adonis basser
Aktivni član
- Tu od
- 26 Velj 2013
- Poruka
- 1,223
Samo mi nije jasno kako su oni "zaostali" danci, šveđani ili nizozemci uspijeli dići svoju poljoprivredu na takav nivo.
Udruživanjem, udruživanjem i samo udruživanjem, to je tajna uspjeha kod zemalja koje spominješ. Prije 10-ak godina naša županija je organiziala studijsko putovanje u Dansku na temu udruga i zadruga. 14 dana smo bili tamo gdje su nas cijelo vrijeme doslovno davili kako njihovi seljaci funkcioniraju. Kod njih ne postoji seljak a da nije član u najmanje 3 udruženja . A kako stoje stvari kod nas ? Koliko vas je kupilo neki stroj sa prijateljem, susjedom,rođakom ? Koliko vas u selu se udružilo da bi zajedno kupili repro materijal za sjetvu ? Doslovno tako nastaju zadruge .
Znam , svi će sad opet reći kriva je ova ili ona vlada jer nema jasne strategije....
Mora nam biti jasno da nema šanse da mali seljak može opstati sam, jedino može opstati i fino živjeti od poljoprivrede samo ako bude udružen sa 100 drugih seljaka . Onaj tko želi živjeti i baviti se poljoprivredom neka si da truda i prouči cijeli program ruralnog razvoja, neka bude prisutan na svakom predavanju na tu temu i možda uoči gdje i kako vidi svoju priliku i budučnost u poljoprivredi.