• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izgradnja/postavljanje PLASTENIKA

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,674
tak je...6 metara širine i 2.5 metara visine i netreba niš...kolega htio prijaviti na neki natječaj agroservisov plastenik 8 metara i odmah su ga stopirali jer nema dozvolu...
jedino mi nije jasno kak izgleda plastenik 6 metara širok, i 2.5 metara visok...:(giggle):
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
No dobro nebumo cjepidlačili, moji plastenici su 5,30 široki i nešto viši od 2,5 m ali to ne smatram opravdanjem za susjedovo zabranjivanje postavljanja. Eto danas smo postavili lukove a ako zagorski jal bude aktivan možda ih u ponedjeljak bumo vadili ili bumo malo dublje pikali v zemlju pa bu prilike vidjeti kak izgleda na 2,5 m visine. Usput ja predala zahtjev za plastenike većih dimenzija i nitko me nije tražio nikakve dozvole tipa glavnog projekta i slično, prihvatili su zahtjev za sad što ne znači da je u redu. U GIS-u su mi rekli da će trebat glavni projekt i prijaviti građenje. Jedino mi je trebala ovjerena izjava da plastenik nije na popisu u prilogu I, II i III Uredbe o zaštiti okoliša. To smo stavili pa ćemo vidjeti kaj bude. Zahtjev smo radili sami bez konzultanata za onoliko para koliko možemo isfinancirati bez kredita i ono kaj ionako moramo kupiti. Ne nadam se previše makar imamo puno bodova. Zna li netko dal ako nekaj fali daju na dopunu ili odmah odbacuju kao nepotpuno i nevažeće. Tko je kolegi supatniku stopirao zahtjev?
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
U friškom zakonu se spominju tuneli kao građevine,a ti veliš da se plastenici ne spominju...
To što ti je netko u općini rekao da ti ništa ne treba ne znači da nećeš platit debelu kaznu ako te netko prijavi...
Razlikujemo se po tome što ti imaš zajebanog susjeda i viška novaca,a ja samo ovo prvo...
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Krivo, oboje imamo zaj... susjeda i oboje vjerojatno živimo od svog rada što znači da viška novaca nema makar nam radni dan traje 16 i više sati. Jedino kaj je višak kod mene je inat i upornost odnosno tvrdoglavost. Ja sam morala te lukove postaviti pa makar ih u ponedjeljak morala vaditi odnosno smanjivati visinu, ali tu di su stavljeni budu i ostali makar bili 2 m visine.
U pravilniku o gradnji jednostavnih građevina stoji da plastenici bez temelja ili na temeljima samcima širine do 6 m i visine do 2,5 m nisu građevine i da za njih ne treba dozvole, gdje se mogu postavljati određuje općina svojim prostornim planom, a u nadležnom uredu za graditeljstvo mi je rečeno da za to ne moram prijavljivati građenje. Istina to nemam na pismeno i znam da ako se susjed zainati bit će problema, ali kaj onda smo zagorci, bumo se tužili, njegova kuća meni dela sjenu na parceli koju obrađujem i od koje živim. Jedino je problem kaj je izborna godina pa kad opet njegovi dođu na vlast budu mi zrušili plastenike bez obzira na visinu i širinu.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ja sam baš u postupku ishođenja papira za 2 komada,trebao mi je glavni projekt i udaljenost 3m od međe...moraš prijaviti postavljanje istih i to je to...

Još nekoliko pitanja, tko radi glavni projekt ovlašteni arhitekt ili može napraviti firma koja radi i gradi plastenik. i koliko to košta? Postavljanje se prijavljuje u nadležnom uredu za prostorno itd... nadam se da je to tipa 70 kn biljega. Pitam zbog većeg plastenika koji je u planu za drugu godinu i na drugoj parceli, zapravu u dvorištu a tu su hvala bogu normalni susjedi.

Ja mislim da čitaš krivi (stari) zakon o jednostavnim građevinama...

Pa kaj me baš moraš ubiti, pusti me da guštam u svojim lukovima do ponedjeljka. U ovoj su državi svi ludi, svi kukaju, nema posla, nema para, nema ... a kad netko bude još luđi pa hoće raditi na zemlji i živjeti od svog rada, zatri ga. Pa tko može pratiti sve te promjene zakona, pravilnika i ostalih gluposti ako radi cijeli dan u plasteniku i polju. No stiže nam spas, novi zakon o poljoprivredi će objediniti 12 zakona i onda nam bu sve jasno i jednostavno. Moš mislit.
Jedino što bi moglo biti dobro u tome je da će ispekcijske službe izgubiti ovlasti tipa kažnjavanja po principu svoje dobre ili loše volje. Navodno bi se trebali ponašati kao EU inspektori. Utvrditi nepravilnost, dati rok za ispravak iste i ako si ispravio sve pet, ako nisi naje... si. To je izašlo iz usta zamjenice ministra poljoprivrede, čula na svoje uši. E pa živi bili pa vidjeli.

Pravilnik o jednostavnim građevinama NN79/2014 objavljeno 27.06.2014. valjda nema novijeg, pa nije donji veš da ga mjenjamo svaki dan, uvijek zaboravim da živim u Hrvatskoj gdje je sve moguće, i drveni šparet.

Članak 2.

(1) Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi:
15. Građevina i oprema namijenjena biljnoj proizvodnji u zatvorenom prostoru, kao što je niski i visoki poljoprivredni tunel s tunelskim pokrovom koji nije krut (plastična folija i sl.) i potkonstrukcijom koja se ne temelji, najveće visine tunela manje ili jednake 2,5 m i širine tunela manje ili jednake 6 m;
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajde ti lijepo nazovi predsjednika Krovne udruge povrćara Hrvatske, pa se raspitaj. Ako je taj pravilnik na snazi, meni se čini da je netko gadno zajebo i propustio održati na snazi ono za što su se povrčari izborili pred desetak godina - da svi plastenici bez vezanog temelja ne trebaju nikakve papire. pa čak niti lokacijsku. Bilo je to u doba dok je predsjednik bio Zlatko Zagorec, sjećam se da je jedna gospođa imala problema sa susjedom vikendašem, i na tv u Poljoprivrednoj emisiji je bilo pred jedno četiri godine,i bili i iz ministarstva vani sa predestavnicima Krovne udruge, i sve se sredilo, ali je gospođa plastenik ipak izgubila jer joj zbog svih problema nije bio odobren kredit, pa je izvođač radova plastenik demontirao i uzeo si ga. Bilo je to negdje u zagorju, ili oko krapine, ne sjećam se točno.
A probaj nazvati Zlatka, on je bio jako dobro upućen u problematiku, možda ti bude znao reći koji su trenutni zakonski propisi.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pravilnik o jednostavnim građevinama NN79/2014 objavljeno 27.06.2014. valjda nema novijeg, pa nije donji veš da ga mjenjamo svaki dan, uvijek zaboravim da živim u Hrvatskoj gdje je sve moguće, i drveni šparet.

Članak 2.

(1) Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi:
15. Građevina i oprema namijenjena biljnoj proizvodnji u zatvorenom prostoru, kao što je niski i visoki poljoprivredni tunel s tunelskim pokrovom koji nije krut (plastična folija i sl.) i potkonstrukcijom koja se ne temelji, najveće visine tunela manje ili jednake 2,5 m i širine tunela manje ili jednake 6 m;

Pa o tome ti ja trubim cijelo vrijeme "tuneli za uzgoj povrća su građevina " u tom jebenom novom zakonu i kad ih postavljaš,moraš zadovoljiti uvjete Zakona o gradnji (odmaknuti ih od međe susjedne čestice 3m,15m od glavne prometnice ili moraju biti postavljeni u liniji legalno izgrađenih nekretnina na čestici)...
Treba ti glavni projekt (za širine veće od 6m i visinu 2,5m,za instaliranje bilo kakve opreme i u manjim objektima),ta zabava košta cca 4000kn za 1000m2 plastenika + PDV i potrošenog vremena i živaca dok skupiš i poplaćaš svu papirologiju koja ti je potrebna (podloge za glavni projekt,statika,kopija katastarskog plana itd)...
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja neznam šta se dešava u toj našoj Hrvatskoj, imam utisak da ti jednostavno nedaju živjeti što susjedi a što i država.
Kod nas u BiH možeš napraviti plastenik na svom imanju bez ikakvih problema, ma kakva papirologija i projekti i još od općine dobiješ svake godine poticaj po 1m2 1.5 km ili 6 kn za proširenje i unapređenje proizvodnje.
Kako ovdje čitam čak za plastenik ti treba projekt pa neradimo čvrsti objekt..
 

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
Upravo tako u BiH postavljamo bez iakakve papirologije :icon_anal:
 

Prilozi

  • DSC01174(1).jpg
    DSC01174(1).jpg
    38.7 KB · Pregleda: 260
  • DSC01181(1).jpg
    DSC01181(1).jpg
    47.1 KB · Pregleda: 368
  • DSC01188(1).jpg
    DSC01188(1).jpg
    48.1 KB · Pregleda: 275
  • DSC01198(1).jpg
    DSC01198(1).jpg
    50.9 KB · Pregleda: 381

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,674
tak smo i mi postavljali...a danas se grebemo jel bu došla kazna za to kaj imamo...
tak budete i vi u BiH, samo da još malo vode proteče ispod vaših mostova... :icon_madu:

ja se ne žifciram, ako ga treba rušat, rušim...na otpadu bum zaradil za kaznu...:icon_thumright:
 

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
E pa zato je nekad i dobro zaostajti za Europom bar jedno 15 godina.Hihihiii :icon_twisted:

Na otpadu će završiti u svakom slučaju samo je pitanje kad?
Za godinu dve ili deset....Sa tim se treba pomiriti u startu.:8):
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Malo smo se ponovili..

IMG_4972.jpg

IMG_4974.jpg

IMG_4982.jpg

IMG_4986.jpg

IMG_4987.jpg

IMG_4990.jpg


Dimenzije plastenika su 35x8 metara. Visina u sljemenu je 3,8 metara. Lukovi su izradjeni od cijevi 5/4, debljina stijenke 2 mm. Sve horizontale su 3/4, stijenka 2 mm. Visina bocnog provjetravanja je 1,8 metara. Folija je turska, garancija 4 godine, a rok trajnja i do 10 godina. Na drugom plastneniku je imam i stara je 7 godina. Kompletna konstrukcija je podcincana. I na kraju, plastenik sa montazom kosta 3877 evra, ili ga nasih domacih 7560 konvertibilnih maraka.
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Odličan plastenik prijatelju, koja je firma radila i oćeš li imati poticaj na njega i neka je sa srećom i da posluži..
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Mateuss
Radila je ITC Zenica. Oni kod nas imaju najbolje plastenike. Imam njihova tri plastenika od 100, 150 i 275 kvadratnih metara. Manja dva su 18x5,5 i 26,5x5,5 metara. Visoki su 3 metra. Medjutim, ovaj sto smo danas postavili je mnogo mnogo mocniji plastenik. Moze se traktorom obradjivati. Kod nas u opetini Teslic je potrebno imati 500 kvadratnih metara pod plastenicima da bi se dobio podsticaj. Sada imam i malo vise, tako da bih trebao dobiti oko 500 evra godisnji podsticaj.
Hvala na lijepim zeljama.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@mtd001
Ma joj cuti, ja sam isao u Elektro da rijese ove kablove, a oni mi kazu ako se nesto desi plasteniku da ih tuzim. Mozes misliti kakvih ljudi ima. Dalekovod i zice uopste ne rade, nema struje, ovo je stara mreza. Ali jedna zica se spustila na 6 metara od zemlje, samo sto ne pukne..
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,699
Ma nije ni kod nas baš bajno.
Plastenik onako laički gledano izgleda :(clap)::icon_thumright:
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Pa, ima daleko profesionalnijih plastenika kod korisnika foruma, ali kod nas u okruzenju rijetko gdje da ima neki bolji od ovog. A nema cak ni da se kupi bolji od ovog. Realno, postavlja se pitanje koliko vrijedi uloziti u nesto skuplje, ukoliko ovako nesto radi dobar posao. Obradjuje ga traktor, provjetravanje 1,8 metara, sirina 8 metara. Mislim da je to sasvim dobra konfiguracija.
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Lijepo izgleda čestitam.
Na koji se sistem zatvara taj prozor? Na sajlu ili...?
 

Najnoviji postovi

Na vrh