• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

Nenadt

Član
Tu od
30 Lis 2016
Poruka
64
Ja ima 549 iz 87 godine kupljen neki dan a na njemu su 14-9-24 gume, pa me brine da ne shebem traktor s tim gumama,a gume su na 80 posto šta napraviti. Hvala

Nenadt

Član
Tu od
30 Lis 2016
Poruka
64
Daj mi molim te reci, nedavno sam kupio 549 iz 87, u dobrom stanju, treba malo nešto uložiti da se sredi ali ništa strašno. Brinu me zadnje gume, moje su 14-9-24 i na 70 su posto, e sad čitam da ako su pre velike gume, može se oštetit mjenjač i diferencijal. Pišete da su za njega 12-4-24 ili 13-6-28.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ma ne trebaš se bojati osim ako imaš naviku silovati traktor.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Ako su ti gume 14.9 24 onda su definitivno pre male za taj traktor, osim ako nije zadna brojka 28 onda sve ok;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
14,9-24 su podjedankog promjera kao i 12,4-28, tak da je sve u redu.
Ak su 14,9-28, onda bude malo više trpil diferencijal i izlazni reduktor, no tih 8% mu nebi smjelo naškoditi.

Nenadt

Član
Tu od
30 Lis 2016
Poruka
64
Kao i što sam prije naveo da nisam neki traktorista, nedavno sam kupio traktor pa učim u hodu. Hvala Vam puno ste mi pomogli, Radim nešto malo zemlje i do sad sam plačao usluge, i sami znate kako je to uvijek si zadnji a svejedno platiš. Ima nekih malih nedostataka ali već sam to počeo riješavati, majstor kaže da su motor i hidraulika ok, a vidječemo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
I koje su, na kraju, točne dimenzije montiranih guma?

Nenadt

Član
Tu od
30 Lis 2016
Poruka
64
Tačne dimenzije su 14-9-24, i danas sam probao orat sa 2x12 posavac ide ko zmaj preko trideset centimetara, jedino što moram skinuti donju kuku da ne nasjednem.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
hočel mi netko objasniti kak to veče gume opterečuju difernecijal i izlazni reduktor kojeg btw 549 ni nema ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Daj se naj delati bedast. Izlazni reduktor čine kuglasti i tanjurasti zupčanik.
Ne opterećuju ga veće gume, već veći promjer kotača. Za istu vučnu silu poluosovine trebaju prenesti veći moment. A to znaš i sam.

Ovdje to nije slučaj čim su zadnje gume samo širje, a ne i većeg promjera.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Daj se naj delati bedast. Izlazni reduktor čine kuglasti i tanjurasti zupčanik.
Ne opterećuju ga veće gume, već veći promjer kotača. Za istu vučnu silu poluosovine trebaju prenesti veći moment. A to znaš i sam.

Ovdje to nije slučaj čim su zadnje gume samo širje, a ne i većeg promjera.
največa vučna sila je pretpostavljam u prvoj brzini na ..nekom broju okretaja gdje motor ima največi okretni moment ?
koji posovi se delaju s tim traktorm u tim uvjetima ?

an kraju motor prizvodi moment , a ne kotači niti reduktori ..veče opterečenje može biti samo na kočnicama ...odnosno kad moment "mjenja smjer" ..znači veliki teret niz brijeg ..itd

fakat na ovom furumu nemaš s kim razumno , kvalitetno i tehnički ispravno raspravljati.
u obrani neargumenata prozivati me badakom i osuđivati na neki drugi način ...

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Daj ne provociraj.
Vučnu silu ne određuje motor već adhezija, odnosno prijenos momenta zadnjih kotača na podlogu.
Zakaj je mali Ursus, sa slabašnim motorom, učinkovitiji stroj (ima veću vučnu silu) od, recimo, 539 koji ima 25% jači motor?

Kad motor u prvoj brzoj (direktnoj) brzini nema dovoljno momenta, rekli bi kad se guši, šalta se u neku od reduciranih brzina. Motor predaje manji moment, ali većom ukupnom redukcijom povećava se moment na kotačima.
Ako imaš veći promjer kotača (zanemarimo vjerojatno bolji grip), za istu vučnu silu potreban veći je moment na poluosovini, jer F=M/r.
Ako kotače povećaš za, recimo, 10%, i šaltaš u recimo, 10% "kraću brzinu", motoru je isto, ali finalnom prijenosu, odnosno poluosovini nije.
Kak vrijedi za kočnice, tak vrijedi i za pogon.

Kad tak nebi bilo, proizvođači nebi ograničavali maksimalni promjer kotača, odnosno dimenzije guma za pojedini prijenosnik ("transaxle").

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kad bi kotač povečal ( karikiram)dva metra poluosovina i kopletna pogonska grupa bi trebala prenjeti isti moment tj bila bi isto opterečena jer je i dalje isti motor .Ne možeš opteretiir transmisiju s više momenta nego ga proizvodi motor .

Ne može lanac , preko kojeg konj vuče trupac biti više opterečen ako mu umjesto jednog zakopčaš dva trupca , jer i dalje vuče samo jedan konj .
da mu zakopčaš cijelu šumu i dalje vuče samo jedan konj
hqdefault.jpg

Zakaj je mali Ursus, sa slabašnim motorom, učinkovitiji stroj (ima veću vučnu silu) od, recimo, 539 koji ima 25% jači motor?

.
zato jer ima veči prijenosni omjer od motora do kotača

sad provociram
fakat mi nije jasno kak se tako učinkovit stroj nije našao u tvojem šaglju
kraj provokacije

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Sad si stvarno sve profulao, transimisija kao i konj nisu optereceni a onim sto imaju (momentom i lancom) vec su optereceni s onim sto vuku. Veci kotac ce pod vecim opterecenjem strgat poluosovine, a lanac nece PUKNUTI :(happy): pod jednim trupcem, ali hoce pod dva tri, ako je konj dovoljno jak. Sto znaci da ovisno o tome koliko se optereti ili konja ili traktor, toliko se mijenja i opterecenje u prijenosu / nogama - zdrav razum.
I inace, da je opterecenje uvijek jednako u prijenosu, ne bi se nikad nista strgalo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
kad bi kotač povečal ( karikiram)dva metra poluosovina i kopletna pogonska grupa bi trebala prenjeti isti moment tj bila bi isto opterečena jer je i dalje isti motor .Ne možeš opteretiir transmisiju s više momenta nego ga proizvodi motor
.
Netočno.
Između motora i kotača postoji pretvarač momenta: mjenjač i finalni prijenos.
Moment motora (bez obzira na kotače) je prisutan samo na kuplungu i spojničkoj osovini do ulaznog para zupčanika.

Ne može lanac , preko kojeg konj vuče trupac biti više opterečen ako mu umjesto jednog zakopčaš dva trupca , jer i dalje vuče samo jedan konj .
da mu zakopčaš cijelu šumu i dalje vuče samo jedan konj
Ovo je točno, lanac "osjeća" vučnu silu, a ne moment kotača ko poluosovina.

No, jesi li ikad videl da volovi, kad nemru pokrenuti teret, pokleknu i onda ga povleku?
Kaj su time napravili? Smanjili su "promjer zadnjih kotača", i na taj način, uz moment kojim raspolažu povećali vučnu silu. Možda bi lanc onda ipak pukel.

sad provociram
fakat mi nije jasno kak se tako učinkovit stroj nije našao u tvojem šaglju
kraj provokacije
Nije nam se sviđal, baš kak ni IMT, bez obzira koliko su "bolji" bili
A lice picu prodaje, sam si to bezbroj puta rekel :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
evo , ljepo ste dobili zahvale , pa uživajte u elementarnom neznanju razumjevanja momenta kiao osnovne fizikale veličine .

jer ako konju poraste snaga i potrga lanac kad se za njega zakopčaju dva balvana onda ja nemam kaj delati u toj rspravi .
Također i bitnije za ovu temu ako se povečaju kotači motor može dati veči moment koji može eventualno potrgati mjenjač .

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Netrebaš zahvaljivati, već probaj shvatiti napisano.

Evo ti primjer:
Dva jednaka traktora, vleku jednako tešku prikolicu u brijeg.
Jedan ima zadnje kotače promjera 58", a drugi 50".
Mogu li ju veći u brijeg podjedanko brzo?
Na kojem više trpi finalni prijenos, odnosno na kojem poluosovine trpe veći moment?
Na kojem je motor više opterećen?

Posljednje uređivanje:

Nenadt

Član
Tu od
30 Lis 2016
Poruka
64
Dal možda zna neko, htio bih staviti sat uljnog pritiska, pošto imam sad samo kontrolnu lampicu na 549 pa bih htio pitat dal moram mijenjat i indikator ulja ili samo spojim sa satom koji mijeri pritisak.

Na vrh