• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Kako kome kakav kinez kod mene nebi dana izdurao.
A zetor nije nis posebno radi brat u firmi s 9540 mislim i stalno mjenjac ode.
Pa mu vilica puca od 3 brzine i kocnice svako malo rade .
Imt je zastario ali radi i radi .

Nek zetor nije nis posebno al ove novije generacije tipa kao 7745 sa sirokom kabinom koja je udobna i prostrana, IMT je radio kabine takve da je bolje bilo bez njih. Samo primjer da kolko god da je zetor krš i ne znam kaj udobnije je radit u njemu neg u IMTu..

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Neka je za te njegove novce meni ta udobnost ne treba .
Imt sam isplatio u 1 sezoni i pjevam .
Pogledaj malo cijene zetora pa neznam ko bi dao 100000 kn za star stroj i svi imaju 4000 sati na plac isli s babama .

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Dobro ti je kad ne radiš skoro ništa s njim, čim više radiš vuče te prema boljem, i mene moj zadovoljava, a da radim preko 50ha, ne bih uzimao ništa bez npr. elektronskog reverzera, powershifta, itd... Također ne patim previše na udobnost, ali kad kabina ima rupu da može pas ući unutra, previše je...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Mali, znam da si fan IMT-a, ali budimo realni, zastarjeli su u startu.
Moje je otac početkom 1969. kupil prvi traktor.
Bil je to Zetor 2511. Nije štel IMT533, iako je bil jači, iz nekoliko razloga:
- teško pali
- premalo brzina
- nema špere
- nema zadnje blatobrane
- mastan na sve strane

U to vrijeme, mali Zetor je imal:
- kompresor i ventil za zračno kočenje prikolice
- dvije kuke otraga i jednu naprijed
- hidraulične mekane kočnice
- nezavisnu ručnu kočnicu
- dvostepeni kuplung
- kardan preko brzina (radi pogona dreša)
- šperu
- veću prohodnost
- dvoradni kiper ventil
- kabinu ili sigurnosni okvir (po želji)

IMT je neke od tih stvari uvel tek u narednim godinama, a neke nema još niti danas.
A Fednt i Fiat su tih godina već imali sikronizirane mjenjače. Pa i Universal, koji se pojavil oko 72.ili 73.

Čak je i TAFE, koji je s istom licencom krenul kasnije, tehnološki prestigel IMT-a.

Propal je i Torpedo, koji je tehnološki bil moderniji od IMT-a.
Nažalost, u malim zemljama nemože opstati velika industrija široke potrošnje, jer ako nema domaćeg tržišta, a raspadom ex Jugoslavije ga je nestalo, jednostavno nema tržišta.
Glede kineza: ne kudi konja kojeg jahal nisi. Imaju problema s kvalitetom, ali ne više negoli je imal IMT.
A za usporedbu, nude zatvorenu kabinu na platformi, nezavisni kuplung u osnovi 16+8 brzina...

Nemoj shvatit ovo kao provokaciju, već samo kao realno sagledavanje stanja.

Ekonomist, ne slažem se s nekim tvojim konstatacijama:
Radničkih prava kod nas zapravo i nema (osim u državnim službama), tak da su ona najmanji krivac.
Glavni krivac je državna korupcija, lakomost pojedinaca i manjak domoljubnih osjećaja, tj. osjećaja za ljude koje su te vrijednosti stvorili.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Dobro ti je kad ne radiš skoro ništa s njim, čim više radiš vuče te prema boljem, i mene moj zadovoljava, a da radim preko 50ha, ne bih uzimao ništa bez npr. elektronskog reverzera, powershifta, itd... Također ne patim previše na udobnost, ali kad kabina ima rupu da može pas ući unutra, previše je...

To je drugo ko puno radi ja sam sebi zracni sic ubacio i to je to.
Ko radi puno i treba mu a nama manjima su dobri i ovakvi meni je bitno da se ne kvari

Kinesko nista nebi kupio ni onaj malcer njihov a kamo traktor.
Ima ga jedan blizu mene yto ziva krama na imt jos nisam nit menjaca niti hidrulika dirao.
Kod nas su ljudi korumpirani zato su i unistili sve tvornice koje nisu bile lose .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
A zakaj bi trebali opstati? Svi se rode i umiru, pa tak i oni.
Pa njihovi su proizvodi davno tehnološki zastarjeli, kvaliteta je pala na niske grane.
Svaki kinez danas je moderniji od njihovih proizvoda, sa Zetorom se nikad nisu niti mogli takmičiti, a i oni su zamalo propali ‘90-tih.
Mogli su poslovati na zatvorenom tržištu, ali danas, kad više nema “nesvrstanih”, tržišta im je nestalo.
Uostalom, propali su Torpedo, TV, Universal...
Možemo mi simpatizirati neke marke, ali surova stvarnost čini svoje...

Kaj bi ti srčeko puklo po pola da si se Štorka prisetil :icon_wink:

Recite vi kaj hočete, IMT je bil isti od prvog do zadnjeg dana ali taj isti IMT je bil (kad je trebalo u bivšoj Jugi pokrenuti poljoprivredu) relativno jeftin traktor (ljudi su prodali par hrastova i kupili su ga da nisu osjetili) . Kvaliteta je bila takva kakva je bila. Po mojem i ne tak pre loša. Uostalom, čekali su ljudi u redovima kakve danas moremo vidjeti samo pred poštama i bankama oko 5 u mjesecu kad dolaze penzije.....
Kasnije, nakon raspada konkurencija ih je gazila a oni se nisu prilagodili i jednostavno ih je pregazilo vrijeme.

Ali i dan danas ih viđamo u ogromnim količinama na našim prostorima, a mislim da bumo ih još dugo i viđali. Jednostavno, skoro u svakom dvorištu ga možemo vidjeti i nakon tih silnih godina koje imaju na svojim leđima.
Bil je to za ono vrijeme dobar traktorčić sa svim svojim manama, pa i ponekom prednošču u odnosu na ostale.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Muha, a za čim da žalim? TT Štore je prestala raditi političkom odlukom, a IMT je propal radi ekonomskih okolnosti. Mislim da danas više ionak ni jedan nebi imali kupaca.
Samo iznosim stanje stvari. Propale su puno važnije tvornice od IMT-a (poput Jedinstva, Prvomajske...) kak i sam znaš. Uostalom, kao i sve u našem malom gradu.

Žalim za izgubljenim radnim mjestima, jer su sve te tvornice hranile puno obitelji, i za vremenima kad se vlastitim radom moglo pristojno živjeti.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
1965 godine se privatno mogel kupiti 533 koštal je kao 22 kobile a to je bilo pravo bogatstvo. Tek 1968 mu je pala cijena jer je Juga morala otvoriti tržište .

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Moj otac je 1972 kupovao traktor, izbor je bio 533 ili U 445. Kupio je Unija jer je bio jeftiniji, sve ostalo je povijest.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Muha, a za čim da žalim? TT Štore je prestala raditi političkom odlukom, a IMT je propal radi ekonomskih okolnosti. Mislim da danas više ionak ni jedan nebi imali kupaca.
Samo iznosim stanje stvari. Propale su puno važnije tvornice od IMT-a (poput Jedinstva, Prvomajske...) kak i sam znaš. Uostalom, kao i sve u našem malom gradu.

Žalim za izgubljenim radnim mjestima, jer su sve te tvornice hranile puno obitelji, i za vremenima kad se vlastitim radom moglo pristojno živjeti.
Ništ ja ne velim, ali na kraju ispada da su u povjest otišli svi koji su te male skakavce radili, a danas ovi kaj ni ne liče na traktor več na malo jači moto kultivator cjene dižu u nebesa. Ali oni su udobniji, aero dinamički oblikovani.....a problema sa njima več ako mu krivo ulje natočiš.
U te stare rage si mogel i jestivo natočiti....
1965 godine se privatno mogel kupiti 533 koštal je kao 22 kobile a to je bilo pravo bogatstvo. Tek 1968 mu je pala cijena jer je Juga morala otvoriti tržište .
65:icon_e_surprised: kam si ti Željac otišel... večina forumaša nije ni u jajcima naših tatekov bila, a i večina tih raga je 70 i neko pa na dalje kad se lavina zakotrljala. Prije toga su volovi orali i motike grude razbijale pa nije ni cudo da je 60 i plug bil napredak....

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Ništ ja ne velim, ali na kraju ispada da su u povjest otišli svi koji su te male skakavce radili, a danas ovi kaj ni ne liče na traktor več na malo jači moto kultivator cjene dižu u nebesa. Ali oni su udobniji, aero dinamički oblikovani.....a problema sa njima več ako mu krivo ulje natočiš.
U te stare rage si mogel i jestivo natočiti....

65:icon_e_surprised: kam si ti Željac otišel... večina forumaša nije ni u jajcima naših tatekov bila, a i večina tih raga je 70 i neko pa na dalje kad se lavina zakotrljala. Prije toga su volovi orali i motike grude razbijale pa nije ni cudo da je 60 i plug bil napredak....

Je pa se ""balavci razmeju v poljoprivredu"" ipak je Željac tu najiskusniji po tom pitanju :drink::rolleyes:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
1965 godine se privatno mogel kupiti 533 koštal je kao 22 kobile

Da nije to previše kobila ?
Zanimljivo mi je kad pokažu tolike inženjere kak programiraju, mjere i premjeravaju samo neznam šta. Da mi je znati samo što su to radili a ništa nisu usavršili. Neki dan nađem podatak da je IMT plug kopija prastarog kvernelanda. Jebote inžinjeri kad u toliko godina nisu mogli napraviti drukčiji kalup za jebenu dasku. To je sve trebalo poslati na goli otok da razmišlja.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
zašto bi bilo kaj bilo tko radio ako dobija plaču ima topli ured , dobar gablec bil je u partiji ..itd

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ma sve je to u redu ali nemreš tak 40 godina delati. Dopizdilo bi. Moral bi jednog dana dobiti volju nešta popraviti. :fiery: Da su imali volju delati tko zna šta bi mi danas vozili i kak.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
bilo kakva modifikacija u ono doba radi velike troškove , tada nije bilo projektiranja na ručanalima , simulacije rada , opterečenja itd .
za bilo kakvu ideju trebalo je ljevati , obrađivati , tstirati , dorađivati itd .
mislim da je bilo novca za takve pothvate , čak i inžinjera ali su od tog novca ljevani tenkovi i puščane cjevi ..punjeni VBR-ovi .

postoji i ta političa nota , pitanje koliko su smjeli mjenjati i modificirati pošto su bili pod licencom .

isto se može pitati za zetora , češki čelici i čeličane su prepoznati po cjelom svijetu a škode i zetore su radili od blata

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
pozdrav, tak sam ja mijenjal prednje krajnike na 540 prvi put u životu i moram priznati da sam lajbek za to, zašarafim nove, turske, do kraja a kotači 4 centimetra prema van u odnosu na unutarnju stranu?! kaj sad? jel se može podešavati ispod volana? jel se smije rezati štange? ili mogu samo turcima spomenuti alaha

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Trebao si malo po starima vidit koliko se moraju uvit novi ako ne mogu ,onda trazit druge

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
Ak su zasarafljeni do kraja a kotači su svak na svoju stranu znači da ne pašu, moram druge kupiti.

Na vrh