• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
654
Koliko se komora brine o poljoprivrednicima pokazuje činjenica da će se 31.12. Izbrisati preko 200.000 hektara iz Arkoda, te će poljoprivrednici dobiti manje poticaja, a oni koji su obveznici mjera od 5 godina npr. Feromonske klopke morate će vratiti ono što su dobili.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
310
Krivo je bilo uopće dopustiti da se takva - vlasnički nesređena - zemljišta upisuju nekome u arkod. Jer ako nema konkretnog vlasnika nemoguće je (pravno) uzeti to zemljište u najam (od koga, jer nominlanog vlasnika nema a da nominalni vlasnik postoji onda bi se mogao sklopiti ugovor) i pravno raspolagati takvim zemljištem. Tako se zapravo (po tko zna koji puta) nagrađivalo nečije protupravno raspolaganje privatnom imovinom. To je bila prilika (kada se zemljište upisivalo u arkod) da se natjera barem neke ljude da si urede vlasništvo nad zemljištem koje koriste ili da ih se istjera iz posjeda zemljišta kojega su nelegalno zauzeli.

• Like
Reactions: ZJ

gelema4

Aktivni član
Tu od
23 Sij 2020
Poruka
57
Prilikom upisa parcela u arkod sa ugovorima zaposlenici APPRRR-a su priključivali u arkod česticu susjedne parcele koje sam obrađivao, uz usmenu suglasnost vlasnika.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
310
Usmena suglasnost je slaba, jer vlasnik uvijek može promijeniti svoje mišljenje i povući svoju riječ. Neozbiljno je osnivati pravne odnose na temelju rekla-kazala, kako se doslovno radilo prilikom osnivanja arkoda. Kada su mene pozvali ja sam samo pokazao na karti u računalu što je moje i što imam u zakupu, bez predočenja ikakvih dokumenata (to mi je bilo jako čudno). Možda su kasnije oni sami provjeravali, a možda i nisu. Tek znatno kasnije su se morali predočiti izvodi/ugovori da se nešto upiše u arkod. Sve se obavlja sa debelim zakakšnjenjem pa onda navrat-nanos pa, produženje rokova nekoliko puta, pa onda kako ispadne. Onda dolazimo u situacije da ljudi moraju vraćati poticaje, makar su izvršili sve što se od njih tada tražilo.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,190
Moglo se to puno pametnije odigrati da je bilo volje i želje..
Za svu nesređenu zemlju moglo se sve jednostavno odraditi..ali nikoga nije bilo briga,a na kraju krajeva ,zašto bi ja sređivao papire od Jože i Pere iz Dojčland ako oni sami nisu htjeli/mogli/željeli riješiti papire,a nisu htjeli da im njiva zarasta u šikaru i dali su je meni na obradu,ili bilo kome drugome.

bilogora

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2015
Poruka
323
Krivo je bilo uopće dopustiti da se takva - vlasnički nesređena - zemljišta upisuju nekome u arkod. Jer ako nema konkretnog vlasnika nemoguće je (pravno) uzeti to zemljište u najam (od koga, jer nominlanog vlasnika nema a da nominalni vlasnik postoji onda bi se mogao sklopiti ugovor) i pravno raspolagati takvim zemljištem. Tako se zapravo (po tko zna koji puta) nagrađivalo nečije protupravno raspolaganje privatnom imovinom. To je bila prilika (kada se zemljište upisivalo u arkod) da se natjera barem neke ljude da si urede vlasništvo nad zemljištem koje koriste ili da ih se istjera iz posjeda zemljišta kojega su nelegalno zauzeli.
Nije bas tak kako kažeš ja imam par parcela gruntovno paše znači primjer 2,5 rali u gruntovnici vlasnik a na katastru granice ne pašu ili nisam upisan a oni se ravnaju po katastu pa bih ja pitao nekog ako se ravnas po katastru onda probajte prepisat tu zemlju po katastru , e neće ići samo prepisuje po gruntovnici , oni nas oče prisiliti da vadimo geodete pa trošak po rali 2 do 3 tisuće eura to je poanta cijele price

dalmatinac0210

Novi član
Tu od
29 Stu 2023
Poruka
16
Svi oko mene dobili predujam,čak i oni koji su imali kontrolu 2tj prije početka isplate,a ja još ništa. A sve mi je u zelenom od početka. Sad vi meni recite da je ovo normalna država

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
310
Nije bas tak kako kažeš ja imam par parcela gruntovno paše znači primjer 2,5 rali u gruntovnici vlasnik a na katastru granice ne pašu ili nisam upisan a oni se ravnaju po katastu pa bih ja pitao nekog ako se ravnas po katastru onda probajte prepisat tu zemlju po katastru , e neće ići samo prepisuje po gruntovnici , oni nas oče prisiliti da vadimo geodete pa trošak po rali 2 do 3 tisuće eura to je poanta cijele price
Ako si vlasnik tih parcela onda si sam dužan pobrninuti da svi papiri budu čisti. Granice zemljišta koje ti ne pašu u katastru sam moraš urediti da odgovaraju realnom stanju. I sam sam imao nekih nelogičnosti u katastru i kada sam ukazao na njih - to je bilo riješeno.
Moje zemljište gruntovno je sve 1/1, katastar me ne zamara previše (makar mislim da je i tamo sve OK).

Jednom prilikom išao sam u kupovinu nekog zemljišta koje je imalo 5 suvlasnika, od kojih je jedan preminuo (sa poznatim nasljednikom). Poznati nasljednik nije želio provesti ostavinsku raspravu (krajnje nelogično, ali eto tako je bilo), pa mi je taj (najmanji od svih) udio 'visio' godinama - jer to nisam mogao prepisati (niti sam želio platiti zemljište koje ne mogu prepisati). Na kraju se sve nekim čudom riješilo ali je koštalo (za taj jedan doslovno minimalni udio). Svjesno sam išao u taj rizik kupovine zemljišta (sve sam znao kada sam kupovao one udjele koji su se mogli kupiti) nadajući se da će nasljednik krenuti u ostavinsku (jer je pokojnik imao još i drugog zemljišta i nekretnina koji su trebali ići u tu ostavinu) - ali jednostavno nije ispalo onako kako sam planirao u startu.
Uvijek postoji neko riješenje da se zemljište pravno uredi, samo je pitanje cijene i tko to želi platiti.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,703
nznm odakle ti ideja da geodet košta 2-3 tisuće eura po rali...bubaš napamet a da se nisi probao ni raspitat...
katastar održava grafički dio a gruntovnica se bavi vlasništvom. tebi očito neke stvari nisu usklađene. ne štimaju površine. ti možda jesi u gruntovnici vlasnik 2.5 rali samo je pitanje da li je to stvarno stanje, tj. da li je stvarna površina...nije situacija baš tako jednostavna...
kako je @Axial rekao, problem je što su se dozvolili upisi neraščišćenih parcela...

IMTjd

Član
Tu od
7 Sij 2022
Poruka
35
Ja imao kontrolu 29.9 i sve u redu dobio sam izvjestaj na agronetu prije 3 tjedna a uplate ni centa kad nazovem i pitam oni kazu administrativne kontrole su u tijeku kako da ja to objasnim šumariji koja je vec poslala uplatnice za zakup zemljista

A da ne govorim koliko su postali nekulturni i bahati, pošaljem gmail ne odgovore na njega, kad ih nazovem oni mene napadaju sto ih zovem umjesto ja njih, ovo nema smisla nekom isplatiti odmah a nekom cekati 3 mjeseca mi ovisimo o nekome tko ce se na kakvu nogu ujutro probuditi a sto mi ne znamo kako dalje sto nam glava puca od problema nikom nista

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,258
Agencija zna da dobro odrađuje svoj posao i da je broj nezadovoljnih na nivou statističke pogreške. Velika većina je zadovoljna i sretna. Sretni korisnici-sretna Agencija. Toliko je dobro da bi se komotno moglo ukinuti ministarstvo poljoprivrede i ne bi se ništa bitno desilo. Zbog toga su nam zavidni svi. I njemački i francuski i danski i nizozemski poljoprivrednici ne mogu shvatiti koja je formula našeg uspjeha. Oni jadni opet planiraju prosvjedovati u Bruxellesu. Neka samo idu i neka prosvjeduju po zimi i snijegu. A mi doma kraj tople peći i svojih ženica lijepo ćemo gledati kako je vani mraz i zima, a nama svejedno ruže cvatu.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
160
kod nas cijelo selo a čujem i okolica tj svi opgovi dobili za sve parcele gdje su prijavili konzervacijsku i za postrnu sjetvu da nije vidljiv sekundarni usjev i da moraju ići slikati :ROFLMAO: :ROFLMAO:
mislim u pravu je 'satelit', nije bilo ništa vidljivo zbog suše pa ništa nije ni niknulo...tek unazad 10-15 dana je nešto malo počelo kod nekih nicati (većina je pokrovne sekundarne kod nas sijala u periodu od 05.08 do 05.09 koliko sam upratio..)
jučer je jedan išao u agenciju da pita u vezi toga pa su ga morali zaštitari izvesti hahah, sigurno je bio mnogo ljubazan 😂
kaže taj lik mom kolegi sad mu je jasno zašto nas par uopće ne prijavljuje te eko sheme i poticaje za vise od pola zemlje koju radimo..
A s obzirom da je kod dosta kolega ovdje na ono tražena/utvrđena količina u odlukama za 2023 i 2024 na utvrđeno pisalo 0,00 ha zadnje dvije godine ili manje od onog što su prijavili (isto zbog suše, ništa od tih ljetnih pokrovnih ne niče, pa ni korov -_-) sada bi po pravilniku trebale ići i višegodišnje sankcije, barem tako je rekla ova iz savjetodavne danas na sastanku u vezi toga... :/
I jedna tužna vijest za mene i još dvojicu kolega, ova iz savjetodavne nam je rekla da moguće da od 2026. morat ćemo prijavit svaki hektar koji obrađujemo za poticaj :(
Sve što je dobro kratko traje :/
Možda moguće zbog toga da ni ja ni ova dvojice nismo dobili još ništa od poticaja za osnovno i preraspodijeljeno, tko će ih znati?!...no jbš poticaj samo da nam još ne ukinu kvote za plavi 😂

Najnoviji postovi

Na vrh