Meni ništa..Jel ikome išta danas sjelo?
Ne pada mi na pamet pljuvat po drugima i po nečijoj muci i trudu, nije ljudski.....HRVA neznam na ciji kom. mislite a i ja govorim ono sto sam vidio, tako da,ja sam u pdv-u vise 20 god i jos sam zaposlen a vidio sam svasta, od oraha ljesnjaka kukuruza psenice itd itd, neobredeno, u korovu, razne "tavanuse" sijane, kukuruz posijan samo okolo, velike opg-ove koji nemaju ni 6,7 tona kukuruza po h, uljana koja, nije brana nego samo potanjurana za zelenu gnojidbu, samo se o tome nitko ne usudi pisati
E vidiš prijatelju...po meni to kaj si ti napisal je totalno nepoštovanje prema nama ratarima jer ispada da se mi samo malo vozimo u traktoru i ostatak godine kopamo nos i ne zaslužujemo ni 2000 kn po hektaru dok vi jadni morate rezati i kopati i špricati i samo vi imate problema sa mrazom i zečevima a jedanput uložite ono kaj ja uložim na jedan hektar kukuruza svake godine. I sad ta vaša muka i ulog vrijedi 5000 kn ak ne i više a moja ne vrijedi. E pa to ti nedam za pravo. Nisam kao prvo tebe osobno prozvao nego znam nekoliko takvih koji niš ne rade a beru eko poticaj. Da se na to gleda po prinosu kak za šečernu repu niko nebi imao ni oraha ni niš takvoga jer kao što si i sam rekao nema prinosa zbog puno faktora. Poanta mog posta je bila ta da poštujem veliki poticaj za nekaj kaj se radi kak treba a ruku na srce više od pola eko proizvodnje u HR je samo zbog poticaja i ne radi se nikak kao što je @Melina isto naveo.E vidiš dragi prijatelju....Prvi nasad oraha sam sadio 2003. godine, tada nije bilo ni poticaja niti potpora.Niti sam sadio za poticaj niti za potpore, već iz nužde. Ja sam radio za 3000 kn, žena nije radila i imali smo dvoje male djece.Ja sam 2000 završio fax, 2003 upisao za doktorat, ali Račanova vlada zabranila zapošljavanje na svim fakultetima i morao sam se zaposliiti u privatnoj tvrtki uz Mrsićeve mjere prva plaća godinu dana mi je bila 1600 kn nakon 5 godina 5000 kn. Zbog toga sam odlučio na dio zemlje zasaditi orahe, ne zbog poticaja. U međuvremenu 10 godina sam izrađujem sadnice, svake godine nadosađujem orahe i tek 2014 godine ulazim u sustav ekološke proizvodnje. 2018 i 2019 godine bio je takav mraz da od svojih 700-800 oraha nisam imao nabrati niti za jednu tortu. U proljeće sadnice jebe mraz, koja preživi osmi mjesec znaći da je preživjela sušu ako je u međuvremenu ne sjebe zec ili srna.I tako svake godine ukrug.Muka i patnja, gnoji , frezaj, reži, špricaj, nadosađuj.a nemaš p od prinosa... Znam , to je tako nije meni nitko kriv što sam ja sadio orahe..... Ali nemoraš se ti niti zapitati niti te biti briga s tim, ali stani za izgovorenu ili ovdje napisanu riječ i bolje promisli što pišeš prije nego to pošalješ javno.......jer nije to u redu prvo ljudski omalovažit, podcijenit i diskriminirati tu grupu ljudi koja se bavi ekološkim uzgojem i oraha i lješnjaka i jabuka i trešnji i kukuruza ili imaš samo pik na orahe i ljesku.........Znam da je ovo forum i mjesto za iznošenje svojih mišljenja i svi mi imamo to pravo........Eto tako ja tebi i svim ostalim proizvođačima u poljoprivredi , ribarstvu , šumarstvu, rasadničarstvu želim što više uspijeha i sreće, jer će nam je trebati u narednim godinama, borbi s vremenskim promjenama, pandemijama, i dr.i uz sve te poticaje......Ne želim bit gov*o od čovjeka bit najpametniji i srat ovo i ono, ali to što si napisao je dno dna gledano s ljudske strane........Lp
I po tvome , ako se tebi , nedaj bože, desi da ti svinje totalno sjebu kukuruz, i nemaš za nabrat 100 kg kukuruze, po tvome tebi treba ukinut poticaj jer nisi predao ni kg ploda,E vidiš prijatelju...po meni to kaj si ti napisal je totalno nepoštovanje prema nama ratarima jer ispada da se mi samo malo vozimo u traktoru i ostatak godine kopamo nos i ne zaslužujemo ni 2000 kn po hektaru dok vi jadni morate rezati i kopati i špricati i samo vi imate problema sa mrazom i zečevima a jedanput uložite ono kaj ja uložim na jedan hektar kukuruza svake godine. I sad ta vaša muka i ulog vrijedi 5000 kn ak ne i više a moja ne vrijedi. E pa to ti nedam za pravo. Nisam kao prvo tebe osobno prozvao nego znam nekoliko takvih koji niš ne rade a beru eko poticaj. Da se na to gleda po prinosu kak za šečernu repu niko nebi imao ni oraha ni niš takvoga jer kao što si i sam rekao nema prinosa zbog puno faktora. Poanta mog posta je bila ta da poštujem veliki poticaj za nekaj kaj se radi kak treba a ruku na srce više od pola eko proizvodnje u HR je samo zbog poticaja i ne radi se nikak kao što je @Melina isto naveo.
I nemoj se opisivati kao nekog patnika u životu jer nikome ne cvjetaju ruže. Ja sam 2015 krenuo sa 12 jutara zemlje i sa imt-om 558 i 539 sa svoje 22 godine jer sam radio za malu plaću a žena ostala bez posla,bez ikakve pomoći roditelja ili nekog drugog jer su bili u većoj gabuli nego ja.Otplatio sam kredit za sređivanje stana u kući od staraca i dignuo drugi da kupim veći traktor. Krpao se na sve strane i radio nočne na poslu, prek dana na polju i (kak radim i dan danas)spavao cijeli tjedan manje nek pola vas spava svaki dan. Sad imam svu mehanizaciju,traktor 200 ks i 120 jutara zemlje,svojom i ženinom mukom. Nikog ne diskriminiram i ne omalovažavam samo sam iznio realne činjenice i stojim iza toga da se ta eko proizvodnja premalo kontrolira s obzirom koliki se novci daju.
E vidiš prijatelju...po meni to kaj si ti napisal je totalno nepoštovanje prema nama ratarima jer ispada da se mi samo malo vozimo u traktoru i ostatak godine kopamo nos i ne zaslužujemo ni 2000 kn po hektaru dok vi jadni morate rezati i kopati i špricati i samo vi imate problema sa mrazom i zečevima a jedanput uložite ono kaj ja uložim na jedan hektar kukuruza svake godine. I sad ta vaša muka i ulog vrijedi 5000 kn ak ne i više a moja ne vrijedi. E pa to ti nedam za pravo. Nisam kao prvo tebe osobno prozvao nego znam nekoliko takvih koji niš ne rade a beru eko poticaj. Da se na to gleda po prinosu kak za šečernu repu niko nebi imao ni oraha ni niš takvoga jer kao što si i sam rekao nema prinosa zbog puno faktora. Poanta mog posta je bila ta da poštujem veliki poticaj za nekaj kaj se radi kak treba a ruku na srce više od pola eko proizvodnje u HR je samo zbog poticaja i ne radi se nikak kao što je @Melina isto naveo.
I nemoj se opisivati kao nekog patnika u životu jer nikome ne cvjetaju ruže. Ja sam 2015 krenuo sa 12 jutara zemlje i sa imt-om 558 i 539 sa svoje 22 godine jer sam radio za malu plaću a žena ostala bez posla,bez ikakve pomoći roditelja ili nekog drugog jer su bili u većoj gabuli nego ja.Otplatio sam kredit za sređivanje stana u kući od staraca i dignuo drugi da kupim veći traktor. Krpao se na sve strane i radio nočne na poslu, prek dana na polju i (kak radim i dan danas)spavao cijeli tjedan manje nek pola vas spava svaki dan. Sad imam svu mehanizaciju,traktor 200 ks i 120 jutara zemlje,svojom i ženinom mukom. Nikog ne diskriminiram i ne omalovažavam samo sam iznio realne činjenice i stojim iza toga da se ta eko proizvodnja premalo kontrolira s obzirom koliki se novci daju.
E vidiš prijatelju...po meni to kaj si ti napisal je totalno nepoštovanje prema nama ratarima jer ispada da se mi samo malo vozimo u traktoru i ostatak godine kopamo nos i ne zaslužujemo ni 2000 kn po hektaru dok vi jadni morate rezati i kopati i špricati i samo vi imate problema sa mrazom i zečevima a jedanput uložite ono kaj ja uložim na jedan hektar kukuruza svake godine.
[QOUTE/]
Po meni nije realno da netko dobije veći poticaj za kukuruz nego za povrće i plastenike recimo. To što se uloži na kukuruz u cijeloj godini skoro pa pokriva poticaj, a za povrće nije dovoljno ni za jednu stavku. Ali bez nijednog se ne može i svatko može sijati što hoće. Trenutno je tako, zakon je takav. Nisu ga ratari donijeli.
Govorim za ovaj primjer koji znam . U tih svojih 14 god. od kag je posadio šljive nikada nije ubrao niti 1 kg šljiva , stabla su ostala na visini od 2 m i nikada nema uroda a poticaj redovno uzima.Pa sjebe mu mraz urod, u čemu je problem, ja znam da ratari danas najbolje žive ako se nisu uvalili u kredite i imaju malo u glavi.