• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
488
Ovako:
Da bi npr. Prodao 5t kukuruza na otkupnom mjestu od 1.1.2027 godine noras biti u mogucnosti zaprimati e-racun
A da bi mogao zaprimati e-racun moras biti u RPO, a da budes u RPO moras barem biti paušalist
Sve provjereno, cak je i pocetkom ove godine porezna mi rekla da moram zaprimati e racune, iako sam do 10680 eura, pa nakon nazivanja u Zg ispada da od 1.1. 2027

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
698
Ovako:
Da bi npr. Prodao 5t kukuruza na otkupnom mjestu od 1.1.2027 godine noras biti u mogucnosti zaprimati e-racun
A da bi mogao zaprimati e-racun moras biti u RPO, a da budes u RPO moras barem biti paušalist
Sve provjereno, cak je i pocetkom ove godine porezna mi rekla da moram zaprimati e racune, iako sam do 10680 eura, pa nakon nazivanja u Zg ispada da od 1.1. 2027
Sramota je da je 10680 eura iznos do kojeg se ne ulazi u sustav poreza. Naime taj iznos je već desetak godina (81.000) kuna. U međuvremenu je najniža plaća skočila više od 100%,a da ne govorimo o plaćama državnih službenika i vlade. Podrazumijeva se da poljoprivrednika s tolikim prihodom nakon dobitka raznih troškova, npr. gnojiva, otrova, goriva itd. može živiti godinu dana. Bagra ko god donosi takve zakone

Od kuda ti informacija da će svi OPG-ovi od slijedeće godine ići u RPO? I sada moraju u registru biti svi oni koji imaju primitke veće od 10. 680 eura (80.500 kn). Sramotno je i to što se taj cenzus ne mijenja/povećava. Cenzus za ulazak u sustav PDV-a se mijenja/usklađuje, ali ovaj za ulazak u RPO je stalno isti. Još je gore što svi šute i nitko prstom ne mrdne da se to promijeni. Po stoti puta velim da ovakvi kakvi jesmo bolje nismo ni zaslužili.
Na nama se neprestano vrše eksperimenti kao na zamorcima, a valjda im se može i biti kada imaju takvog materijala koji se ne buni i možeš mu raditi sve što poželiš. Na kraju te još i nagrade glasovima na izborima za još jednu rundu hebade. Pa gdje toga ima?
Tako je. Sebi su digli plaće više od 100%,a nama je 10.600 Eura dovoljno godišnje za život već 10 godina. Od tih 10600 triba odbiti troškove gnojiva, otrova nafte itd. pa šta ostane. To samo pokazuje kako su ovi u poreznoj upravi jadni, bez osjećajni, a poljoprivrednu ko oru boli ona stvar, iako sam im lani upisao da urgiraju kod porezne uprave

Seronjader

Član
Tu od
25 Lip 2025
Poruka
60
Ma ajmo svi u sustav PDV i gotovo,koji paušalisti,mora netko ovu izmoždenu državu puniti da bokci ministri mogu si priuštiti normalno ljetovanje,Kao i svi optuženi lopovi i kriminalci i si ostali.Ljudi moraju imati svoja prava koja zaslužuju.a ne mi poljoprivrednici uhljebi koji kupujemo đipe i apartmane iz europskih potpora

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Ja sam u PDVu od prvog dana postojanja tog poreza. Iskreno - teško se nalazi računica i kada jesi u PDVu, ali nije mi nikako jasno kako možeš imati računicu - u našem poljoprivrednom poslu - kada nisi u PDVu. Vođenje poslovnih knjiga košta, ali i paušal je također trošak.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
488
Axial što ti mislis koliki bi ti promet u PDV u morao biti da ti se isplati cijeli taj biznis?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,400
Nije bitna visina prometa već dohodovnost pojedine kulture. Promet na pšenici ne znači da se nešto i zaradilo.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Axial što ti mislis koliki bi ti promet u PDV u morao biti da ti se isplati cijeli taj biznis?
Zaista nemam pojma koja je razina kada se isplati, ali meni se nekako čini da ako radiš toliko mali opseg posla da nemožeš platiti računovođu da ti vodi papire - onda je uopće upitno da li sa takvim obimom posla ekonomski ima smisla raditi. Ali to ovisi o svakom slučaju posebno, svatko mora pronaći računicu za sebe. Sa druge strane znam ljude koji rade prilično zemlje ali su u mirovini ili stalno zaposleni u nekoj firmi, a rad na zemlji im je kao neka dodatna djelatnost, pa im zato kao 'paše' da nisu u PDVu (mislim da su u krivu).
Što se tiče PDVa - računica je jednostavna: na sve što nabavljaš ide ti PDV od 25% (osim na osnovni repromaterijal gdje je 5%) - a kada prodaješ robu onda uračunavaš PDV na računu 5% za većinu prodanih roba u poljoprivredi (a to je velika razlika u poljoprivredi jer se jako malo zarađuje). Nakupi se dosta tih malih računa i tog PDV-a, tako da se uglavnom skroz pokrije PDV koji imaš na izlaznim računima. Poljoprivreda nije djelatnost gdje se jako puno zarađuje tako da nema pretjerane 'brige' da ćeš plaćati poreze na dobit. Samo treba pametno voditi knjige i iskorištavati sve zakonske mogućnosti koje potpuno legalno zakon pruža. A zato je potrebno imati dobrog knjigovođu koji zna svoj posao (i koji će ti objasniti što prolazi, a što ne prolazi u poreznoj). Loš knjigovođa (ili ako ne slušaš ono što ti kaže dobar knjihovođa) može biti jako skup sport. Knjigovodstvo nije samo puko zapisivanje brojeva u poslovne knjige i knjiženje računa. Dobar knjigovođa će pružiti savijet i riješiti nedoumice ako postoje. A dobar vlasnik firme će unaprijed sa knjigovođom dogovoriti što i kako postupiti i napraviti da sve bude uredno zabilježeno u poslovnim knjigama i da ne ostaje 'repova za poslije'.
Jer poslovna knjiga mora biti čista, kao suza. Onda neka porezna traži po takvim knjigama propuste. A sigurno će tražiti, jer im je to glavni posao.
Samo treba biti pametan i razmišljati dugoročno. Tako je meni moj knjigovođa davno savjetovao da svo zemljište koje kupujem ne kupujem kao obrtnik, nego kao svoju privatnu kupovinu. Jer jednog dana ćeš možda zatvoriti svoj obrt, a onda slijedi plaćanje PDVa na neamortizirani dio imovine koja je u obrtu. Na zemljište ne ide amortizacija a procjena vrijednosti je prilično slobodna disciplina.....

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
698
Mi ovdje govorimo o malim poljoprivrednicima. Evo recimo imam prijatelja od 64 godine koji radi 500 šljiva. Em je star, Em nema škole, Em mu je sramota tražiti knjigovođe za 7-8000 eura koliko prihodi. Vi govorite za poduzeća i velike koji imaju po 50 i više hektara. Di je ovom malom računica a uskoro će i u grob

Posljednje uređivanje od moderatora:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Ja smatram da 50 ha (ako radi ratarstvo) - sigurno nije veliko poduzeće. Na kraju dana - meni osobno potpuno je svejedno tko će u PDV a tko neće, moja ideja je da sustav PDVa ima i nekih svojih prednosti (ali treba ih znati iskoristiti). Naravno ako prodaješ za keš ili ako postoje neke druge okolnosti - onda se cijela slika vjerovatno mijenja. Svatko mora odlučiti za sebe što i kako postupiti.
Nije tu u pitanju samo gola matematika/računica, mnogi uopće ne razumiju kako se vode knjige (na primjer što su prihvatljivi troškovi) - što je bitno - i onda nakon nekog vremena radi svojeg (ili tuđeg) neznanja sami sebe doslovno zakopaju u poreznoj (tamo posljedice dolaze sa prilično velikim kašnjanjem radi sporosti rada administracije, a kada nastupe posljedice onda je često kasno za popravke jer stvari brzo odu daleko u neželjenom smjeru). Za mnoge je samo zato bolje da se sa time uopće ne petljaju jer nekim ljudima neke stvari jednostavno ne možeš objasniti. Evo ja osobno sam (davno) imao problem i radi svojeg tadašnjeg knjigovođe kojeg sam plaćao - završio na prekršajnom sudu. Nakon kratkog postupka sutkinja mi doslovno kaže: gospodine promijenite si knjigovođu jer će vas ovaj zakopati..... Kako od knjigovođe koji uredno proknjiži na moju štetu (a i to je kažnjivo) - očekivati da će ti dati kvalitetni savjet da platiš manje poreza / iskoristiš sve porezne olakšice? To je za njega - takvog - nemoguća misija. Naleti na takvog i požailt ćeš ulazak u vođenje knjiga. A da bi znao tko radi dobro - moraš znati knjigovodstvo, a onda ti knjigovođa nije potreban......

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,455
...da bi znao tko radi dobro - moraš znati knjigovodstvo, a onda ti knjigovođa nije potreban......
"Fala vragu", a isto je za ama baš svaki drugi posao i aktivnost na svijetu i uživotu. To je sva mudrost, znati, ili ne.

Ako nešto ne znam nema načina da kontroliram događaje oko sebe. Živim u šarenoj laži, balonu od sapunice i uživam, dotle dok balon ne pukne i suoči nas stvarnost, "gruba igra životna".

Administracija je pišete spora, zašto je spora, isto samo zato jer ne zna bolje raditi svoj posao, oni samo misle da znaju, a zaslijepljeni su i opčinjeni su važnošću svojih skupo plačenih, a cjelokupnom društvu nebitnih radnih mjesta. Oni su "aparatčiki", zubi na zupčanicima besmislenog, složenog i skupog državnog aparata, koji služi za vlastito održanje na vlasti i začaranog kruga.
Premalo je znanja u baš svim porama doma preostalog naroda, pa su i knjigovođe kao jako važni. Pitaš ih troje po redu za osnovicu poreza na jedan predmet, dobiješ tri odgovora i još barem dva "ali"...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Što se tiče administracije općenito - njihova 'brzina' rada najviše ovisi o malo drugačijoj logici i poimanju okolnog svijeta (nego što je naša): Ima se vremena, ne treba previše talasati, ako odradim prebrzo onda će to postati neki standard pa će svi očekivati brzu reakciju, ako svima stalno 'izlazim u susret' - onda ne mogu naplatiti 'privilegiju' svojeg položaja (a tu se dade iskamčiti lijepa lova, pogledajte kako je nekada radila zagrebačka gruntovica)..... ako se ponekada i pronađe - unutar takve administracije - netko željan pozitivne promjene on biva odstranjen jer takav svima smeta, a sva ta pitanja može i mora riješiti samo politika..... ali politički proiriteti su drugačiji i to je već neka druga priča. Uglavnom ako se sjećate onih slavnih lista poreznih dužnika (sa multimilionskim repovima prema državi) to je direktna posljedica sporosti administracije ali tu se vjerovatno unaprijed išlo sa namjerom da se ne plate porezi državi i lova je otišla u 'nepoznatom smjeru', dok je administracija razmišljala što i kako (pojeo vuk magare). Čovijek bi rekao da je to dovoljan signal (politici koja upravlja) za promjenu ali, eto, čini se da nije.
Što se tiče procjene nečije stručne sposobnosti - osim onih čisto stručnih - postoje i neki drugi znakovi kako 'pročitati' nekoga. Samo i tu treba imati životnog iskustva, ali dođe to s vremenom.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,455
@Axial sve uglavnom točno definiraš osim razmatranja signala politici. Politici godinama odgovara upravo takav status, ne talasaj, nama dobro, vama (birokraciji) dobro, zašto bi mijenjali ono što je dobro.
"Narod" je nešto što zapravo ne postoji, to je kategorija stoke sitnog zuba. A stoku zna se kako se hrani, baciš joj pod noge malo hrane, čitaj u ovom slučaju poticaja, pa neka se zadovolje time što su dobili, mogli bi dobiti i manje, ili ništa.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Politici stanje odgovara jer samo u tako nekompetetnoj birokraciji mogu uhljebiti sve ono što bi inače u nekom drugom sistemu doslovno moralo kopati kukuruz samo da prežive. A kako stvari stoje takvih će i u budućnosti biti sve više, jer zašto se opterećivati dugo godina školom/naukovanjem/konkretnim radom i odgovronošću za rezultate kada će ga pajdo 'progurati' na neki administrativni posao, gdje će onda on - takav - možda 'odlučivati' o životnoj sudbini nekoga tko zaista mora potegnuti da bi preživio? Kada lako dođeš na takvu poziciju moći onda se to brzo i lako pretovri u budalu koja izvodi i traži nemoguće jer izgube osjećaj realnosti i za okolinu.
Što se tiče 'naroda' tj. SSZ (stoke sitnog zuba) - to je istina i vlasti moraju držati stoku nekako pod kontrolom. A to je najbolje kada ih držiš u bijedi, otimaš im sav višak kojega možda evetualno i stvore. Jer ako se SSZ nekako otvore oči (malovjerovatno), onda politička pozicija dolazi u pitanje. Uglavnom što ih (neuke) više tlačiš, oni će biti mirniji i poslušniji (do neke granice, ne treba pretjerivati) - jer prijetnja državnim aparatom prisile uvijek je prisutna.
Škola = indoktrinacija, to jest stvaranje poslušnika sistema za budućnost. A većina ljudi onda s vremenom počne razmišljati 'kako bih se i ja rado uhljebio, samo da i ja nekako dobijem dio tog kolača'. I dolazimo u sistem kad velika većina poslušno jedu govna - a neki drugi istovremeno jedu kekse.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,455
@Axial brz si ali i "dobro zboriš".
Ovo da bi neki možda da nisu birokrate morali okapati kuruzu danas više ne prolazi.
Čitali smo ovih dana, kako se udružila "mlada bagra", krenula ucjenjivati tko ima novaca, zastrašivati, zapalili mu lamborđinije, stanbenoj zgradi fasadu itd. Ta skupina nije spremna pljunuti u šake, raditi i zaraditi. Oni žele filmski život, za koji im uvijek treba hrpa love. (Nebitno je kako je došao do love, koju su uzeli na nišan, taj poduzetnik, to su neke druge teme. On trenutno ima, a lova za lagodan život, bez rada, treba njima...)
Dakle prije bi mnogi podobni birokrate postali psihopate, nasilnici i otimači, nego bi se primili fizičkog rada, pameti smo zaključili i onako nemaju, za znanstveni i stručni posao. Samo su lenjivci i zubi aparata, prljavijeg od blata...
Dok takvi skuže "kome poticaj pripada, ili zbog njih propada", jako puno vode proteče Dravom, Savom...

A jesmo raširili i raspisali ja i ti blagdansku temu, da nas nema trebalo bi nas izmisliti :hahah::ppozdrav::cool::devilish:

Posljednje uređivanje:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
781
Uvijek je bilo (i biti će) onih koji bi 'kruha bez motike'. Zapravo u modernom društvu postoji puno, sasvim legalnih prilika, sasvim lagodno živjeti na takav način (sam sistem je stvorio mnoga takva mjesta). A ove koji bi primitivnom ucjenom do tuđe love država (aparat prisile) riješava samo-tako, brzinski, i potpuno legalno...... ako postoji politička volja da se to odradi. Kada nema političke volje ili politika kasnije prikriva nečije nedolično ponašanje (nedolično čak i po sadašnjim, prilično niskim standardima) možda da ne bi nečije 'nestašno' dijete nastradalo i tako naučilo životnu lekciju (a bogme i mnogi drugi oko njega).
Ja predviđam da će se takvo ponašanje nastaviti, inercija državnog aparata je ogromna, zapravo nikome i ne paše promjena (koja iziskuje znanje, rizik, trošak, promjenu, itd....) jer ekipa koja nešto zna već se pozicionirala da iskorištavaju postojeće stanje i svako uznemiravanje te eksploatacije dovodi do velikih, masivnih otpora. Nama bi možda jedino pomogao tip vođe kao što je Naib Bukele da to počisti (sa time da situacija kod nas nije baš toliko eskalirala u kriminal uličnih bandi) ali onda imaš opasnost od autokratskog ponašanja tog čovijeka kojemu bi vlast mogla udariti u glavu. A i nema takvih igrača na političkoj sceni. A ako potencijalnih kandidata možda i ima - onda se cijeli postojeći aparat/establishment (sve od lijevog do desnog) diže protiv takvih jer im je on direktna politička i ina ugroza. A SSZ uglavnom 'puši' javne medije, ovaj, vjeruje u napisano i objavljeno ('svi plaćamo pretplatu za HRT, pa onda mora biti istina'). I tako u krug - Andrej Plenković je po svemu sudeći naša prošlost, sadašnjost i budućnost. To nam je trenutno maksimalni domet - prilično vjeran odraz cijelog društva. Sve dok i njega bespuća poviesne zbiljnosti ne uzmu k sebi, progutaju, probave i kasnije povrate van kao neprobavljivu supstancu....

Najnoviji postovi

Na vrh