opet ja nekužim jednu stvar, pol vas tu kuka kak nema novaca, nema se za sjeme, gnojivo za sjetvu kukuruza, ovo ono, i sad ak budu ti vaučeri bili, a fala bogu, i sjetva je za malo jače od mj dana, sad polovici to opet nepaše, neznam stvarno tko tu koga ebe više.
A zašto bi ti platio npr. 400 kn kad možeš 300 kn
opet ja nekužim jednu stvar, pol vas tu kuka kak nema novaca, nema se za sjeme, gnojivo za sjetvu kukuruza, ovo ono, i sad ak budu ti vaučeri bili, a fala bogu, i sjetva je za malo jače od mj dana, sad polovici to opet nepaše, neznam stvarno tko tu koga ebe više.
ja gledam na to tako da je to poklonjeni novac, i kako došlo i koliko i u bilo kojem obliku uvjek dobro dođe, a nitko nije dužan meni nešta da poklanja, prema tome, nemam se pravo buniti da je puno ili malo. Godinama smo bili i živili bez poticaja, tak i ove godine, što se mene tiče, može poticaj doći i u 12 mj, moja zemlja bude opet posijana i pobrana i bez tog Meni paše i vaučer i keš, ionak treba ići u nabavku za sijetvu, a novac koji sam namjenio za sjetvu bude otišao onda za neš drugo
nisam mogla a da ovo ne komentiram.1. ako su to samo naklapanja nemojte nam to raditi (mislim ako nije 100% provjereno) 2. ako je istina sa kojim pravom pregovaraći pristaju na 1800-1900 kn po ha .Ako smo po zakonu svi u ovoj državi isti onda vrijedi isto za sve 3% od plače državnicima 3% seljacima od poticaja jer to su naši novci i neznam kako uopće mogu pregovarati o skidanj 10%doh):doh):Iz prve ruke, HPK, pola poticaja u cashu, u iducem tjednu od 11-15 tog, vaucheri do kraja mjeseca ,nece se moc prodati bankama, tko ne zeli vaucher ceka zadnji rok za isplatu poticaja,iznos ukupnog poticaja sa cashom i vaucherom cca 1800-1900 kn,odnosno nekih 10% manje, to je ponuda Linica i Jakovine,ukoliko ne ispostuju 15.03 koji su javno na HRT izjavili,onda prosvjed, za sad je ponuda ovakva, sutra u Gradisci ce izvjestit ostale udruge, izvor g. Mato Brlosic
nisu mi ipak jasni ovakvi komentari jer ako se dobro sjećam poticaje nisu tražili seljaci već ih je ponudila država kao naknadu za razliku u troškovima i prodajnoj cijeni pa prema tome to nije POKLONJEN novac već novac na kojeg se računa od samog početka
i da se razumijemo nisu svi gazde od nekada pa da imaju zalihe novaca , neki kao ja su nasjeli na razno razna obećanja pa ovise o svakoj kuni zato prijatelju ne hvali se sa svojim parama nego šuti i budi sretan što nisi jedan od nas
nisam mogla a da ovo ne komentiram.1. ako su to samo naklapanja nemojte nam to raditi (mislim ako nije 100% provjereno) 2. ako je istina sa kojim pravom pregovaraći pristaju na 1800-1900 kn po ha .Ako smo po zakonu svi u ovoj državi isti onda vrijedi isto za sve 3% od plače državnicima 3% seljacima od poticaja jer to su naši novci i neznam kako uopće mogu pregovarati o skidanj 10%doh):doh):
nisu mi ipak jasni ovakvi komentari jer ako se dobro sjećam poticaje nisu tražili seljaci već ih je ponudila država kao naknadu za razliku u troškovima i prodajnoj cijeni pa prema tome to nije POKLONJEN novac već novac na kojeg se računa od samog početka
i da se razumijemo nisu svi gazde od nekada pa da imaju zalihe novaca , neki kao ja su nasjeli na razno razna obećanja pa ovise o svakoj kuni zato prijatelju ne hvali se sa svojim parama nego šuti i budi sretan što nisi jedan od nas
Kao prvo,poticaj je vlasništvo poljoprivrednika kome je odobren,i iznos koji mu je odobren mora i dobiti.Sve ostalo je krađa.Krađa je i naknada koju banka uzima za isplatu vaučera,jer ona državi uredno naplati kamate do trenutka dok joj ne sjednu državni novci na račun.Prije dvije ili tri godine,na iznos vaučera od dvije tisuće kuna,banka nam je naplatila sto dvadeset kuna,to je bila najpovoljnija opcija,jedna druga je htjela dvijesto kuna.
Kupovinom robe preko vaučera je i onda bilo moguče,ali su cijene naglo skočile,pa su oni koji su se na to odlučili loše prošli,nepovoljnije od nas koji smo vaučere unovčili.Plava nafta se nije mogla kupiti,samo kutinsko umjetno i e,ne sjećam se šta još.Ali i tome je cijena isto skočila više nego je bila naknada za gotovinu.Bio je vaučer i ranije,ali sjećam se da smo onda iskoristili mogučnost vračanja i pričekali isplatu nakon dvije godine.
Evo nama sjelo za krave dojilje i premija za mlijeko, inače bili smo na listi dužnika. Knjigovođa mi ne zna reči dali su nam stegli dug, obavijest od Fine nismo još dobili.