Evo da malo pridonesem temi i pomognem nekome ako traži..
Prije 3 godine sam krenuo u avanturu sadnje cca. 5000 komada šipka.
Krenuo ručno, odustao nakon 100 rupa.
Išao kupiti stihl svrdlo, kad sam vidio cijenu otišao u pevec.
Bila su 3 modela u ponudi. Ovaj praktik, neki zipper i još neki kinezi.
Odlučio sam se za praktik jer je jedini imao reduktor sa strane što mi se činilo bolje zbog hlađenja ulja i činio mi se robusniji.
Dolazio je sa 3 različita svrdla. Mislim da je ovo najveće 25 ili 30 promjer.
Sutra dan smo izbusili 600 rupa s njim tako da sam sutra sam otišao po još jedan ako ovaj stane i da budemo brži dok ovaj ne stane.
Oko 1200 kn je bio jedan.
3 godine kasnije i jedno 8000 rupa. Evo ih rade i jedan i drugi ko i prvog dana.
Ovo je prvi kupljen je u prednosti jedno 600-1000 rupa. Drugi je negdje u selu trenutno postavlja ogradu kod poznanika.
Na prvom kupljenom sam imao kvar da je propišao semering između reduktora i svrdla. Ali to sam sam kriv jer nisam otvorio odusak za ulje u radni položaj pa je izbio. Riješili pod garancijom. Na drugom mi se starter spaga izvukla. I to je u 3 godine to što se kvarova tiče. A samo kod mene su odradili posla da se svaki 5 puta isplatio. Evo sad sam sadio šljive. Uzeo sam ovog s tavana. Nije godinu dana upaljen. Staro gorivo unutra... Upalio skoro iz prve. Samo sam dosipao mješavine i teraj. Oko 100 rupa ko od šale.
Ali kad smo bušili po 600 rupa dnevno bez pauze onda smo kupili Kanister hipenola. I svaki puta kad vidimo i osjetimo da je ulje zakuhalo i krenulo mijenjati boju onda zamijenimo ulje u reduktoru. Ključ 13 mislim da je i 3 minute posla. Staro van, novo unutra.
I da. Udaralo se i po kamenju i po korijenu i sve ko prvog dana.
Mislim da je to bilo na oko 120 rupa bez pauze fi 30, dubokih 70cm
Zakljucak
Ako nekome treba svrdlo za zemlju, a ne da 1000e za stihl... praktik garden... Dalje neka ne gleda..