• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
317
Da se i ja malo nadovežem svojim iskustvom o tim famoznim priključcima koje može IMT 539 vući. Negdje tamo, prije nego sam se priključio forumu, pročitao sam, tu, da su mu šine za zatvaranje brazde od 1.8 metara, vrh. Našao tu duljinu i napravio priključak. E, svaka mu čast koji genije je to napisao, taj valjda nije nikad vidio mogućnosti tog traktora. Tak da, svaki savjet ti je dobrodošao, no uzmi ga s rezervom, pa i moj. Posudi negdje i probaj, to ti je jedino sigurno
Moj 539 je kupljen 1980. god., ima oko 6000 rh pošto sam ostario i ostao sam pa ne radim puno već dosta godina. 80.-tih je nosio godinama silokombajn i silirio sam sam kukuruz u klipu sebi i drugima, oranje dvobrazni 12 coli onaj koji je bio za njega proizveden u OLT-u, tanjurače, prikolica Sip stara sa željeznim stranicama po brazdi vukao a još ima istu lamelu, nije dirano u mašinu osim štelanja dizni i mijenjanja ulja, u hidraulik isto. Nije komfor ali je okretan kod posla, košnje, grablji, oranja gdje se treba okrenuti na mjestu, tako da za nas sirotinju idealan a dijelova u svakoj grabi samo danas sve što kupiš od dijelova moraš pripasati nitko nema original.

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
317
Nošeni SIP-ov onaj crveni sa kvadratnom cijevi jednoredni, ne sjećam se marke prodao sam ga u Ogulin ima dosta dugo, mislim da je SK80
silo-kombajn-sip-sk80-slika-211293129.jpg

Takav isti!

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
Vidiš da ga nemre ni podići, a kamoli okrenuti...čak ni na slici ;) :ROFLMAO:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
Nema tajne.
Svaki spomenuti Zetor i Ursus su stariji od toga čeda tehnike na slici ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,484
@ZJ , u čemu je tajna tvoje ljubavi prema nekadašnjem ponosu bivše Yuge?
Tajna je u uskoj povezanosti sa politikom ondasnje države i iz te bivše ništ ne valja....
A posto politika nije dobro došla na forumu tu je naš @ZJ našel svoj ispušni ventil :ROFLMAO:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,484
Nema tajne.
Svaki spomenuti Zetor i Ursus su stariji od toga čeda tehnike na slici ;)
Jel to opet malo previše cocte :unsure:
Dam koljeno vrtati da kad bi se mogel iskopati podatak o ukupnom broju prodanih Ursusa i Imt-a u postotcima opstalih Imt vodi bitku.

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
67
Nekada su ursusi i UTB traktori bili najjeftiniji, pa su se zato valda smatrali, kao, najniže rangirani po kvaliteti. Još i danas većina tih traktora radi (ako su imalo održavani), dok za ove traktore proizvedene danas ne znam baš da li će biti u aktivnom pogonu za 40-50 godina (kako god ih održavali).... Ovi su jednostavno bili napravljeni da traju - a ovi novi su doslovno napravljeni sa idejom ograničenog roka trajanja (i da ih se ne isplati ili uopće nije moguće jeftino popraviti).
Problem IMTa (po meni) je da nisu samostalno dovoljno brzo razvijali svoje proizvode, nego su ih štancali jednake desetljećima. Mogli su barem serijski ugrađivati hidro volan na sve manje IMT traktore, ako je prva petoletka mogla raditi orbitrole za Tropedo - valda ih je mogla izraditi i za IMT. Torpedo je barem razvio TX koji je ipak bolji od 7506.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
Nema veze politika s tim, već tehnološka zastarjelost u startu i zanemarivo unaprjeđivanje takvog proizvoda.

A gledano na brojke, ne znam...no mislim da je više Zetora i/ili Ursusa u svijetu nego IMT-a.

EDIT:
Otprilike ovo kaj je @Axial napisal

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,484
Je, najviše je Štorea u Sloveniji, Torpeda pri nama, IMT- a u bivšoj ljepoj našoj, Unija u Rumunjskoj, Ususa u Poljskoj, Zetora u Češkoj, Fiata u Italiji.......u svijetu neznam kakva je situacija ali Imt je proizvel more traktora i da je dijelova još 50 let bi se koturali kojekud po bivšoj državi sa svim svojim manama koje imaju.
Kad pogledaš Zetora, kaj su oni neznam kaj napredovali u proslom stolječu? Samo su nadograđivali na postoječe i na taj način imali hrpu raznih brojeva na haubama a u konačnici isti k.
Možda, to nikad nebumo saznali, da nije bilo 90-tih bi i oni dodali kojekakve novotarije ....
Dečki moji, 30 let je od kad su oni propali a za to vreme su bili strojevi ma kaj ko mislil o tome.

A to da nemre podiči plug, pa kaj sad. I tvoj Same jedva digne plug koji je tam gde si ga parkiral samo kaj se o tome šuti.....

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,822
Mogli su barem serijski ugrađivati hidro volan na sve manje IMT traktore,
Ti mali prkači su došli u pomoć kravicama i pokojem konju. Nakon Cvete i Cifre u duetu u oranju,533 je bil revolucija . Isto ko i Ursus mali i Zetor 2511. Koji jebeni servo je bil seljaku bitan? Pustimo politiku i marke traktora na stranu. Danas je sve moderna mehanizacija (i skupa naravno),a polja sve više neobrađeno. Mene više zanima dal više vrijedi parkirani novi traktor ili stari Imt koji se nije v sezoni gasil? Koliko ja vidim,barem u mom kraju,hektari su isti,ali neobrađeni u većem postotku nego nekad.
Muha me malo preduhitril,pa neću dalje

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
67
Naravno da hidrostatsko upravljanje nije (toliko) bilo bitno kada se prvi puta pojavio 533/539 traktor. Problem je u tome da hidrostatsko upravljanje nije postalo standard 20/30 godina kasnije na tom istom traktoru. Ali moramo razumjeti da se u ono vrijeme ionako sve prodalo kako se proizvelo (i sa mehaničkim volanom), tako da zapravo nije bilo potrebe komplicirati si život. Potražnja za traktorima bila je ogromna. Kada je došlo tržište onda se veliki socijalistički mastodonti ionako nisu mogli nositi sa novim vremenom. A i ono što je eventualno možda i moglo opstati - uništila je politika.

Posljednje uređivanje od moderatora:
  • Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
@MUHA, zakaj raspravu spuštaš na osobnu razinu? Jesam li igdje spominjal koju drugu marku ili ono kaj imam ili nemam? Nisam, a nije niti bitno. Jel to bitno za raspravu? Nije.
Ne omalovažavam one koji ih imaju, koriste ili vole. Više suosjećam njihovu patnju...

Sam znaš da je Zetor tehnološki a i izvedbeno bolji traktor. Moreš li na IMT-u napraviti generalku "na kotačima"?
Ima li i jedan IMT do 100ks nezavisni kuplung za kardan? Ima li ijedan powershift ili reverzer? Ima li i jedan 540/1000 s izborom na ručki? Zetor je to sve imal i ima...uključujući i serijski hidraulične kočnice i uređaj za zračno kočenje prikolice još početkom 60-ih, i na najmanjim modelima... A da o običnom nožnom gasu ni ne govorim...

Torpedo je nastal na sličnim osnovama traktora iz 60-ih, pa koliko su oni modifikacija napravili, samo za usporedbu?

VTZ Vladimirec je u ranim 70-ima imal odvojenu kabinu od traktora...a koji je to 533...549 imal i zadnje godine proizvodnje?

To je razlog zakaj ih ne volim, a ne politika...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,682
Torpedo je nastal na sličnim osnovama traktora iz 60-ih, pa koliko su oni modifikacija napravili, samo za usporedbu?
Torpedo je bio čist pokazatelj naše patnje za "naprednijim" zapadom,I s tim zapadom smo dobili "bolje" strojeve, ali normalan čovjek bi to sve pregorio ,da se s tim istim zapadom nije uvukao i liberalni kapitalizam, ma i kapitalizam bi ja pregorio i odrobijao,da nije LGBT,RODE,BABE udruga i sveg ostalog pederluka koji nam serviraju pod normalno.
I sad kad vam kažem da sam ja još u osnovnoj školi u 7 razredu,ušao u raspravu s profesorom iz povijesti tvrdeći ovo što čovjek govori,slobodno me razapnite na križ.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
Mogu servirati kaj hoće... Problem je u onima koji to prihvaćaju, umjesto da se odupiru.

Najnoviji postovi

Na vrh