• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izgradnja/postavljanje PLASTENIKA

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
Sto se izvoza tice oslobodjen si pdv-a, al placas spediciji. Ne znam koje su cifre u pitanju.

Oslobode te pdv-a iz Hr a onda ti pucaju pdv u BiH, pa carina na osnovu kataloske vrijednosti a ne prilozenog racuna, pa 1000 q....ca... Pa ako je carinik nadrkan jer mu hanuma nije dala vece prije, zna da bude zesca komplikacija...
A ako imas svog covjeka na granici onda ide kao podmazano :cool2:
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
http://www.njuskalo.hr/voce-povrce/plastenik-6-x-20m-konstrukcija-oglas-15817243
Evo recimo za taj iznos dobijem oko 1300kvadrata ovakvih plastenika koji koštaju oko 70kn po kvadratu. Šta fali ovome i koliko je taj lošiji s obzirom da ja nemam velike potrebe u odnosu na neke druge koji traže i više od duplo po kvadratu?
Dane, ovaj plastenik sa oglasa je jako povoljan ukoliko je rijec o podcincanim cijevima i ima jako interesantnu konstrukciju.. Cak je i podkonstrukcija jako dobra ukoliko ce kultura biti vezivana. Sada je samo pitanje za sta ce biti koristen plastenik.. Meni je cilj napraviti nesto cemu cu preko zime skidati foliju. Nije mi toliko bitno da bas bas bude jeftin, koliko mi je cilj da vrlo jednostavno skidam najlon. Izmrzavanje zemljsita, oplemenjivanje zemljsita, rjesavnje gljivicnih oboljenja i insekata su mi najbitnija stavka..
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,417
Da ali to je bez folije, bez vrata, bez prozračivanja bočnog, bez dostave i bez montaže. Cijena je ok to sigurno.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Za tu cijenu bi dobio dostavu to sigurno,a montaža nije problem ako si to već radio. Folija također nije velika stavka kao ni bočno provjetravanje,sve sam to sam radio na plasteniku od 350kvadrata. Istaknuo sam taj oglas jer je to plastenik kakav mi odgovara,za sve što mi je potrebno. A kažem ima ih sličnih a traže blizu 200kn po kvadratu jbg,puno je to ipak.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Nije to isti kao onaj,ali je prihvatljiva cijena. Ma ima svega i svačega,zato i kažem da treba dobro sve pregledati šta se nudi.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
A je si li se raspitao u Agroservis Virovitica,kvadrat novog dođe ispod 100 kuna.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Jesam,ma sve sam ja pregledao,ima dobrih ponuda,ali reko ajde da malo prodiskutiramo prije,možda netko skrene pozornost na nešto. A ima i nekih stvari što mi nisu jasne oko konstrukcije,recimo ovaj na oglasu od Samka ima pojačanje sa strane između stropne cijevi i ove okomite,dok ovaj na mom oglasu to nema,što je neophodno ako se radi recimo rajčica koja je dosta teška pa to dobro dođe. Pa onda recimo ja hoću da dužina plastenika bude između 70 i 100 metara što je malo zahtjevnije što se tiče samo konstrukcije,od bočnog otvaranja pa nadalje. Bio sam ja sa ljudima koji to rade ali ipak volim čuti i nekoga sa strane koji je nešto isprobao ili ima nešto slično,pa da kaže pazi na ovo ili ono,kao što je Johabica napisala.
 

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Pozdrav,

Imam 2 pitanja:
1. Kupio bi plastenik, cc 100m2 - 120 m2 po principu ključ u ruke.
Možete reći (ili poslati privatnu poruku) koga preporučujete, ili koga ne preporučujete.

2. Da li je moguće, odnosno pametno u plastenik ići sa "običnim" traktorom, npr IMT 539 koji ima ispušnu cijev prema gore okrenutu.
Naime, ja bi orao (jednobrazni plug) i tanjurao, ili prošao sa malim sjetvospremačem sa traktorom. Također, stajski gnoj bi vozio unutra sa traktorom itd....
Koliko je to pametno, izvedivo u praksi?

Ako je potrebno, išao bi sa malo višljom konstrukcijom. Koliko sam vidio klasično je da je radna visina od 220 do 240 cm, a sljeme oko 340 cm....možda bi išao malo više od tih klasičnih dimenzija, ali naravno ne mogu previše zbog same konstrukcije, te eventuvalnih problema sa vjetrovima...

Hvala!
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,417
evo neki su rekli da je kovačić dobar, a tako i izgleda na slikama

to sa traktorom nije pametna ideja baš, tebi treba neki motokultivator. za tu površinu mali labin od 8 konja benzinac je i više nego ok

najbolje bi bilo imati podrivač i frezu

uzori i istanjuraj prije postavljanja plastenika, poslije zalij, osuši i freza

evo kako to izgleda s frezom

http://www.youtube.com/watch?v=zfqImnHXp7I
 

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Hm, i mislio sam da to sa Traktorom nije najbolja ideja...iako ako su podignute bočne strane, ima malo propuha ne vidim sto je tu točno problem....još ako na auspuh namontiram dodatnu cijev pod 90 recimo da ne idu ispušni plinovi direktno gore mislim da to nije neki rizik....ali ako to nitko ne radi ne budem niti ja
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,417
nisu problem plinovi već na što će ličit zemlja, kako ćeš orat? ostajat će ti brazde pa nećeš moć dovoljno blizu doći, pa i sam traktor dosta gazi za plastenik

mislim možeš ti tako odradit možda i bude dobro za tvoje potrebe, ako radiš bez folije i slično
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,615
bem mu miša samko, onda kod mene niš nebi raslo...orem s vladimirom i frezam po plasteniku...i gnoj rasipavam sa prikolicom po nutra...
...inače plastenici su 4.6 metara široki i oko 2.2 metra visoki...
ALI...sa ferđotom malim nede u mojim plastenicima, pogotovo ako je auspuh gore, ali i filter zraka im zapinje...pa nek neko reče da je ferđo niži od vladimira...:(giggle):
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,417
dobro ti frezaš, ali on bi tanjuro to je velika razlika znaš i sam

ne kažem da nebu raslo :(hi): ali kako bi zgledalo je druga stvar
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,671
Ja jednoj gospođi i orem i frezam sa svojim labincem,idem skroz do najlona bez problema.
 

friki

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
191
ja svoj plastenik (cca 1700m2) frezam i podrivam sa Carrarom od 48ks, prije sam ora sa dvobraznim plugom, al sam od toga odusta jer mi u svakoj od 4 lađe s jedne strane ostane brijeg, a sa druge kanal, a to mi je sa frezom problem poslje poravnati. Da li netko ima lopatar i kakav mu se pokazao u praksi (dosta su skupi i rjetki, nisam ga vidio uživo u radu, osim na netu)?
 

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Hm, ne bi htio kupovati nove priključke zbog plastenika od 100m2.
Zato mislim sa jednokratnim ili dvobrazdni plugom preorati i malim tanjuračama poravnati, na kraju još preci laganom drljacom. Neće biti najljepše ali imam sve zajedno 2 sata posla.
Jedino ću trebati malo sira vrata od standarda i radnu visinu dignuti na 2,4m tako da mogu sto vise obraditi traktorom.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dovoljno široka vrata da možeš ući sa traktorom i priključcima, i dovoljna visina da ti kabina traktora ne zapinje - i to je to.
Kvadratura plastenika je nebitna ako imaš te parametre, i naravno nekakvu prihvatljivu širinu.
Bilo bi raipnički trošiti desetak tisuća kuna za neki motokultivator i priključke da sa njima radiš ako možeš sa traktorom koji imaš.
 

Lan@

Član
Tu od
4 Tra 2012
Poruka
61
johabice, potpisujem. Ako je nekome od pomoci mi smo na svojim plastenicima zadnja vrata pravili da se otvaraju kao gepek na autu. Odnosno jedno krilo koje visi na tri sarke. Kad se ulazi traktorom u plastenik jednostavno se vrata podignu i podpulcaju podupiracem. Kod nas je to obicna pvc cijev duzine 2,5 m. Inace traktor je Imt 555 i ulazi bez problema.
 
Na vrh