• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IZGRADNJA KOKOŠINJCA

  • Temu pokrenuo trecedoba
  • Datum prvog posta
T

trecedoba

Guest
Da li ima itko kakvu ideju kako najjeftinije izgraditi kokošinjac, odnosno malu štalu gdje bih mogao smjestiti kokoši, nešto piliča,dvije ovce, jednu kozu i nešto purana.Ničega ne puno.
Hvala na odgovorima i savjetima.
 

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Treba li ti to,onako za privremeno smjestiti ili za stalno?
Ako mislis za stalno malo si pogledaj gdje bi i koliko bi,pa uzmi kemijsku u ruke i sve si izracunaj da vidis konacnu cijenu gradnje,da se ne zaletis 8)
 
T

trecedoba

Guest
Meni bi to trebalo za stalno.Samo ne znam da li je jeftinije raditi od drveta ili zidati?
 

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Perad ti moze biti i zajedno,ako nije velika razlika u "godinama".
Dali ih mislis imati vani po danu perad,a navecer ih tjerat u kokosinjac?
Slozit cu neki nacrt pa mi se javi na pp sa e-mailom svojim 8)
 

perje

Član
Tu od
2 Ožu 2010
Poruka
38
Bok, jel možda zna tko koja bi bila idealna veličina volijere za kokinkine. Imam ih 3. ako k ozna,nek javi.
Fala
 
S

staffmen

Guest
evo kokosinjca kod mog dede.
Izrađen je od odpada sa pilane.
Malo OSB ploce, par štafli, letvi, serafa, limene ploce i to sad ovak izgleda.

 
I

ihorzic

Guest
:Dpuhne jači vjetar i polupa jaja u koikošinjcu:prayer:
 

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Ovaj kokošinjac je zgodan. Za koliko je to kokica.

Ja planiram na proljeće izgraditi novi kokošinjac, sada su mi koke u štali u kavezima, imam nesilice. U planu je nabaviti neke ipak "domačije" vrste kokica, da trče po dvorištu. Imam komad zemlje iza štale, širine 15 i dužine preko 30 m, to bi ogradila kako treba, i tu pustila 20-30 kokica da čeprkaju, a s njima bi bila i ova moja kozica. Koju visinu ograde da stavim, a da ne preskaču. Moram bar 1,5 m zbog pasa i ostalih lutalica, za ptice grabljivice ne znam kako da se osiguram. Ili ako idem raditi nešto sasvim zatvoreno i natkrveno, koliki grunt mora biti za toliko kokica?
Mislila sam napraviti nešto tipa ovoga viđenoga, ali višlje od zemlje, donji dio sa tri strane zatvoren daskama, kako bi koza imala mjesto za skloniti se od kiše, sunca, vjetra, a gore da je kokošinjac sa gnijezdima, prečkama za spavanje i čime već što treba za kokice. Koliko mi gnijezda treba? Koji je omjer gnijezda i kokica?
 

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
193
ja planiram u ovom kokosinjcu drzati pet koka i pijetla,sto se tice ograde moji doma imaju klasicnu mislim da je 1,25 i nejdu koke nigdje ako koja i preskoci vrati se i nazad navecer,moraju im se krila rezat inace mozes i tri metra staviti one preskacu,a sto se tice ptica mislim da su tu samo pilici u opasnosti tesko da
bi koku odnesle
 

Kesegic

Član
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
40
Koju visinu ograde da stavim, a da ne preskaču. Moram bar 1,5 m zbog pasa i ostalih lutalica, za ptice grabljivice ne znam kako da se osiguram.


Ako ćeš rezati krila 1.5 m je sasvim dovoljno ali ne smije ništa biti uz ogradu da se ne bi penjale po tome. Ako su ti stupovi višlji od 1.5 uvijek možeš povezati s špagom ili nečim sličnim između. A što se tiče ptica, ja ograđujem stari šljivik, ali šljive neću vaditi, tako da imaju neku zaštitu. Ako bude potrebe još ču i sjajne trake povješati po granama.
 

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Tu je prije bio vrt, ali se zemlja "istrošila" sa vremenom i ovako nešto bi dobro došlo da bude par godina tu, pa opet bacim vrt na to mjesto ako bude potrebe. S obzirom da će u tom prostoru biti i koza, ne mogu staviti voćke.
 

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
ide to tebi fino
Reci za koliko koka je predvideno?
Ispod bi trebala ić hrana i voda ako se ne varam?
kod mene je problem to zastitit od vrabaca
 

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
193
bit ce za 5 koka i pijetla,samo za kucne potrebe,trenutno sam podstanar i selit cu se
u svoju kucu pa mi je bas trebalo nesto montazno i lako za preseljenje.Jucer sam stigao s terena tako da ce se i izgradnja nastaviti pa ce bit i jos slika:icon_thumright:
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Par savjeta:
Ja sam to isto napravil, ali one se popnu u ova mala gnjezda i onda preko noći ih zakakaju. Probaj im nekako napraviti da se mogu popeti na neku letvicu koja će biti viša, možda na drugoj strani od gnjezda za nešnju jaja.
Inače ti se one okrenu prema unutra, a seru u gnjezdo, samo zato kaj je to najviša pozicija. Možda ako bi imao još neku višu prečku , ne bi noćile u gnjezdu.
Drugo, moraš imati neka veća vrata da možeš "pospremati" unutra. Ja sam napravio još jedna vrata, koja mi služe upravo za to, jer inače nemožeš "očistiti" unutrašnjost.
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Nemaš vratašca ? Ako imaš razmisli o tome da ti se automatski otvaraju ujutro u 5, da se nemoraš dizati, i zatvaraju u 9 navečer, ovisno o godišnjim dobima. Meni ide na živce , kad nemrem nikam jer moram zatvoriti koke, dobro kod mene je to obavezno, jer nisu u dvorištu već su prema lako dostupnom mjestu za sve napasnike na 4 noge.
Mislim, ja imam riješenje za to, i to već 4 komada, ali nisam elektroničar, pa sve još stoji u glavi. A jako je jednostavno.
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
O da, prije dvije godine je bilo , međutim, imam sreće pa ima dosta voćaka i krošanja, pa se ne stignu zaletiti.
 

Najnoviji postovi

Na vrh