• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
801
Pa kad je bila ona prelazna Vlada od onoga našeg Kanađanina Oreškovića , onda smo imali najmanje zaduženja i ostalih zajebancija....
A šta se mene tiće, nebi nam ni trebalo politike a još manje političara....

Ma neka ukinu i poticaje. Ionako izmisljaju svake godine nesto novo da otezaju.
Ja imam ca 100 hektara zemlje u selu, od toga je napravljeno ograđeno u dva dijela,ide kroz livade,pašnjake i šume. Teku dva potoka koja ne presuše po ljeti.
Imam trenutno svega prijavljeno 10Ha i 30 grla stoke. Sada za svaku cesticu posebna racunica koliko stoke koliko dugo smije biti.
Kako da ja sada objasnim Biserki i Jelki da one ne smiju biti zajedno na toj cestici od tog i tog datuma?
Ma neka ukinu to sve,meni bude bilo lakse nakraju
Pa dok mi skužimo da nam poticaji u biti netrebaju i da nas samo jebu, budemo propali kao poljoprivrednici...
U stvari već smo propali.....

nisamja

Iskusan lik
Tu od
15 Stu 2018
Poruka
551
Bez tih poticaja, manje bi bilo živciranja i papira. Bar za početak prijavit ispod 10 ha i boli te briga.
Ionako nikad ne kontroliraju ove kaj uzimaju poticaj a zemlju netko radi bez ugovora. Nas ostale hebu kak im paše.

• Like
Reactions: H&S

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
78
Bez poticaja svi mali i srednji poljoprivrednici bi propali jer otkupne cijene na trzistu bi ostale iste. Cijene se formiraju prema poljoprivrednicima koji imaju stotine i tisuce hektara ili tisuce grla stoke. Oni bi to prezivili bez problema te veliki bi postali jos veci jer bi preuzeli zemlju od propalih. Tako da svi koji govorite da bi nam bez poticaja bilo bolje ne vidite dalje od vlastitog nosa.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
155
Cijene se formiraju prema poljoprivrednicima koji imaju stotine i tisuce hektara ili tisuce grla stoke. Oni bi to prezivili bez problema te veliki bi postali jos veci jer bi preuzeli zemlju od propalih.
A da uvoz i ne spominjemo :sick:

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
290
Bez poticaja svi mali i srednji poljoprivrednici bi propali jer otkupne cijene na trzistu bi ostale iste.
Nisi baš u pravu..
Prvo treba razumijeti čemu služi poticaj- služi tome da se izniveliraju cijene, da se izbalansira ponuda-potražnja.
I naravno, tome da nas natjeraju da ih slušamo u svim besmislenim propisima.

Da ukinu poticaj, večina bi sijali onu kulturu koja je prošle godine bila najbolja i poremetio bi se odnos na tržištu. Cijene bi jako divljale gore dolje.

Tko misli da poticaj služi kao pomoć poljoprivrednicima, taj je već prop'o, iako toga možda još nije svjestan.

Jedno vrijeme se dalo lijepo zaraditi od poticaja (posebno od Fondova) ja sam primjer toga, ali s tim je gotovo. EU više ne ulaže u poljoprivredu.

Treba prodavati gotovo proizvode, direktno potrošaću i to je po meni jedino isplativo

Travica

Dobro znana faca
Tu od
26 Tra 2023
Poruka
282
Ma treba se od ovog sveg maknuti od njiva,,,livada blaga itd nema ovo smisla u nijednom pogledu,,,!!!!!

• Like
Reactions: H&S

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
78
Nisi baš u pravu..
Prvo treba razumijeti čemu služi poticaj- služi tome da se izniveliraju cijene, da se izbalansira ponuda-potražnja.
I naravno, tome da nas natjeraju da ih slušamo u svim besmislenim propisima.

Da ukinu poticaj, večina bi sijali onu kulturu koja je prošle godine bila najbolja i poremetio bi se odnos na tržištu. Cijene bi jako divljale gore dolje.

Tko misli da poticaj služi kao pomoć poljoprivrednicima, taj je već prop'o, iako toga možda još nije svjestan.

Jedno vrijeme se dalo lijepo zaraditi od poticaja (posebno od Fondova) ja sam primjer toga, ali s tim je gotovo. EU više ne ulaže u poljoprivredu.

Treba prodavati gotovo proizvode, direktno potrošaću i to je po meni jedino isplativo
Ma mozes sijat kulturu koju zelis i kad zelis stvar je u tome da netko ko ima tisuce hektara i dalje ce zaraditi dobro. Ako je zarada 200eur po ha na 50 ha je to 10teur a na 500ha je 100teur a sto vece povrsine to vise pada trosak proizvodnje tako da realno jos je veca zarada. Ali slazem se da nali poljoprivrednici moraju imat gotov proizvod i prodavat ga direktno kupcu

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
290
To svakako. Prošlo je vrijeme kad se moglo dobro živjeti samo od ratarstva. Sada se može,ali ako imaš stotine hektara, mi svi manji se moramo snalaziti.
Gotov proizvod i što više biti samodostatan da imaš 70-80% svega što ti treba za tvoju i još koju obitelj sastrane.
Ja težim tome odnedavno, a kad to postignem,neću ni tražiti poticaje

Posljednje uređivanje od moderatora:

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
784
A sto se dogodi kada gubiš 200Eura/ha pa imaš 50ha ili 500ha??
Svi misle da je rješenje samo u povećanju površine a ne dodati vrijednost svome proizvodu ili nedaj bože prodati krajnjem kupcu.

Ja sam počeo uviđati da ovakvim tempom poljoprivreda nema budućnosti. Ne ona RENTABILNA poljoprivreda. Ne određujemo svoju cijenu proizvoda a bome ni ulaza. Dali nam vrijedi kukati? Pa onda "uleti" država s nekom milostinjom da nam ostane nos iznad vode. Dali je to održivo poslovanje? Ja vas pitam kao netko tko živi od poljoprivrede i plaća plaće i sva mjesečna davanja, ne netko kome je poljoprivreda dodatan izvor prihoda.
A ovima što je dodatan izvor prihoda,a stalno kukukaju kad će pare njima mogu poručiti samo jedno.
OSTAVITE SE POLJOPRIVREDE i gotovo, ako vam to predstavlja problem i stres.
Vas ima 120000, a nas koji smo u pdv-u oko 20000... i onda se čudimo kako nema napretka u poljoprivredi.
I da, rješenje je u ukidanju poticaja.
Ali isto tako u tom slučaju i svih regulativa u poljoprivredi.
Kako mene zaštita soje košta 150eura/ha a jednog amerikanca do 40$?? Vjerujte da i njihovi prodavači zarade na tome. Stvar je u regulativama i nametima. I sada da ja odlučim izaći iz poticaja, ja i dalje plaćam skupu registraciju sredstava i ostale namete u poljoprivredi.

nisamja

Iskusan lik
Tu od
15 Stu 2018
Poruka
551
@krckrc vjerojatno i ne vidimo...

Ja ne vidim svrhu pokrivanja stajskog gnoja slamom ili ceradom...da vam ne izađe kaj? Mali vragovi?

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
78
Kod nas svi pricaju samo o proizvodnji i sto vecim prinosima zato jer vecina poljoprivrednika najblaze receno nije bas najbistrija. Vani su utrku za tonama vec odavno zaboravili. Masu poljoprivrednika uopce ne ide na drugi, postrni usjev za zaradu. Fokus je na prinos koji garantira zaradu i u dobroj i losoj godini. Ima puno poljoprivrednika koji na svu povrsinu siju pokrovne usjeve ili zelena gnojidba i to prilagođavaju potrebama glavnog usjeva. Sjeme za zelenu proizvedu sami tako da realno jedino im je trošak gorivo i amort. Uglavnom svatko mora sam odlucit kakvu ce proizvodnju imat.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
801
A sto se dogodi kada gubiš 200Eura/ha pa imaš 50ha ili 500ha??
Svi misle da je rješenje samo u povećanju površine a ne dodati vrijednost svome proizvodu ili nedaj bože prodati krajnjem kupcu.

Ja sam počeo uviđati da ovakvim tempom poljoprivreda nema budućnosti. Ne ona RENTABILNA poljoprivreda. Ne određujemo svoju cijenu proizvoda a bome ni ulaza. Dali nam vrijedi kukati? Pa onda "uleti" država s nekom milostinjom da nam ostane nos iznad vode. Dali je to održivo poslovanje? Ja vas pitam kao netko tko živi od poljoprivrede i plaća plaće i sva mjesečna davanja, ne netko kome je poljoprivreda dodatan izvor prihoda.
A ovima što je dodatan izvor prihoda,a stalno kukukaju kad će pare njima mogu poručiti samo jedno.
OSTAVITE SE POLJOPRIVREDE i gotovo, ako vam to predstavlja problem i stres.
Vas ima 120000, a nas koji smo u pdv-u oko 20000... i onda se čudimo kako nema napretka u poljoprivredi.
I da, rješenje je u ukidanju poticaja.
Ali isto tako u tom slučaju i svih regulativa u poljoprivredi.
Kako mene zaštita soje košta 150eura/ha a jednog amerikanca do 40$?? Vjerujte da i njihovi prodavači zarade na tome. Stvar je u regulativama i nametima. I sada da ja odlučim izaći iz poticaja, ja i dalje plaćam skupu registraciju sredstava i ostale namete u poljoprivredi.
Tako je.

Najnoviji postovi

Na vrh