• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,075
Stigla nova igračka s reklamacije. Ista serija C3, isti mjesec proizvodnje, serijski broj niži od reklamiranog. Ajmo oklade koliko dugo će ova raditi... :D

View attachment 79808

Kažu da staru bacim u smeće, how yes no, ide raskopavanje i detekcija kvara. :D
Bilo mi dosadno pa sam raskopao cirkular što su mi ostavili, problem je switch, ostaje je u stisnutom položaju. Pokušao sam štimati oprugicu i te limiće, ali nikako na zelenu granu. U kući imam slične switcheve, ali sve je to loše tako da ću naručiti novi i onda imam još jedan cirkular. Elektronika je zalivena nekim silikonom pa i nju moram opet zaštititi...

1745256497829.jpeg

1745256536659.jpeg

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
144
Imam pitanje kako se spaja trofazni kabel na uticnicu za struju na svas aparatu ima tri zice

Prilozi

• IMG_20250504_172041773_HDR.jpg
    IMG_20250504_172041773_HDR.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 22

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,118
Imam pitanje kako se spaja trofazni kabel na uticnicu za struju na svas aparatu ima tri zice
TROFAZNI KABEL TI IMA 5 ŽICA! Ima 3 faze R, S, T, nulu i uzemljenje.

Od toga za jednofazni švas aparat koristiš samo jednu, bilo koju od faza, te nulu i uzemljenje / zaštitni vod.

No ako tvoj švas aparat koristi za rad 2 (dvije faze) onda su ro recimo R-S, li R-T, ili S-T, ali moja je preporuka, čim si postavio ovakvo pitanje, da si ti to ne popravljaš sam. Nismo mi svi - za sve poslove, puno toga treba znati jer bi se moglo nastradati. Za tvoje dobro.
Lp

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,075
Trebam kliješta za krimpanje tuljaka koja stisnu sa svih strana. Sad imam klasična univerzalna za sve vrste stopica, tuljaka itd. koja stisnu s dvije strane i htio bih još ovako neka...

Ako tko ima iskustva s tim jeftinijim kliještima jer ne dam 200 i više eura za Knipex ili Unior, trebam nešto za hobi upotrebu.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
548
Ako trebaš do 10mm2 žice dobri su i ti sa temua/aliexpresa/ebaya
Za ostalo nisu dobra tj nema snage stisnuti tuljak

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,075
Naručio sam te gore, dobar je feedback. Trebat ću za 35 mm2 sad kad budem spajao baterije i tko zna kad opet pa ću takve posuditi od kolege.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,302
Kaj to slažeš z baterijama?
Neki off-grid sustav? Daj malo više detalja (može i na PP).

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,075
Hybrid, znači ongrid + offgrid, složit ću sve moguće opcije, inverteri podržavaju i UPS mode tako da cijela kuća može biti na baterijama u standbyu i u slučaju nestanka struje se sve prebacuje na njih. Može se i vremenski složiti da preko dana koristim baterije, preko noći ih punim po nižoj tarifi iz mreže. Ili obratno, da se po danu dok ima sunca pune, a preko noći koriste. Uglavnom, moguće su razne kombinacije, sad ih balansiram i lagano projektiram.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,302
Taj aparat u originalu ima dva ulazna kabela i oba odlaze na sklopku, gdje se bira 1f ili 2f ulaz.
1F kabel je trožični, i spaja se normalno na 1f utikač (smeđa-faza, plava-nula, zeleno-žuta na zaštitni kontakt). na originalnom kabelu utikač je bil gumeni, odlijan s kabelom.

Pretpostavljam da pitaš za toga, 380V:
1746454552416.png
Taj drugi kabel je obično bil isporučen bez utikača, i spajaš smeđu na jednu fazu, plavu na drugu fazu i zeleno-žuta na zaštitni kontakt, zavisno kakav priključni pribor koristiš:
1746455843243.png

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,302
Hybrid, znači ongrid + offgrid, složit ću sve moguće opcije, inverteri podržavaju i UPS mode tako da cijela kuća može biti na baterijama u standbyu i u slučaju nestanka struje se sve prebacuje na njih. Može se i vremenski složiti da preko dana koristim baterije, preko noći ih punim po nižoj tarifi iz mreže. Ili obratno, da se po danu dok ima sunca pune, a preko noći koriste. Uglavnom, moguće su razne kombinacije, sad ih balansiram i lagano projektiram.
Imaš 1f mrežu?
Koji je izmjenjivač? Deye ili koji drugi (obzirom da noristiš baterije na malom naponu)?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,075
Imaš 1f mrežu?
Koji je izmjenjivač? Deye ili koji drugi (obzirom da noristiš baterije na malom naponu)?
Da, bit će 1F do daljnjega. Nisam do sad imao potrebe za 3F, tu i tamo zatrebam malo više kW jer imam standardni 7,36 kW 1F priključak pa izbaci limitator, ali naučili smo sad već ne uključivati više jačih uređaja.

Ako nekad zatreba 3F, radije kupim još jedan inverter pa napravim 3F jer podržavaju tu funkciju (do 9 komada se može spojiti ili paralelno u 1F ili u grupama za 3F, ovisi o željama, ne moraju sve faze biti jednake snage) nego se bakćem s HEP-om.

Inverteri su Sako Sunpolo 6 kW, paralelno ću ih spojiti i ograničiti na 2 x 4 kW kako ne bi radili na rubu. Time ću smanjiti grijanje i buku ventilatora, pojačati vijek trajanja, a ujedno ću imati failover ukoliko jedan krepa. Ujedno su i paneli oko 8 kW realne snage pa se sve vrti oko 8-ice što mi je idealno.

Koliko znam, sve LiFePO4 baterije odnosno ćelije su 3,2 V, a batery packovi većeg napona se rade kombinacijama. U mom slučaju će ići 16 komada u seriju za 51,2 V i onda paralelno s još jednom serijom od 16, znači 16S2P kombinacija ukupnog kapaciteta 20 i sitno kWh. Obje serije od 16 baterija će nadzirati dva odvojena BMS-a.

Najnoviji postovi

Na vrh