vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
ako misliš spojiti električni sat odgovor je ne
Netrebaš zahvaljivati, već probaj shvatiti napisano.
Evo ti primjer:
Dva jednaka traktora, vleku jednako tešku prikolicu u brijeg.
Jedan ima zadnje kotače promjera 58", a drugi 50".
Mogu li ju veći u brijeg podjedanko brzo?
Na kojem više trpi finalni prijenos, odnosno na kojem poluosovine trpe veći moment?
Na kojem je motor više opterećen?
:icon_pray:Griješiš, ali nećeš priznati. Rekoh već bezbroj puta, ali ne slušaš.
Isti traktor i s malim i s velikim kotačima može ostvariti podjednaku vučnu silu (zanemarimo stvarne razlike, iako to nije potpuno točno).
Vučna sila je ograničena gripom (trenjem) i zato ista ne može rasti u beskonačnost pri malim brzinama (vrtnja kotača u mjestu ju limitira).
S većim kotačima poluosovine, diferencijal i finalni prijenos prenose veći moment nego s malim kotačima.
Netrebaju vektori, iako može i s njima. A formulu sam ti napisal već prije.
M = F x r , odnosno F = M / r
Ako je F konstanta (maksimalna vučna sila), kad raste r, mora rasti i M.
Odgovori si na postavljena pitanja, pa ti bu jasno.
Na tvoje pitanje: bi li u prvoj brzini zgužval felgu, odgovor bi bil:
Nebi jer mu to limitirana vučna sila ne dozvoli. Kad kotači nebi mogli proklizati, zdrobil bi ili tijelo diferencijala ili neki zupčanik na finalnom prijenosu ili poluosovinu.
Evo ti, ja ugradil, znaci ispod odvog šarafa za ispust antifriza kupis šuplji šaraf, podlošku i crijevo, i normalno sat za pritisak nema puno mudrosti..samo ti onda ne radi na satu gdje je i za gorivo indikator lampica za pritisak ulja..Dal možda zna neko, htio bih staviti sat uljnog pritiska, pošto imam sad samo kontrolnu lampicu na 549 pa bih htio pitat dal moram mijenjat i indikator ulja ili samo spojim sa satom koji mijeri pritisak.