• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Industrijska konoplja

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
O tom po tom. treba prvo dobiti usjev da znam kakve su količine. Kadsam već kod biomase ima li tko u Brodu ili okolici da im mobilnu prešu za brikete i drobilicu biomase
i mislio sam o tom po tom,treba dobit dozvolu, kupit sjeme, čekat klijance pa ih mazit da fino izrastu pa onda tek razmišljat o svemu ostalom...
stari moj je nešta to razmišljo uzimat neku amatersku čisto za poslje rezidbe da samelje grane

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Zašto 385kn po litri. odakle ta matematika. ja bi za sebe proizveo gorivo ne za prodaju. Jel od 500l ulja nema neke ekonomske racunice. 400bi prodao u jestivo ulje al ne po tim nebuloznim cijenana a 100bi ostavio za pretociti u biodizel pa u traktor.
Tebi baš nešto ne ide matematika 500 ml je 1/2 litre a to u maloprodaji košta 179 kn (barem u onoj trgovini koju sam citiro) jedna litra sadrži 1000ml tako da litra ulja u maloprodaji dođe 358 kn a ne 385, jeftinije ti je tjerat auto na maslinovo ulje nego radit gorivo od ulja konoplje pa mi u hr nemožemo to isto ulje napravit ni od uljane repice,kukuruza i ostalih uljarica koje su puno izdašnije po pitanju radmana ulja. Sumnjam da u tvom kraju ima kombajn prilagođen vršidbi tako sitnog sjemena pa bi više od pola vrapci pojeli na polju. Uostalom ja nebi htio da mi policija svaki tjedan obilazi polje. Želim vam uspjeh u bizmisu kako veli Seke iz Ruže vjetrova, takovih računica sam se ja nagledal u životu a i sam sam "propal" par puta pa vam dobronamjerno savjetujem najte si policiju za vrat stavljat.

O

oseloth

Guest
Tebi baš nešto ne ide matematika 500 ml je 1/2 litre a to u maloprodaji košta 179 kn (barem u onoj trgovini koju sam citiro) jedna litra sadrži 1000ml tako da litra ulja u maloprodaji dođe 358 kn a ne 385, jeftinije ti je tjerat auto na maslinovo ulje nego radit gorivo od ulja konoplje pa mi u hr nemožemo to isto ulje napravit ni od uljane repice,kukuruza i ostalih uljarica koje su puno izdašnije po pitanju radmana ulja. Sumnjam da u tvom kraju ima kombajn prilagođen vršidbi tako sitnog sjemena pa bi više od pola vrapci pojeli na polju. Uostalom ja nebi htio da mi policija svaki tjedan obilazi polje. Želim vam uspjeh u bizmisu kako veli Seke iz Ruže vjetrova, takovih računica sam se ja nagledal u životu a i sam sam "propal" par puta pa vam dobronamjerno savjetujem najte si policiju za vrat stavljat.

Ali zašto uzimati cijenu jestivog ulja koje se prodaje pod rijetko ulje kad ja govorim o biodizelu. Zašto bi ga prodavao za 300kn/l kad ga ne pravim od kupljenog ulj po 300kn/l već od sjemena. uopće vas ne kužim. Sjeme daje ulje. sjemena ima tona i pol. sjeme me dođe 200€ za cijeli hektar. Od tone i pol sjemena očekujem 600L biodizela. Odakle tu računica od 358kn nikako mi nije jasno.

ako budem pravio jestivo ulje dao bi ga max po 100kn/l koliko prodajem i maslinovo. I opet bi imao računicu.

tona briketa neka ode za 900-1100kn/T i tu opet imam računicu

potrošeno gorivo za ibradu hektara 100L plus moje.vrijeme.

ja kako god okrenem imam računicu.

s time da bi se ja osobno grijao na briket ne bi ga prodavao pa onda kupovao drva. nema logike. znači ostaje mi sjeme da ga prodam u ulje. Gorivo po treći puta pišem pravio bi za sebe a ne za prodaju. Pa bi tih 100L goriva potrošio nagodinu kroz traktor.

Eto. Meni raču ica odgovara.

Gnojivo neću stavljati ka prihranu, nepotrebno. ići će stajko ekološko prije oranja.

O

oseloth

Guest
Evo složio sam web www.konoplja.tk vezana samo za industrijsku konoplju pa vas pozivam na sudjelovanje. Cilje je prikupiti što više materijala koji nam mogu pomoći.

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
Evo složio sam web www.konoplja.tk vezana samo za industrijsku konoplju pa vas pozivam na sudjelovanje. Cilje je prikupiti što više materijala koji nam mogu pomoći.
ja bi te molio da obrišeš laž : što više ima THC da je štetnija, jer baš suprotno što ima više thc je korisnija i bolja za zdravlje:weedman:
kako si to mogao napisat???
http://www.weedbay.net/index.php/component/content/article/1974
konoplji ima 3 vrste:c. sativa, c. indica, te c. ruderalis, iako se i oko tog lome "znanstvenici",neki kažu ovako a neki kažu da je jedna cannabis sativa a da su c. sativa var. indica te cannabis sativa var. ruderalis varijetiteti

Posljednje uređivanje:
O

oseloth

Guest
Ovo je sve kopi past. Ovdje je priča o industrijskoj konoplji pa thc nije bitan. kvaliteta vlakna nema veze sa thc-om. kao ni kvaliteta sjemena. Jedino što sam pročitao a još nisam postao je da one sa 0% thc-a ipak nisu kvalitetne dovoljno. tako da neku malu količinu moraju imati. Nemojmo brkati thc i industriju. kbaliteta i zdravlje ulja isto nema veze sa thc jer on se ne nakuplja u sjemenu.

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
Ovo je sve kopi past. Ovdje je priča o industrijskoj konoplji pa thc nije bitan. kvaliteta vlakna nema veze sa thc-om. kao ni kvaliteta sjemena. Jedino što sam pročitao a još nisam postao je da one sa 0% thc-a ipak nisu kvalitetne dovoljno. tako da neku malu količinu moraju imati. Nemojmo brkati thc i industriju. kbaliteta i zdravlje ulja isto nema veze sa thc jer on se ne nakuplja u sjemenu.
možda nije za tebe bitna,al je bitna itekako.prvo se mora "progurat" industrijska da bi se mogla medicinska,jer poanta i je da se sutra može praviti ulje od konoplje s visokim % THC koje je lijek, a sad kad zamisliš ulje konoplje o kojem pričamo da je još i lijek (THC)pa nema niš bolje
:weedman:

O

oseloth

Guest
Sve je to ok ali to nije tema niti se mislim baviti tim stvarima. odvojimo to i nek rasprava ide dalje u smijeru industrije.

flokisb

Novi član
Tu od
8 Ruj 2012
Poruka
20
u sjemenu se nakuplja THC u jako malim količinama ali ga vjerovatno kem. analize nalaze, žitnim kombajnom će se vršit, sijano je u 5 mjesecu,u hrv je posijano preko tih 30ha jer je samo jedan čovijek posijao toliko, mislim da je oko 8 zahtjeva bilo za sadnju ove god

Q

quercus0_0

Guest
zanim me gdje kupiti sjeme konoplje naravno racun, potvrda o ispravnosit sjemena itd..

M

MOCO

Guest
jel se punomnogo razlikuje sama biljka industrijske konoplje od prave ?:weedman:

O

oseloth

Guest
I mene ta informacija zanima. poslao sam par upita na.ministarstvo no.naravno nema odgovora. Trebalo bi kontaktirati slovensku sjemenarnu

seljačina

Član
Tu od
26 Kol 2012
Poruka
123
Pred nekih petnaestak godina u Slo frajer posijao i kad to prišlo žetvi hašišari se uzšetali oko njive kao da je korzo. :mrgreen:

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
zanim me gdje kupiti sjeme konoplje naravno racun, potvrda o ispravnosit sjemena itd..

Ovako, sjeme industrijske konoplje nemože se kupiti na legalan naćin u RH jel je prije nekoliko godina ona skinuta s sortne liste i trenutno nema ni jedna sorta/hibrid ind.konoplje koja se može legalno prodavati u našoj razvijenoj poljoprivrednoj državi a ista stvar je npr i s sirkom zrnašem.

O

oseloth

Guest
Ovako, sjeme industrijske konoplje nemože se kupiti na legalan naćin u RH jel je prije nekoliko godina ona skinuta s sortne liste i trenutno nema ni jedna sorta/hibrid ind.konoplje koja se može legalno prodavati u našoj razvijenoj poljoprivrednoj državi a ista stvar je npr i s sirkom zrnašem.

Sorte koje su dozvoljene u narodnim novinama su one koje se smije sijati. naravno da se kod nas ne mogu kupitir jer ih nitko ne prodaje ali zato se mogu uvesti iz slovenije, francuske pa čak i srbije. trebate kontaktkrati proizvođača. prije avega treba imati dozvolu.

Q

quercus0_0

Guest
evo ovo ti je link od sortne liste svih vrsta sjemena koja se mogu legalno sijati u RH

a ovo neka druga na kojoj ima jedna sorta na str. 19
http://www.hcphs.hr/UserDocsImages/obrasci-ZSR/dokumenti-ZSR/Nacionalna sortna lista 25.09.2012.pdf

a vidim u ovom pravilniku govori se samo o jednoj vrsti o konoplji ili cannabis sativa u tom pravilniku ima ako sam dobro vidio ima 46 sorata konoplje koje se pretpostavljam mogu sijati u Rvatskoj uz uvjete koji su navedeni u NN.

u tu "neku drugu sortnu list" nisu valjda stigli nadopisat ovih 46 :mrgreen:

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=S6utL9bGqsQ[/YT]

Zanimljivo... Sa 1 rali može se proizvesti 3800 litara goriva...

Pogledajte malo, ima zanimljivih stvari...

O

oseloth

Guest
Eto dana su sve nade i vjera u poboljšanja u ovoj državi pale u vodu. Danas sam saznao da se dozvola izdaje isključivo za proizvodnju sjemena i pripravaka od sjemena namjenjenih hrani. Sva biomasa se po zakonu mora uništiti. nijedan drugi proizvod se ne može proizvoditi tipa sapuna, losiona itd.

Ova imbecionilnost hrvatskih zakona me lagano vodi na rub živaca i stvarno me tjera na duboko razmišljanje da ovu zemlju ipak treba napuatiti. Nikada mi nećemo stati na zelenu granu. I da promjene zakon na bolje na nekom drugom će nam ga strpati kroz dupe do grla. Kako god okrenemo nema bolje. samo lošije.

Kako bi ova zemkja izašla iz krize kada odbacuju sve dobre i profitabilne ideje, poslove i ugovore.

Strašno sam razočaran.

Od mog plana ništa još bar deset godina dok se zakoni ne promjene. Tada će mi biti kasno. Bolje se uputiti u Kanadu u koj ljudi cijene biomasu i vlakna i svih ostalih 25000 proizvoda a ne ovdje gdje se jedva jedan prepoznaje.

Ahhh.

Na vrh