Zaista nemam pojma koja je razina kada se isplati, ali meni se nekako čini da ako radiš toliko mali opseg posla da nemožeš platiti računovođu da ti vodi papire - onda je uopće upitno da li sa takvim obimom posla ekonomski ima smisla raditi. Ali to ovisi o svakom slučaju posebno, svatko mora pronaći računicu za sebe. Sa druge strane znam ljude koji rade prilično zemlje ali su u mirovini ili stalno zaposleni u nekoj firmi, a rad na zemlji im je kao neka dodatna djelatnost, pa im zato kao 'paše' da nisu u PDVu (mislim da su u krivu).
Što se tiče PDVa - računica je jednostavna: na sve što nabavljaš ide ti PDV od 25% (osim na osnovni repromaterijal gdje je 5%) - a kada prodaješ robu onda uračunavaš PDV na računu 5% za većinu prodanih roba u poljoprivredi (a to je velika razlika u poljoprivredi jer se jako malo zarađuje). Nakupi se dosta tih malih računa i tog PDV-a, tako da se uglavnom skroz pokrije PDV koji imaš na izlaznim računima. Poljoprivreda nije djelatnost gdje se jako puno zarađuje tako da nema pretjerane 'brige' da ćeš plaćati poreze na dobit. Samo treba pametno voditi knjige i iskorištavati sve zakonske mogućnosti koje potpuno legalno zakon pruža. A zato je potrebno imati dobrog knjigovođu koji zna svoj posao (i koji će ti objasniti što prolazi, a što ne prolazi u poreznoj). Loš knjigovođa (ili ako ne slušaš ono što ti kaže dobar knjihovođa) može biti jako skup sport. Knjigovodstvo nije samo puko zapisivanje brojeva u poslovne knjige i knjiženje računa. Dobar knjigovođa će pružiti savijet i riješiti nedoumice ako postoje. A dobar vlasnik firme će unaprijed sa knjigovođom dogovoriti što i kako postupiti i napraviti da sve bude uredno zabilježeno u poslovnim knjigama i da ne ostaje 'repova za poslije'.
Jer poslovna knjiga mora biti čista, kao suza. Onda neka porezna traži po takvim knjigama propuste. A sigurno će tražiti, jer im je to glavni posao.
Samo treba biti pametan i razmišljati dugoročno. Tako je meni moj knjigovođa davno savjetovao da svo zemljište koje kupujem ne kupujem kao obrtnik, nego kao svoju privatnu kupovinu. Jer jednog dana ćeš možda zatvoriti svoj obrt, a onda slijedi plaćanje PDVa na neamortizirani dio imovine koja je u obrtu. Na zemljište ne ide amortizacija a procjena vrijednosti je prilično slobodna disciplina.....