Re: istočnofrizijska ovca
brundalo kaže:
E da ja sad nebi sve ovo gore navedeno citira i citira ja cu odmah na meritum ili bit stvari.
Prvo drago mi je da se spensi sa svojim talijanskim iskustvom ovdi ukljucija bez obzira na neke greske u koracima. Prijatelju spenci prvo ti nama reci di si u Italiji na kojoij farmi radis...ako si vec to objavija...uputi me di je to. nadalje koji je tvoj posao na farmi. Po nacinu na koji pises postove zakljucujen da si veterinar i to mi je drago.. ali i oni su ljudi i grijese ka i mi svi. Jos pogotovo kad radis na tako velikoj farmi...normalno da se moze pogrisit. E i jis nesto kad spominjes rijec pasmina soj ili po nasku u dalmaciji raca onda to molim te pisi sa c a ne sa z jer ovdi ima ljudi koji ce to procitat onako kako se pise...naime u nas jos uvik se govori i piše isto, ljudi ce to procitat po nasku sa dugim a i pitat ce se sta to znaci :scratch
Ovo je dobronamjerna primjedba i nemoj se ljutit.
Inace za tvoju inf talijanski je moj drugi materinji jezik, iako mi pisanje ide malo losije. Ovo ti govorim zbog toga sto je prva literatura koju san nabavija o ovcama bila knjiga uvazenog autora Nicole Tortorellija "Alevamento della pecora" odnosno po naski uzgoj ovaca. Druga je bila TV Veterinaria...talijanski prevod engleskog izdanja. Kad san ih nabavlja u nas jos nije bilo nicega....ljudi su bili okrenuti drugim stvarima, bio je rat a i inace se oduvijek u HR slabo pisalo i istrazivalo o ovcama/kozama. Tek se zadnjih par godina nesto pokrenulo po tom pitanju.
Ajmo dalje ovo gori san ti spomenuo zato sto spominjes ovce tipa commissana i massese. Koliko ja znan, a znan puno viruj mi, masesse je u orginalu ovca koja potice iz Massa Carrare, odnosno Toscana, dio Ligurije i tih krajeva... znaci ovca adaptirana stoljecima na takve uvjete zivota iako je kao pasmina priznata tek 71 godine proslog stoljeca.
Sto se tice comisane radi se o ovci koja potice sa Sicilije iz okoline Siracuse i Raguse a nastala je tako da su se krizale sicilijanske ovce sa Malteskim ovnovima. To je ono osnovno....
Kako one obe spadaju u talijanske mlijecne pasmine ovaca a i u Hr je pokusan pilot projekt uvoza comisane u Istru gdje je bio osnovan genetski centar, ali je sve to neslavno zavrsilo.
Zasto ovo pisem?
1....Pad mlijecnosti u comisane u zimskim uvjetima je normalan..ipak je to ovca juznih toplih krajeva i potrebno je vrijeme prilagodbe i to kroz par generacija isto kao i kod Sarde i drugih otockih pasmina i ja imam taj slucaj ovdi. To bi se moglo rijesit prehranom uz dodatak vise masti u obroku.... na taj nacin, da se prateci vremensku prognozu par dana prije pojaca masno-energetski dio obroka.
Sto se tice mastitisa u race massese opet prijatelju tvrdoglavo drzis svoje i neces da popustis. Ali ovog puta znan da san u pravu i ni sv.Petar me nece uvjerit u suprotno. Spominjes da van se javlja skoro i do 10% mastitisa. Puno i previse. Zato san te zamolija da opises kakv je rad na toj farmi...jer mi se cini da tu jebe lud zbunjenoga. Ja tvrdim da kod pojave mastitisa ima veze nacin muze i genetika, te higijena, a ti pivaj sta oces. Kad bi ja na svojih 100-ak ovaca dozvolija 10% mastitisa moga bi odmah stavit kljuc u bravu.
Vas nerad i nebriga na toj farmi uzrokuju te mastitise to ti ja brundalo tvrdim otvoreno.
Prvo ovca se mora izmust do kraja i to nakon zavrsetka strojnog dijela muze. Moraju se ruke prijatelju upotrijebit i ostatak izmust rucno a ne strojem. Kako san vec reka to unutra je najmasnije mliko i to je prvo bacanje para. Drugo ostavljanjem mlika u vimenu ostaju otvoreni i sisni kanali i ulaz bakterijama je slobodan. Mogu arlaukat po vimenu kako hoce, a to je povezano sa onim da se ne pere vime. Znaci neoprano + neizmuzeno vime + jos kakav grijeh= mastitis. Higijena vimena igra veliku ulogu.... pa ako su te talijani naucili onda su te prijatelju slabo naucili... a oni su poznati kao veliki panćufari. U njih je sve la pitura e bella figura. Drugo raspon muze od 11-14 sati je prevelik...... moze bit maximalno 11-12 sati koji minut vise manje. I to tako da ovce koje su se ujutro prve muzle po mogucnosti idu prve i na vecernju muzu, a to se da vrlo lako sredit. Tako se dobija ujednaceni raspon muze. Ali ja znan sta je. Profit i profit i par ovaca vise manje nema veze. Vi na toj farmi vise izgubite na lijecenje toga blaga nego.... Ma nema veze. Mislim da san ti uspija objasnit neke stvari. Moga bi ti objasnjavat na dugo i siroko ali kad vi tako radite izvolite nemam nista protiv...ali nemoj bar nama ovdi prodavat takve neispravne talijanske stvari. Sve ovo pisem jer ja radim sir od nepasteriziranog mlika i meni gubit vrime na mastitise je tracenje vrimena. A taj gazda tamo vise plati liceci te mastitise nego da plati jos jednog radnika viruj meni.
Inace mozda znas a mozda i nezna sarda kao ovac ima 2 tipa ovaca visi i nizi. Evo pitanje za pivu kad se vidimo. Pogodi u kojeg tipa je vise izrazen mastitis? Druga stvar koju bi ti tija rec na podmladak ovaca koje cesce dobivaju mastitis triba obratit povecanu paznju.
takodjer evo ti najnoviji podaci o Lacon ovci u vezi istrazivanja mastitisa na njima. Istrazivane su 2 linije ovaca Lacon i medju njima nije bilo velike razlike u ucestalosti mastitisa svega 5.3% dok je opasnost od subklinickog mastitisa bila oko dva puta veca u linije ovaca vece mlijecnosti (predvidjena preko broja SSC uz ucestalost 18.5%)
Znaci ovce velike mlijecnosti selektirane samo na kolicinu mlijeka su podloznije na nastajanje mastitisa od onih u kojih je vrsena selekcija uravnotezene proizvodnje sa sadrzajem masti i bjelancevina. Znaci moj dragi i dobri kolega spensi nisu talijani pokupili svu pamet ovoga svita. Ima i u nas u HR ljudi koji oce radit a ne pravit cirkusa da mu ovca da 5 litri mlika a sutra je mora bacit u smece jer joj je vime postalo tvrdo ka matun(cigla). Ljudi moj savjet jos jednom MUZITE OVCE DO ZADNJE KAPI i u jednakim vremenskim razmacima te odrzavajte higijenu vimena i stale to je jedina prvencija protiv mastitisa pa ga nece dobit i da je vani -70.
Je dobro si se informira sta se tice ove dvi race.
Na zalost nisi razumio da problemi koji se pojavljuju nisu vezani za Massese, nego za Comisanu.
Na farmi na kojoj radim mogu ti reci da nema ni nerada niti manjka higijene a pogotovu nacina drzanja zivotinja, jer ovdje ima vec godinu dana kao i u svim evropskim zemljama donesen je zakon o dobrom drzanju i stanju zivotinja. Tako da npr. ni stakora nesmis vise ubit nogom nego moras po zakonu imat misolovke, itd. da ne duzim.
Nema gazde na farmi i nema profita. To je selekcijski centar, finanziran od drzave. Kao takav necu ti govoriti kolike se pare trose na higijenu, a narocito mljecnog kompleksa centra. Dezinfekcije stala, ciscenje itd.
Somatske stanice nije da su bas puno izrazenije kod onih zivotinja koje daju vise mlika.
Viruj mi jer mi jednom mjesecno uzimamo uzorke mlika svih ovaca koji idu na pretrage proteina, masnoce, i dr. karakteristika a medju njima i somatske stanice.
Sve s somatskim stanicama koje su preko granice smo odvajali u posebne grupe i bile su na muznji uvjek zadnje.
Uvjek je veci broj ovaca s somatskim stanicama otpadao na comisanu, a nesto i to jako malo na massese koja je znatno izdasnija u proizvodnji.
Radimo i preventivno cjepljenje protiv gangrenoznog mastitisa putem stabulacionog cjepiva.
Ponavljam ti da mastitise i pad proizvodnje nalazimo kod comisane ne kod massese koja je mljecnija.
Muzu se u istoj muzilici, isti ljudi, na isti nacin, istim vakumom. S jedne strane muzilice su comisane, s druge massese i comisane. Sve je isto, a dolazi do tog fenomena
)
Sta se tice higijene muznje mogu ti reci da se muze u rukavicama (jednokratnim).
Zaostajanje mlika nema veze s tim jer npr. u race massese zaostaje i poprilicno dok comisanu zbog morfoloske gradje vimena muzilica izmuze i sama do kraja.
Ponovnim izmuzivanjem otvaras dva puta sfinker sise. To nije preporucljivo. Ne ostaje sfinker otvoren ako ostane mliko u vimenu. Uvjek ostaje otvoren nakon muznje, ne zatvara se trenutacno i s obzirom na prisutnost mlika, triba mu par minuta.
Sta se tice masnoce, nema nikakvih promjena u postotku masnoce.
Ne govorin ja da su talijani skupili svu pamet, u nas normalno da ima ljudi koji oce i koji znaju radit, to sta im ne daju druge prilike to je druga stvar. Je u pravu si i za pituru i ja isto to kazen da od gov.... naprave zlato. Dobro ga srede tako da izgleda ka zlato.
Pokusavam samo doci uz pomoc drugih ljudi koji su u praksi i ako su imali slucajeva, do nekih zakljucaka.
Tako npr. ja ti kazem da nigdi nego kod nas san cuo da se pere vime ovce prije muznje. To je sasvim nepotrebno, ali svak ima svoj sistem rada. Ja ti govorin da istkustvo nije pokazalo nikakav napredak sta se tice ciscenja vimena.
Tako npr, ja pitam i ovdje ljude koji se bave ovcarstvom da li imaju slicnih pojava i to sve s namjerom izmjenjivanja iskustva.
Mogu ti rec da pranje vodom vimena nije nikako dobro, jer voda je bakerijama medij pomocu kojeg se one krecu. A kad dodju do vode koja im pomaze kretanje i tako lako dodju do sise i sisnog kanala koji je jeli i otvoren nakon prve muznje ojla. Di ces bolju situaciju za njih. Npr, pseudomonas koji je dosta cesto uzrocnik mastitisa, voda je zivot.
Vidis mi npr. nakon muznje radimo dezinfekciju vimena i sisa prskanjem dezinficijensa. Gotovi dezinficijensi koji se mogu naci u prodaji i iskljucivo su namjenjeni dezinficiranju vimena i sisa nakon muznje.
Narocito primjenjeno je kod pocetka laktacije.
Vidis puno su se stvari poduzimale u svrhu rjesavanja problema mastitisa, ali bezuspjesno.
Cak se jednom mjesecno uzimaju i tamponi na muzilici i to na svim kriticnim mjestima muzilice, i salju na analizu, jer se mislilo da je muzilica uzrok.
Provana je i promjena vakuma na muzilici ali nista.
Da odem ovde i kazem ovcaru (dobrom ovcaru) da ti peres vime ovce prije muznje i naknadno izmuzujes, on nebi virova.
A ima ovce koje mu daju tri litre mlika dnevno, nema nekih problema sta se tice zdravstvenog stanja ovaca, kao ni s kvalitetom mlika. Naprotiv ima mliko masnoce 9.
Ne razumim zasto bi neko baca ovce koje rade puno mlika u smece i zasto bi im vime postalo tvrdo ka matun.
A sta se tice vremenskog intervala recu ti ponovo da je 11 - 14 sati. Interval koji si ti naveo je ok za mala stada, ali kad imas jedno tisucu ovaca u muznji, vremenski interval vecernje i jutarnje muznje je dosta razlicit, tako da nema teorije da ih muzes s maksimalnim odstupanjima od nekoliko minuta.
Nisam ja tvrdoglav, nego ti samo iznosim cinjenice. Pisem ovo na forum i zanima me dali neko ima slicnih iskustava.
Pozdrav.