• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
397
Što se tiče troškova vanrednih popravaka mehanizacije ('iznenadnih generalki') moramo to uzeti u obzir kod obračunavanja sata rada strojeva (traktora). Znači u taj sat rada stroja (uzeti će mo za primjer traktor) osim goriva i maziva ide i amortizacija ali i svi troškovi održavanja/registracije (osiguranja) i radnika koji sjedi u sicu taj sat. Velikoj većini još nije jasno da kada jednom okrenu ključ traktora taj radni sat doslovno košta 30 - 50, možda i preko 100 eura (treba računati za svaki stroj posebno jer to ovisi o cijelom nizu faktora). Trošak rada sata traktora nije samo potrošeno gorivo u tom satu (to je manji dio ukupne cijene tog radnog sata). Ta je matematika potrebna da se shvati realni trošak proizvodnje i da si svjestan kolika je stvarna cijena proizvoda i onda kasnije postaje jasno zašto se naradiš a pri tome nisi zaradio za održavanje stroja a kamoli za nabavu novog (drugog, novijeg). Možda postoje negdje i okvirne tablice troškova pojedinih kategorija strojeva po satu rada, to bi bilo vrijedno potražiti, ali to varira u odnosu na državu i u odnosu na ukupne cijene strojeva (koje stalno rastu).

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,320
Kad sam ja rekao da je radni sat mog goldonija 50e...smijali su mi se neki.

Kad sam rekao da radim po radnom satu, nikad po površini. Isto su rekli da nisam normalan.

Najnoviji postovi

Na vrh