jpg

268365_143750979033912_1345593_n.jpg

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
kao prvo balirka je sa remenjem, kad drugo pitanje je je li orginal motor unutra, a ako je orginal nebu dugo, tako sam i ja mislio da jedan čiko kod mene balira s Zetorom 4320 i velikom Krone balirkom za lance i neke letve, malo sutra, kad smo ja i tata stali tek onda sam skužio da je pod haubom Zetorov turbak od 80ks unutra jer žviždi turbina, a i on ima posla balirati.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Na ovom motor izgleda nije Rakovicin.Vise lici da je Fiatov.Sa Storeta ili neceg slicnog.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
To bi bil 540, a ne 542 (vidi ove lampe na blatobranu: to su imale samo starije serije 540).
Motor je Fiatov. Pogledajte Šananinu temu o takvom tipu traktora.
Glede balirke...moža mu je na kardanu ugrađena redukcija, kak na 560, pa ima više momenta na kardanu.

B

BAGERISTA

Guest
Ova balirka je ako se ne varam 100x100,,,pa je i on more vuč i radit s njom..

zeko2511

Član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
144
evo ovak to je prijateljev traktor...motor je fiatov 40 konja...al oni su ga frizirali neke tak da ima 50 konja...nema nikakve redukcije na kardanu...samo mu je bilo jebeno složiti hidrauliku pa su tu stavljani neki ventili posebno pa usmjerivači zato kaj nije imal dost jaku snagu da zaključa vrata...balira frajer tak već 2 godine mi se čini i traktor ide ko zmaj...bala je 100x100...

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
bala je 100x100 i traktor ima 50ks, a ne orginal 40ks, BAGERISTA je sa 560 balirao 120x120, tako da je ovo moguće, ali se traktor isto pati.

B

BAGERISTA

Guest
Upravo tako,,,,,,sam i ja mislija,,,,..
Ako radi pametno,i s mozgom,,neče mu bit ništa,,,,,,,,,,,,,,jedino ako ga dere,,izgorit če ga,,,,,,,,,to je sigurno,,,,,,,,ko i svakog,...drugog..

zeko2511

Član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
144
čovjek se inaće bavi baliranjem uslužno a i sam je mehaničar...tak da čuva stvari maksimalno...traktor mu se uopće ne muči vrti balirku na nekih 1400-1600 okretaja...milina ga je gledat kak radi s njom
:supz:

B

BAGERISTA

Guest
Neka,,,,barem če mu trajat.....:D:D,a ne ko neki,,,,,,spale sve ča imaju u sezonu,,,do dvije..:rolleyess:

Najnoviji postovi

Na vrh