• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Industrijska konoplja

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
promjenjen je pravilnik u veljači i na sortnu listu je stavljeno 40-ak sorti..
slvnc nisi mi odgovorio gdje je tih 30ha industrijske konoplje posijano,i ako je bilo posijano ona je odavno trebala biti več skinuta sa njive.
Osobno poznam čovjeka koji je među prvima poslje 15tak godina želio posijati tu istu industrijsku konoplju za proizvodnju sjemena koji bi drugi također ga znam,to sjeme preradio u konopljino ulje.Radi se o gosp.Žarku iz Vraneševaca ( Pod.Slatina ) i Ive iz Osijeka.U prijašnjim pisanjima sam naveo neke razloge.Gosp.Žarko još uvijek čeka papire i dozvole za sjetvu konoplje,a odavno je trebao konoplju skinuti.Nego čovjek čeka više od 6-7mj za dozvolu

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
slvnc nisi mi odgovorio gdje je tih 30ha industrijske konoplje posijano,i ako je bilo posijano ona je odavno trebala biti več skinuta sa njive.
Osobno poznam čovjeka koji je među prvima poslje 15tak godina želio posijati tu istu industrijsku konoplju za proizvodnju sjemena koji bi drugi također ga znam,to sjeme preradio u konopljino ulje.Radi se o gosp.Žarku iz Vraneševaca ( Pod.Slatina ) i Ive iz Osijeka.U prijašnjim pisanjima sam naveo neke razloge.Gosp.Žarko još uvijek čeka papire i dozvole za sjetvu konoplje,a odavno je trebao konoplju skinuti.Nego čovjek čeka više od 6-7mj za dozvolu

editirao sam post prije..

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
editirao sam post prije..

Ok! pročitao sam PP i nije mi jasno što to nisi postavio i ovdje.Dobro je to ako to uspije,trenutna cjena sjemena konoplje u maloprodaji je 20-30kn/kg.30ha nije mala površina, kako su to pokupili( ovršili ) ako znaš i pratiš rad tih pojedinaca.

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
neznam dali su ovršili i kako, ali vani je uobičajno žetvu obavljati žitnim kombajnom, može biti pri tome problema s namotavanjem stabljike na radne organe, no to nemora biti slučaj, koliko sam pročitao jedan slovenski proizvođač je obavio žetvu krajem kolovoza i nije imao problema

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
cannabio-industrijska konoplja , firma ili što već, oni su posadili 16 hektara konoplje a uvezli su sjeme iz slovenije,za dozvolu im je trebalo 3mj,i misle sve korisiti za preradu u jestivo ulje

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
cannabio-industrijska konoplja , firma ili što već, oni su posadili 16 hektara konoplje a uvezli su sjeme iz slovenije,za dozvolu im je trebalo 3mj,i misle sve korisiti za preradu u jestivo ulje

Koliko se dobije kg sa hektara ak znaš ?

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
nailazio sam na različite podatke,jer svaka sorta ima drukčija svojstva ali otprilike okvirna brojka bi bila oko 1500kg sjemnki na ha,nije provjerena brojka tako da ju nemoj uzeti kao neko kvalitetno mjerilo,uskoro ću se čuti telefonski s čovjekom koji je kod nas sadio pa ću ga pitati detalje...koliko sam čitao negdje oko 30% sjemenke je ulje

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
nailazio sam na različite podatke,jer svaka sorta ima drukčija svojstva ali otprilike okvirna brojka bi bila oko 1500kg sjemnki na ha,nije provjerena brojka tako da ju nemoj uzeti kao neko kvalitetno mjerilo,uskoro ću se čuti telefonski s čovjekom koji je kod nas sadio pa ću ga pitati detalje...koliko sam čitao negdje oko 30% sjemenke je ulje

Nekako mi to malo? ako si gledo emisiju (imaš tu link) na rubu znanosti kaže sa ekara 60x60
izvuče 1800 lit goriva a sa adetivima čini mi se 6800 lit pa šta ima u tom sjemenu :scratch

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
sorta Finola može dati i preko 2000 kg* po hektaru. Inače, to je dvodomna finska sorta namjenjena prvenstveno za proizvodnju sjemena. Francuska jednodomna sorta Fedora nakon Finole ima najveće prinose sjemena po hektaru, i do 1400 kg* po hektaru.

*to su podatci proizvođača sjemena navedenih sorti, dakle vjerojatno su ti prinosi postignuti pri izrazito povoljnim uvjetima.

Prema nekim izvorima sjemenke konoplje sadrže i do 35% lipida te oko 25% proteina.

O

oseloth

Guest
Čitao baš maloprije.

dakle jedino što je nejasno u zakonu je da li taj hektar zemlje mora biti u komadu ili može biti iz dvije parcele na dva mjesta. imam kucu i 7000m2 zemlje,, sa zemljom kuce manje od hektara. no imam mogucnost dobiti u najam jos dio zemlje isto manji od hektara pa me zanima da li ta dva mogu biti hektar i pol. ako moze sve mi je rjeseno.

proizvodio bi sjeme i ulje, bio gorivo ekspeimentalno i stabljike koristio za ogrijev.

Najbitnije sam zaboravio. Prvi i osnovni razlog za saditi oko kuće je da mi drži zemlju i ubije korov, bagrem i ostalo što non stop raste. Kako bi bilo lijepo ja top moram kositi svaki mejsec - trošak goriva.

Korov raste, ambrozija raste, ima nas alergičnih.
Sve je na padini i ne bi vjeroovali koliko mi zemlja bježi svakih par godina. Plaćati oranje i vraćanje zemlje nazad je isto nepotreban trošak koji bi ovako uvelike uštedio. Pa da sam u minusu sa OPG-om biti će mi od koristi.

Posljednje uređivanje od moderatora:

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
Čitao baš maloprije.

dakle jedino što je nejasno u zakonu je da li taj hektar zemlje mora biti u komadu ili može biti iz dvije parcele na dva mjesta. imam kucu i 7000m2 zemlje,, sa zemljom kuce manje od hektara. no imam mogucnost dobiti u najam jos dio zemlje isto manji od hektara pa me zanima da li ta dva mogu biti hektar i pol. ako moze sve mi je rjeseno.

proizvodio bi sjeme i ulje, bio gorivo ekspeimentalno i stabljike koristio za ogrijev.

Najbitnije sam zaboravio. Prvi i osnovni razlog za saditi oko kuće je da mi drži zemlju i ubije korov, bagrem i ostalo što non stop raste. Kako bi bilo lijepo ja top moram kositi svaki mejsec - trošak goriva.

Korov raste, ambrozija raste, ima nas alergičnih.
Sve je na padini i ne bi vjeroovali koliko mi zemlja bježi svakih par godina. Plaćati oranje i vraćanje zemlje nazad je isto nepotreban trošak koji bi ovako uvelike uštedio. Pa da sam u minusu sa OPG-om biti će mi od koristi.
nije nejasno nego ne piše...hehe
neznam, ja bi reko da bi trebale biti u komadu parcele ili jedna ili više..ja sam isto mislio pravit ulje (jel imaš neku ideju kako bi pravio ulje ili možda imaš neki strojček)ali bi stabljike koristio kao malč u bašči i vočnjaku

O

oseloth

Guest
nije nejasno nego ne piše...hehe
neznam, ja bi reko da bi trebale biti u komadu parcele ili jedna ili više..ja sam isto mislio pravit ulje (jel imaš neku ideju kako bi pravio ulje ili možda imaš neki strojček)ali bi stabljike koristio kao malč u bašči i vočnjaku

Hladna preša. Bavim se maslinama i sve je to isti proces. ovo ulje bi moralo biti dobro. Dio prodati a 100L ostaviti za eksp. sa bio gorivom. znam covjeka koji ima sustav za proizvodnju pa bi ga pretocio da vidimo kvaliretu. ako traktor moze raditi ja zadovoljan. mozda etanola za kosilicu i taman.

Slao sam ministarstvu mail da vidim jel mora biti u komadu ili aveukupno. Javim odgovor.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Hladna preša. Bavim se maslinama i sve je to isti proces. ovo ulje bi moralo biti dobro. Dio prodati a 100L ostaviti za eksp. sa bio gorivom. znam covjeka koji ima sustav za proizvodnju pa bi ga pretocio da vidimo kvaliretu. ako traktor moze raditi ja zadovoljan. mozda etanola za kosilicu i taman.

Slao sam ministarstvu mail da vidim jel mora biti u komadu ili aveukupno. Javim odgovor.

Kad bi ti uspio prodat 100 litara ulja za njega bi dobio cca 358 kn/lit x 100 lit ljepog bi si goriva mogao kupit za 35800 kn pa ti vidi dali bi ti se taj eksperimet sa ostavljanjem ulja i proizvodnjom 100 lit bio dizela isplatio. pa da ga prodaš i po 50 kn /lit na veliko neisplati ti se taj pokus :supz:
evo ti link gdje prodaju 500 ml po 179 kn lit http://www.konopljino-ulje.com/Index.asp?action=view&gID=1&pID=2&cID=0

O

oseloth

Guest
Zašto 385kn po litri. odakle ta matematika. ja bi za sebe proizveo gorivo ne za prodaju. Jel od 500l ulja nema neke ekonomske racunice. 400bi prodao u jestivo ulje al ne po tim nebuloznim cijenana a 100bi ostavio za pretociti u biodizel pa u traktor.

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
Kad bi ti uspio prodat 100 litara ulja za njega bi dobio cca 358 kn/lit x 100 lit ljepog bi si goriva mogao kupit za 35800 kn pa ti vidi dali bi ti se taj eksperimet sa ostavljanjem ulja i proizvodnjom 100 lit bio dizela isplatio. pa da ga prodaš i po 50 kn /lit na veliko neisplati ti se taj pokus :supz:
evo ti link gdje prodaju 500 ml po 179 kn lit http://www.konopljino-ulje.com/Index.asp?action=view&gID=1&pID=2&cID=0
oni ga prodaju za te pare ali koliko ih prodaju?to je pitanje,sumnjam da svaki dan prodaju više od 500ml po danu u prosjeku,čak bi reko da i puno manje,jer mislim da ipak tržište za ovako ulje još nije veliko,što zbog cijene a i što zbog neznanja,našo sam u zg i 60kn za 250ml, što je malo jeftinije ai ima za 500ml 159kn, a mislim da je razlika u tome svemu što su ovi skuplji uvozni a ovaj od 60 kn da proizvodi pz iz osijeka.

O

oseloth

Guest
Ma ne bih išao više od 100kn litra. ne može biti skuplje od maslinovog. čak razmišljam nabaviti ručnu prešu malu da bude iskonski organski uzgoj i prerada

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
Ma ne bih išao više od 100kn litra. ne može biti skuplje od maslinovog. čak razmišljam nabaviti ručnu prešu malu da bude iskonski organski uzgoj i prerada
može biti skuplje od maslinovog jer su slične kvalitete,ovo je kvalitetnije zbog ovog a ovo je kvalitetnije zbog onog, a skuplje može biti čisto iz razloga što manje ljudi uzgaja konoplju i teže je dostupna, a kad se te stvari izjednače onda trebaju imat sličnu cijenu, bar moje skromno mišljenje
ja sam isto razmišljo o toj preši, pa možemo možda i zajedno da nam bude jeftinije
ulje od konoplje nije dobro dugo skladištiti bez obzira na uvjete,je da voli hladna i tamna mjesta,tamne boce ali gubi kvalitetu prema nekim str koje sam čito,što znači ako imam sjemenke konplje,držim ih u "skladištu" i npr. kad dobijem naruđbu za ulje ja ga dobijem cca 1l za 30min(i manje) upakirano
edit: 100kn po l je po meni sasvim realna cijena

O

oseloth

Guest
O tom po tom. treba prvo dobiti usjev da znam kakve su količine. Kadsam već kod biomase ima li tko u Brodu ili okolici da im mobilnu prešu za brikete i drobilicu biomase

Najnoviji postovi

Na vrh