Nije to bilo slučajno. Ja ciljano tražim najmanje bikove. Više volim raditi sa manjim životinjama, lakše je, a i kad sam ograničen prostorom, ispada da u štalu stane koja krava više kad nisu velike i kad nemaju rogove.
Valuta daje krave sa daleko najmanjim okvirom koliko mi je poznato, a od bezrožnih to je Garincha. sa CUO VŽ nisam baš upoznat pa ne znam što oni imaju.
I nije pravilo za mesne pasmine. Npr Garincha ima okvir 86, Heraldik 93, Steinadler 100, a Poker nema podatke ali po ove dvije njegove junice što imam, rekao bih da je isto oko 100. Mesne pasmine se drukčije ocjenjuu pa mislim da imaju ocjene do 10. Mislim da Poker ima 7, a Novagenetik ima 3 mesna simentalca i svi imaju okvir 9 ili 10, dakle dosta veliki bikovi, ali i sa težim teljenjima, ali i visokim dnevnim prirastom.
Zašto ti je važna čistoća vimena?
PS, možda zvuči da se bavim tovom, ali ne, prodajem mlijeko izravno kupcima. Smatram da visoka proizvodnja po grlu donosi više štete, nego koristi pa križam mesnog i mliječnog bika naizmjence da malo oborim proizvodnju ispod 20L/dan, a to što imam punašniju stoku nije na odmet kad je vrijeme za napunit škrinju