• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT motokultivatori

  • Temu pokrenuo staffmen
  • Datum prvog posta

Mario33

Novi član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
6
Pozz , imam isti problem sa svijecicama na imt 506. Primjetio sam da se previse zamascuju i prestaju raditi. Nakon detaljnog ciscenja svijecica opet proradi. Mislim da bi problem mogao biti u karburatoru ali nikad nisam uspio nastelovati karburator da imam ravnomjeran dotok goriva i zraka. Usput zna li tko koje matice se koriste za pricvrscavanje pogona kose na izlazno vratilo, znam da su matice fi 12 ali neznam koji je korak navoja na njima i nigdje nemogu naci odgovarajuce
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
Uzrok opisanim problemima može biti neodgovarajući omjer dvotaktola + benzina, veći postotak dvotaktola. Ili prevelika količina ulja u mjenjaču, i neodgovarajuće ulje u mjenjaču. A isto tako mogućnost sisanja ulja iz mjenjača.

Provjeriti nabrojene moguće elemente.

Drugi problem može dolaziti iz elektro - magnetskog sklopa. Pošto je tu magnet 6V10W i ako nije odavno se pogledalo u kakvom su stanju kondezator - platine, problem bi mogao biti tu.

Ako si mislio na ovaj vijak on je 12x1,5.
IMG_20210310_154328[1].jpg
 

Mario33

Novi član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
6
Hvala brgude to su te matice samo nezz gdje ih nabaviti znas li slucajno od cega bi jos mogle odgovarati? A ovo sto si opisao za zamascivanje svijecica vrlo lako moze biti problem u neodgovarajucoj smjesi goriva i ulja kod nas jako tesko po pumpama mozes naci inin dvotaktol vecina prodaje stihlova ulja za mjesavine iskreno neznam koliko ta ulja odgovaraju za masine stare 30 i vise godina koje su predvidjene da rade na dvotaktol i regular
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
A čuj to "predviđene su da rade na dvotaktol i regular"!
Svaki dvotaktni motor je predviđen da radi na mješavinu u određenom omjeru.
 

Mario33

Novi član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
6
Brgude po tvojim postovima vidim da se razumijes u mtk i to izuzetno postujem pa bih te pitao za savjet. Imam imt 506 iz 1978 godine otkako znam za sebe on je u mojoj obitelji, masina ne radi puno odrzavam ga na zivotu redovitim mijenjanjem ulja i opcenito ga pazim osim sto sam par puta mijenjao sajle gasa kvacila i paljenja i jedne reparacije karburatora (prije par godina) nikada nisam imao neki tezak kvar. E sada molio bi te za savjet u originalnom upustvu za imt 506 pise da je najbolje koristiti mjesavinu 30:1 kvalitetnog benzina i dvotaktola e sad vec sam napisao da je na nasim pumpama jako tesko naci inin dvotaktol vecina prodaje stihlovo ulje za mijesavinu , po tebi dali praviti mjesavinu po upustvu koje pise na bocicama stihla ili bi bilo bolje dodati malo vise ili manje ulja u gorivo ? Izvini sto sam se ovako raspisao da se razumijemo nisam nikakav poljoprivrednik niti mehanicar. Za ovaj imt 506 sam emocionalno vezan i on mi je jedna vrsta hobija i odmor od stresnog posla kojim se bavim . Hvala unaprijed za savjete. Pozz!
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
Eto taj stroj je izdurao već 42 godine, i vjerojatno se naradio u tom vremenu. Sam kažeš "mašina puno radi" i "održavam ga na životu redovitim mijenjanjem ulja". Koje to ulje mijenjaš?
A dali je taj mtk u tim pustim godinama imao onako neki servis? Ako se može upotrebljavati izraz "servis" za motokultivatore ili je taj izraz rezervinan za ljubimce na četiri kotača?

Ukratko samo da nabrojim što bi se trebalo padrazumijevati pod "servisom" ili ti pod redovitom osnovnom održavanju, da stroj može raditi bez većih poteškoća i poslijedica.
1. Kad je zadnji puta čišćen filter zraka?
2. Kad je očišćen rezervoar goriva?
3. Da li je ikada očišćen sistem hlađenja (komora kojom cirkulira zrak prema cilindru, rebra cilindra, kapa cilindra)
4. Da li je ikada čišćen ispušni kanal na cilindru i glava?
5. Da li je ikada čišćen auspuh?
6. Da li su ikada provjerene karike?

Mješavinu raditi po tom omjeru 30:1, (nema nikakve) potreba stavljati veći omjer dvotaktola od navedenog omjera. Danas na tržištu postoji puno raznih ulja za dvotaktaše, i ta su ulja polusintetička ili sintetička. Mineralna ulja (kao nekadašnji) INA dvotaktol, više nije na tržištu. Probaš napraviti mješavinu sa nekim uljem, pa radiš određeno vrijeme, pa malo pogledaš kako izgleda svjećica. Ako nije više nego obično zamašćena , nastaviš koristiti to ulje, ako vidiš neke promjene. probaš neko drugo ulje za mješavinu.

Nemaš se z a što izvinjavati, tu smo da razmijenjujemo iskustva i neka osnovna znanja o mtk.
 

Mario33

Novi član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
6
Pozz brgude! Napisao sam da masina ne radi puno. Sve ovo sto si nabrojao osim pod brojem 4 i 6 odradjujem krajem sezone (obavezno) nekad i u toku sezone znam npr skinuti filter od zraka ocistiti kao i filter od goriva koji se nalazi u rezervoaru. Ulje u mijenjacu obavezno svake godine polutecnu mast u prenos samo nadopunjavam po potrebi. Sto se tice motora nisam ga nikada otvarao jer nisam imao potrebe. Za imt 506 kazu da ga je izmislila zena da bi napakostila muskom rodu hahaha ali sa ovom mojom masinom stvarno nemam nekih problema osim sa karburatorom koji sam reparirao prije dvije godine i pomenutim zamascivanjem svijecica sto sam mislio da je uzrok nekvalitetna smjesa goriva i slabo nastelovan karburator. U mom kraju vjeruj bez podcjenjivanja ikoga nema dobrog majstora koji se razumije u dvotaktne motore, kada spomenes probleme sa karburatorom preporuci ti kinesko smece od 30-40€ a imam kineski keeway skuter star 7 godina i vec sam mu mijenjao karb. E samim tim dovoljno govori o kvalitetu istih dijelova. Vidim da se razumijes dosta i volio bih da si mi blize da dovucem masinu kod tebe na generalni remont. Vjeruj da mi nebi bilo zao ni zadnje marke da mi se uradi generalka na njemu. Jos jednom hvala na savjetu i veliki pozdrav!!!
 

Mario33

Novi član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
6
Ma meni je to hobi vjeruj da se odmorim od svega kada nesto cackam oko njega i ta mi je masina samo trosak heheh ono sto sebi uradim sa njom je mizerno e jedino od ove godine mozda cu imati vece koristi jer sam dobio neku zemlju na koristenje pa sam nabavio striznu kosu. Uglavnom vodim racuna o masinama sto imam nekako me to odmara. Pozz!!!
 

qwertzuio

Novi član
Tu od
29 Tra 2021
Poruka
2
Imam frezu IMT 504L, zanima me dali ona ima brzinu rikverc? Znam da 504 nema ali ova bi trebala imati! Ako ima u kojem položaju mora biti mjenjač?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,574
LS odeli imaju inverter. To je jedna ručica koja ide ispod motora.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
E čini mi se da 504 ,nema brzinu rikverc. Dok IMT 506LS isto nemaju brzinu rikverc, nego imaju inverter, to znači da ima tri brzine u oba smjera. Ako radi kao kopačica, ili je recimo priključena strižna kosa ili pak (vuče) prikolicu. Ide napred ( što je uobičajeno). Ako pak koristi vučeni frezu , onda se okrenu ručke i radi udrugom smjeru.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,562
Susjed mi ima 506,mislim da ima rikverc,ili se varam :unsure:
 

DeliriuM

Novi član
Tu od
14 Velj 2022
Poruka
15
Pozdrav, imam jedan problem u vezi motokultivatora da ne kruzim puno , precicu odma na stvar....
Dakle imam problem sa stelovanjem paljenja kod motoklutivatora ne znam na koji fazon se steluje jer ne vidim od glavcine magneta platine kad se otvaraju kad se zatvaraju itd... da li neko zna il ima neka ceka kako se steluje!? Hvala
 

Najnoviji postovi

Na vrh