Već duže vrijeme planiram napraviti plastenik za obiteljske potrebe (povrće), a ako nešto ostane i za prodaju (prijatelji i rodbina, jer je upita već bilo).
Tako sam si predstojeću zimu rezervirao za konačno definiranje projekta i polaganu pripremu jer isti namjeravam raditi sam (gdje bude trebalo uskočit će netko od prijatelja, kum, susjed i sl.) prvenstveno zbog novaca (radije radim sam čvršći i veći plastenik nego kupim slabiji i manji).
Pročitao sam sve teme na ovom forumu koje se dotiču plastenika te uvidio da ima različitih pristupa, problema, rješenja i modela plastenika.
Uza sve to sada je tu i zakonska regulativa koje se namjeravam držati jer tko zna što vrijeme nosi i što može biti (inspekcije i sl.)
Okvirna ideja na početku mi izgleda ovako (molim iskusnije da me isprave u greškama - u razmišljanju, krivim nazivima itd. te daju svoje sugestije i iskustva da ih razmotrim)
1. radio bi plastenik maksimalnih vanjskih dimenzija visina 2,5m, širina 6 m i dužina 17 m
2. bočne stranice bi mi bile okomite do visine 0,8 m, a onda lučni krov (sve se spaja iz dva dijela na vrhu), obrada unutrašnjosti sa kopačicom (flora 55), mtk (Labinprogres 14 ks) i ručno
3. sidrišta ukopana u zemlju 0,5 m na dnu podmetnuta cigla zbog propadanja uslijed tereta (snijeg)
4. konstrukciju sam mislio raditi od vodovodnih pocinčanih cijevi (3/4 cola za lukove i 1/2 cola za ojačanja)
5. razmak između lukova mi ispada 1,54 m
6. najlon 200 mikrona širine 10 m, po mom proračunu ostaje za ukapanje oko 0,6 m sa obje strane
7. orijentacija plastenika sjever - sjeveroistok - jug - jugozapad odokativno to mi uvjetuje položaj i dimenzije parcele
8. ulazna vrata širine 2 m, dvoumim se između izrade rolo i kliznih vrata (pa bih molio savjet) jer mi klasično otvaranje (kao kućna vrata) automatski uvjetuje skraćivanje plastenika zbog puta i granica zemljišta
9. sredinu bi (samo preko zime zbog snijega) ojačao podupiranjem drvenim stupovima
Nadalje zanima me
- da li zemljište za plastenik mora biti skroz vodoravno ili može biti neki blagi pad cca 10-20 cm na širinu plastenika (konstrukciju plastenika bi svejedno postavio u vagu po širini znači da bi na jednoj strani bio malo više ukopan)
- kako se postavlja dupla folija (meni neće trebati ali me interesira) kod grijanih plastenika jer nisam nigdje uočio na koji način je učvršćena na konstrukciju, koliki je razmak između folija i kako se napuhava
- kakve su kopče bolje plastične ili metalne, ako ih sami izrađujete može koji primjer, slika i od čega ih radite, vrsta i debljina materijala i sl.
- kako obično spajate cijevi koje produžujete, mislim na lukove, (da li stavljate kao umetak tanju cijev ili širu cijev izvana?, koliko je preklapanje?)
- kako obradite spoj da ne oštećuje najlon (omatanje nekom trakom ili ?)
Nadam se da nisam previše „zadušio“.