• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Sve sam ih pokupaval u okolici, a tvornica ih više ne stigne proizvoditi 🤭

Jako rijetko, kao i viljuškaste.
Glavni alat su mi okasto viljuškasti dugi i kratki.
Ima to svoje dobre strane, možda bi ih i ja trebao više koristiti, ovako sa okastim sam redovito pretezao vijke i matice......
Kad sam hondin mjenjač sastavljao, dobro sam zategnio, dobro da nije kučište puklo, stvarno je onda od dobrog materijala......

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Mokru elektrodu ?
Očekivao sam da će neko drugi nešto reći.
Zar ti ovo trebam pisati, nisi početnik?? Čemu začuđeno ??. Ili da te svrstam gdje..
Manje ili više vlažne, ....... .
Pored preporuke sušenja mali broj ih suši ...... Početnici sigurno ne. Zbog malog rada elektrode stoje dugo, izložene vremenskom uticaju, neke su i bile u predhodnom radu spuštene na zemlju,.... , ostavljene ko zna gdje I šta je na njih posuto, voda, ulje..
Neke toliko vlažne da se formira vodeni prsten na elektrodi koji se podiže ispred luka na udaljenisti oko 1,5-2 cm za 2,5 e., takvu početnik i ne prepoznaje ali ima problem sa početkom vara pa mu na limu ili cijevi debljine stijenke 2,5 ne kreće ni na 100A, a ako uhvti i potroši pola elektrode onda počne propaljivanje, i potreba spuštanja amperaže do 70a, jel može to brzo običan trafo sa pomičnom jezgrom, na svakom novom početku, a i ako može postoje i druge potrebe koje nemogu dati klasični trafo, početnik nezna a ti bi trebao znati , dali je potrebno promjena frekvencije i napona. Mnogi kvalitetni inverteri sami koriguju da se ništa ne zadaje, zato sam i rekao da goli trafo nije za početnika.
Da ne pričam o bazičnim i preporukama za iste.
A sa čim se susreću i znalci kad je potreba brzog zatvaranje nekog cevovoda ili rezervoara tečnosti koje nisu zapaljive, kad nije moguće ispraznit sistem, samo prži da se zaustavi nebitno kako izgleda var, jel elektroda nije mokra.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
A ništ Zoki, nema ti druge nego naručiti uz aparat (kakav god uzmeš) i OVO

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Pa normalno, znanje se plača.
Ima tu kod mene jedan koji je isto platil školu. Zval je čovjeka da mu zavari sa njegovom opremom, a tam su čekali on i još jedan učenik sa maskama.
Platili su duplo i krumpire na očima imali čitavu noč... ovaj mudrac je samo čekal kad ovi maske maknu da krene švasat i samo im je goviril nek gledaju...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,714
Kupio metalnu kutiju za alat od Zetora. Izbušio rupu, navario cijev za priključak fena za vrući zrak (300 i 600 stupnjeva). Unutar kutije napravio par pregrada od žice da elektrode nisu na dnu kutije i to je to. Izbušio i nekoliko rupa da može vrući zrak izlaziti napolje. Sušim uglavnom bazične elektrode i zadovoljan sam učinkom. Tobolci za sušenje su oko 250-300 eurića. Toliko košta i aparat za varenje.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
dobra je i obična pečnica na cca 100 stupnjeva

perfekcionisti bi se pozvali na fiziku i rekli da bilo kakvo upuhivanje zraka dovodi dodatnu vlagu u "kutiju" ..i ništ od sušenja

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
586
Očekivao sam da će neko drugi nešto reći.
Zar ti ovo trebam pisati, nisi početnik?? Čemu začuđeno ??. Ili da te svrstam gdje..
Manje ili više vlažne, ....... .
Pored preporuke sušenja mali broj ih suši ...... Početnici sigurno ne. Zbog malog rada elektrode stoje dugo, izložene vremenskom uticaju, neke su i bile u predhodnom radu spuštene na zemlju,.... , ostavljene ko zna gdje I šta je na njih posuto, voda, ulje..
Neke toliko vlažne da se formira vodeni prsten na elektrodi koji se podiže ispred luka na udaljenisti oko 1,5-2 cm za 2,5 e., takvu početnik i ne prepoznaje ali ima problem sa početkom vara pa mu na limu ili cijevi debljine stijenke 2,5 ne kreće ni na 100A, a ako uhvti i potroši pola elektrode onda počne propaljivanje, i potreba spuštanja amperaže do 70a, jel može to brzo običan trafo sa pomičnom jezgrom, na svakom novom početku, a i ako može postoje i druge potrebe koje nemogu dati klasični trafo, početnik nezna a ti bi trebao znati , dali je potrebno promjena frekvencije i napona. Mnogi kvalitetni inverteri sami koriguju da se ništa ne zadaje, zato sam i rekao da goli trafo nije za početnika.
Da ne pričam o bazičnim i preporukama za iste.
A sa čim se susreću i znalci kad je potreba brzog zatvaranje nekog cevovoda ili rezervoara tečnosti koje nisu zapaljive, kad nije moguće ispraznit sistem, samo prži da se zaustavi nebitno kako izgleda var, jel elektroda nije mokra.
Pa je li i ti onda radiš sa mokrim elektrodama

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
samo aparat s trafom može sam sebi posušiti elektrodu , ni jedan inverter to ne može ..pa ni onaj za 2000 e
Otvoren paket bazične nakon par dana je vlažan. Neke u neotvorenom paketu su vlažne i potrebom je sušenje jel tako. Kad nisu bile na sušenju one se vare invertorom. A vlaga na koliko ampera nestala. Vare se i vlažne jel.
Trafo samo rutilu, a inverter obe.
Kad su zagrijane i suhe onda nema skoro tačkice prska.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ja o topljenju elektrode. Doduše neznam kako se ponašaju najnoviji inverteri " kinezi". Ne radim sa njima nemam potrebu niti preferiram nešto od mašina najnovijih izdanja, čekam kako se pokažu. Zato sam u predhodnim naveo ozbiljniji inverter iz klase za koji sa sigurnošću znam da mogu, a polovni nisu puno para.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,910
Koliko ja znam ne šalju.... A moji iz Belgije neće do uskrsa natrag. I onda dolaze avionom bez prtljage jer su škrti 😂.

Tražim neki mailbox ili tako nešto

Na vrh