• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Meni je kod male brusilice bitno da ju morem s jednom rukom držati i delati.
Imam veliku Makitu za 230 šajbu (znam da je brojčana oznaka 9050) malu kitu (ne znam broja) 115 šajba i staru Boschovu (isto ne znam koju) 125 šajba.

Ta mala Makita mi je najviše u ruci😆.
Z njom napravim 85% posla kojega delam s fleksom. Plaćena oko 600kn u Pevecu i dura oko 4 lete koje kakvih poslova.
Šogor je kupil to čudo iz Lidel-a prošle godine.
Meni za jedini fleks nikad nebi prešel (ali ja sam trdi i nedokazani, kak sam već negde napisal).
Meni taj fleks nikak ne leži u ruci. Jedino mi je ok kaj ima regulaciju brzine, a sad, kolko to netko koristi...
Za to imam polirku.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala svima na mišljenjima. :ppozdrav:
Ne znam jel nitko nije primijetil ili se ne želi komentirati razlika između dvije Bosh: 7-125 i 750-125. 750-125 ima 4% veću ulaznu snagu (zanemarivo), ali 26% veću predanu snagu.
Koliku to ima ulogu u praksi?

Jurek,
jel Makitu više voliš upotrebljavati zbog bolje izbalansiranosti i oblika kućišta ili zbog manje šajbe? Jel postoji razlika u težini?
Ako je zbog oblika i izbalansiranosti, onda mi nepreostaje nego put pod noge i prije kupnje provjeriti u živo kak koja leži v ruki.

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Meni je bitno d mi lijepo leži u ruci ida mogu s jednom rukom baratati s njom.
A ta mala kita mi je super. Još mi veličina šajbe ne igra tolku ulogu. Lakše je raditi sa s jednom rukom s tom Makitom. Bosch mi nikak ne leži u jednoj ruci.
Čim sam ju kupil štitnik i ručka su skinuti dole i niti ne znam kam sam jih del.
Za rezanja i brušenja debljih materijala koristim i veće mašine za koje trebaju dvije ruke.
Ti možda imaš veću ili manju šaku od mene i možda bi ti neki drugi stroj bolje odgovaral.😉

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Profesionalni modeli su uvijek imali kratki broj za oznaku snage, dakle 7-125. Kaj su šteti postići s ovim dugim oznakama ne znam. I nije mi jasno čemu dva vrlo slična modela. Po slikama 750 ima drugačiju glavu reduktora od 7-125.
Prije takve kupnje uvijek volim isprobati stvar. Internet kupnja je (meni) mačak u vreći.

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Prek interneta kupujem dijelove, autodijelove i ostale koje trebam. Alat ne.
Fala bogu danas ima dućana s alatom sveposud i radije otidem i primem u ruku.

Alata imam kojekakvoga. Većina Bosch i Makita ( kaj se tiće strujno-akumulatorskih).
Ne volim takve stvari posuđivati ni u kom smjeru. Niti ja nekome niti od nekoga.
Ovo imam od slika u mobu pa bum del da vidite neke od njih

Prilozi

• 1513B2C6-993D-4F2A-8A94-2870B9CBD767.jpeg
    1513B2C6-993D-4F2A-8A94-2870B9CBD767.jpeg
    42.7 KB · Pregleda: 27
  • 466323E0-18B9-4A8E-93F2-506D271F4516.jpeg
    466323E0-18B9-4A8E-93F2-506D271F4516.jpeg
    39.4 KB · Pregleda: 27
  • 76F49485-D582-402E-AB68-D83CB4C16C87.jpeg
    76F49485-D582-402E-AB68-D83CB4C16C87.jpeg
    38 KB · Pregleda: 26

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iwanho, obrati pozornost na to mogu li se šalteri blokirati u uključenom položaju. Na Lidlovim brusilicama ne, npr.
Meni takva ne bi bila od koristi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kak sam i napisal, očito bum trebal otići u trgovinu i malo probati kak sedne v moju ruku. Dosta stvari posebno tehničkih kupim prek interneta (ak su povoljnije) tek kad se uživo uvjerim jesu li za mene. U Krapini trgovine imaju dosta više cijene.
Vidim da nekima idem malo na živce, ali ko i neki drugi smatram da forum služi za razmjenu mišljenja, a jel kupujem nekaj za 20 kE ili za 20 E pristup mi je sličan. Takav sam po prirodi i kome smeta, molim ga da preskoči moje postove.

ZJ,
hvala na upozorenju na blokadu prekidača. Često put dobro dođe.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ja sam malu makitu "ubio" sa jednim rezanjem tubinga,je da sam "malo stisnuo",veliku ploču za veliku brusilicu nisam imao doma,a trebao sam nešto prerezati,i da si skratim muke,idem to malom reznuti i tu je stala..od onda je na drugoj maloj samo brusna ploča,a rezanje isključivo velikom.

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Meni je tast uspel takvu istu veliku Makitu, kakvu sad imam, ubit sa jednom šajbom. Rezal je pločevinu 5mm ukupne dužine reza cca 60-70cm. Potrošil je celu reznu šajbu.
Taj nema osjećaja za nikakve mašine. On bi satral i bat na železnom štilju!
Nekaj mu je uletelo i satrlo namotaje na rotoru.
Nisu mi (naravno) priznali pod garanciju, on se dela tošo, a ti Jura lepo pljuni opet (u ono vrijeme) dve hiljadarke.
Jako sam srdit, dan-danas na njega.
Zato više ne posuđujem alat nikome.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Za rezanje s tim malim brusilicama isključivo koristiti one tanke šajbe za inox. S njima ide ok.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Te tanke sam koristio,ali kak sam "prejak" za fine stvari kak mi tast veli,otišla brusilica.
Veliku nisam uspio uništiti:)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kupljenec,
kaj veliš na cijenu Metabovih malih brusilica? 562,50 : 389 kn (Bosch). Cijene su iz Cromovog kataloga.

ZJ,
izgleda da s cijenom nije tak. :confused:

Metabo male brusilice.jpg

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Imam jednu Metabo štemericu. Sutra ju poslikam. Ima sigurnosni kod s daljinskim.
More se skriti naspram aku Boschhamera ovoga maloga kaj imam.
Puno je slabiji od nje ali lepše “udara”.
Za fleks ne znam, ali mi je žao svih 2800kn kaj sam dal za nju. Prijatelj me nagovoril, a htel sam Boscha.
Dela ona. Dobra je za bušenje, ima regulaciju brzine, al za nekaj sitno poštemat je pikavac obični. Nedaj bog ju moral u beton zapičiti.

Morti su flekserice bolje, al u ovim stvarima bi rekel Bosch, Makita, DeWalt.
Za jače stvari imam malo težu mašinu koju rjeđe koristim. Al o tom-potom.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Baš ovakvu metabo kakva je gore na slici sam gledal kad sam kupoval brusilicu i dvije stvari su me udaljile od nje, prva je ta da se ovaj donji dio plastike jako klimal, a druga to što je već u dućanu bila dosta masna, ne znam odakle je curilo ulje iz nje, ali je bila dosta masna, tako da mi tu baš i nije sjela, rađe onda hitachi.
p.s. neko me pitao koji je moja mode, a to je 7-115, bez regulacije okretaja. Ova s regulacijom je ista takva samo s kotačićem ostalo nije ništa drukčije.

Na vrh