• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IZLAZAK IZ SUSTAVA PDVa

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Samo želim izaći iz sustava PDVa ,jer ako izlazim mislim da bi doprinosi trebali biti manji i papirologija jednostavnija

L

lidija

Guest
Lidija, jeste li saznali išta konkretno o izlasku iz sustava? Koliko vidim, zakon se dosta promijenio, uveli su neke posebnosti za poljoprivrednike.

U Poreznoj su mi rekli da mogu izaći jer navodno u zahtjevu za ulazak nismo potpisali na pet godina.
Knjigovođa je rekla da mi još ništa konkteno nemože reći, tek kad donesem sve papire za 11 mjesec pa će sve rješavat u 12. mjesecu. U ove dvije godine nismo kupivali ništa novo od mehanizacije, pa je to kao olakotna okolnost. Da ponovo tražim knjigovođu nikad se više ne bi odličila za ovu moju jer ima previše klijenata i mislim da ne vodi brigu o svakome kako bi trebala. Mislim da bi mi već sam mogla reći neke stvari oko plaćanje poreza na dugotrajnu imovinu odnosno ostatak koji još nije amortiziran ali po njezinom nemože. Digla mi je tlak!!

Susjed je pitao svoju knjigovođu kako to ide, pa je rekla da se plaća porez na ostatak vrijednosti imovine koji nije amortiziran. S obzirom da je meni ovo druga godina u sustavu PDVa, a svaku godinu se amortizira 20%, što znači da će meni sve biti amortizirano 40% a na ostatak od 60 % bi trebali nešto platit.
E sad, znam da postoji i neka ubrzana amortizacija ili mogućnost da se prodaju neki strojevi pa se za te novce kupi npr. repromaterijal..ali nezna kako to točno ide a ova moja knjigovođa kaže da se to stigne u 12. mjesecu sve riješit i da će ona napraviti "sve kako najbolje bude mogla"

Glavu ću joj otkinut ako me oderu sa nekom ludom cifrom!!:twisted:

M

MOCO

Guest
ja kad sam uazio u pdv ništa nisam znao, a knjigovođa me tako dobro zjbo -junice mi unosio na 8 godina, strojeve na 10 užas!! za muzilice sam tražio ubrzanu, a ona rekla da nemože!

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Knjige vodim sama. knjigovođe su priča za sebe, i naravno da im je u interesu da zadrže klijenta što duže. Kad ste ispunjavali obrazac prijave u sustav PDV-a, važno je šta vam je knjigovođa naveo u rubrici isporuke dobara u prethodnoj godini. ako je naveo da je to bilo iznad 85.000,00, onda u sustav ulazite po sili zakona, znači, izlazite kad se za to ispune uvjeti.
To što vam ništa konkretno ne govori, znači za oteže jer ni sama ne zna kakva je konkretna situacija.
Amortizacijske stope se mogu udvostručiti, znači, ako je do sada za npr. kravu vijeka trajanja od 5 god, obračunavala stopu od 20%, za ovu godinu može obračunati 40%. Tako može smanjiti vrijednost DI. Kad bi i dalje ostali u sustavu, onda se više kod te krave ne bi mogla vratiti na 20%, već nastaviti sa 40%, do kraja.

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Ono što mi nije jasno, o kakvom porezu ona govori? Koliko sam shvatila, vaša je privatna imovina unijeta putem zapisnika u popis DI, niste ništa kupovali i nije bilo iskorištenog PDV-a kojeg bi morali vraćati. Vi nastavljate vašu djelatnost u sustavu poreza na dohodak, i dalje se vodi popis DI i obračunava amortizacija. Samo na računima ne iskazujete PDV i ne možete si ga priznati na ulaznim računima.

L

lidija

Guest
Ono što mi nije jasno, o kakvom porezu ona govori? Koliko sam shvatila, vaša je privatna imovina unijeta putem zapisnika u popis DI, niste ništa kupovali i nije bilo iskorištenog PDV-a kojeg bi morali vraćati. Vi nastavljate vašu djelatnost u sustavu poreza na dohodak, i dalje se vodi popis DI i obračunava amortizacija. Samo na računima ne iskazujete PDV i ne možete si ga priznati na ulaznim računima.

Zanima me dali se u porezu na dohodak isto plaćanju doprinosi?
Sljedeća informacija koju imam od knjigovođe je da bi morali ostati na dvije krave ako želimo izaći iz sustava i platiti 40.000,00 kuna poreza na vrijednost dugotrajne imovine koju imamo.

M

MOCO

Guest
Zanima me dali se u porezu na dohodak isto plaćanju doprinosi?
Sljedeća informacija koju imam od knjigovođe je da bi morali ostati na dvije krave ako želimo izaći iz sustava i platiti 40.000,00 kuna poreza na vrijednost dugotrajne imovine koju imamo.

nikad nigdje nisam čuo/pročito nešto u vezi poreza i "dvije krave" ! i ovaj porez što trebaš platit, to mi je nešto punopreviše!?

Posljednje uređivanje od moderatora:

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Često se pitam za šta knjigovođe primaju plaću? Većini ljudi nije jasan pojam PDV i porez na dohodak. Lidija, možeš biti u porezu na dohodak a da nisi u sustavu PDV-a. S druge strane, ne možeš biti u PDV-u ako nisu u sustavu poreza na dohodak ili poreza na dobit.
Doprinosi nemaju veze s PDV-om.
Ako ostaneš u porezu na dohodak, imaš dvije mogućnosti: plaćaš doprinose kao do sada, porez na dohodak ti se obračunava na temelju poslovnih knjiga. Druga je mogućnost da si paušalac, tj. da ti primici ne prelaze 149.500,oo godišnje. Tada imaš manje doprinose, ali plaćaš mjesečni paušal poreza na dohodak. Knjigovodstvo je tada vrlo jednostavno, da ti čak ni knjigovođa ne treba.
Ako izađeš iz sustava poreza na dohodak, moraš znati da ti iduće godine svi prihodi ne smiju prijeći 80.500,00 kuna, jer automatski postaješ obveznik.

Idi na poreznu upravu i potraži poreznog savjetnika. kod nas postoji savjetnik za PDV i savjetnik za porez na dohodak. ako treba, idi kod obojice i iznesi im svoj problem. sama najbolje znaš svoju situaciju. neka ti sve objasne, ne boj se pitati sve što ti nije jasno...svaku sitnicu...ako treba, traži to i napismeno.

Borim se sa zakonima i propisima već nekoliko godina i često mi se dogodilo da su mi knjigovođe svaki drugačije protumačili neki problem. zato se najbolje pouzdam u se, čačkam, pitam...dok nisam sigurna.

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Zaboravila sam napomenuti da se pri prijelazu na paušalni način oporezivanja moraju srediti poslovne knjige, pri čemu ti tržišna vrijednost DI ide u primitke, knjigovodstvena u izdatke, što ti može povećati porez na kraju ove godine.
Paušalni dohodak je po novom podijeljen na tri dijela, (ako te zanimaju cifre, napisat ću ih), na koje se primjenjuje porez od 12%.

L

lidija

Guest
A joj, od svega me već boli glava. Neznam baš tu terminologiju i to je ono najgore. Najveća stavka u svemu tome su nam dopronosi koje moramo mjesečno plaćati 1.500,00 kuna a zadnja tri mjeseca smo za mlijeko dobili 3.500,00 kuna (mjesečno), neki se čude kako to da plaćamo doprinose (Neki ne plaćaju pa im to skinu sa povrata PDVa). Mi ne kupujemo toliko da bi imali puno povrata koji bi pokrio doprinose (jer nemamo od čega kupovat).
Plus toga, sve je na tatu koji ima 52 godine, 28 godina radnog staža. Znači, on mora plaćati do 65 godina, to je još 13 godina x 18.000,00 koliko godišnje daje za doprinose = 234.000,00 kuna koje je dao a koje mu sa mirovinom sigurno nikad neće biti vraćene. To je bacanje novaca u vjetar.

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Vjerojatno će plaćati do 67 godina, jer se šuška da će podići prag za odlazak u mirovinu. Pitaj sve što ti nije jasno, pokušat ću ti pojednostaviti. i ja ne prebijam doprinose sa povratom pdv-a, odem i platim do 15. u mjesecu, kad imam povrat, čekam da mi ga uredno vrate. tako mi je sve preglednije. Pdv je i zamišljen za one koji puno ulažu, za većinu nas seljaka to se nije pokazalo dobrim. Vidim da su sad svi oni koji nisu ušli, bili pametniji od nas.Godinu dana nisu dobili poticaj i sad opet imaju pravo na njega...a mi nek se snalazimo kako znamo.
Paušalni porez bi ti negdje iznosio oko 130 kuna mjesečno, ako ne prelaziš godišnje 85.000,oo. mirovinsko i zdravstveno bi bilo negdje oko 500,oo manje. nemoj me držati za riječ...moram to pogledati u zakon..uglavnom je manja cifra.

L

lidija

Guest
Vjerojatno će plaćati do 67 godina, jer se šuška da će podići prag za odlazak u mirovinu. Pitaj sve što ti nije jasno, pokušat ću ti pojednostaviti. i ja ne prebijam doprinose sa povratom pdv-a, odem i platim do 15. u mjesecu, kad imam povrat, čekam da mi ga uredno vrate. tako mi je sve preglednije. Pdv je i zamišljen za one koji puno ulažu, za većinu nas seljaka to se nije pokazalo dobrim. Vidim da su sad svi oni koji nisu ušli, bili pametniji od nas.Godinu dana nisu dobili poticaj i sad opet imaju pravo na njega...a mi nek se snalazimo kako znamo.
Paušalni porez bi ti negdje iznosio oko 130 kuna mjesečno, ako ne prelaziš godišnje 85.000,oo. mirovinsko i zdravstveno bi bilo negdje oko 500,oo manje. nemoj me držati za riječ...moram to pogledati u zakon..uglavnom je manja cifra.

Ni mi ne prebijamo,plaćamo svaki mjesec, a šta nam onda ostaje? ništa.
U potpunosti se slažem sa svime što si napisala. Nismo nikad ni trebali ući u sustav. Sad se sve zakompliciralo. Novaca niotkud a računi stižu. I mi bi ulagali ali nemamo love. To je problem.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ni mi ne prebijamo,plaćamo svaki mjesec, a šta nam onda ostaje? ništa.
U potpunosti se slažem sa svime što si napisala. Nismo nikad ni trebali ući u sustav. Sad se sve zakompliciralo. Novaca niotkud a računi stižu. I mi bi ulagali ali nemamo love. To je problem.

Ja bi predložio svima koji žele van iz sustava PDV-a da sačekaju malo zakoni se mjenjaju i po svemu sudeći svi će morat u sustav koji žele da imaju zdravstveno osiguranje.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
ljudi,,da cujem,,jel izlazi tko iz sustava???rok je do 15,1,,,smanjuju poticaje,,povecali dohodak sa 85 tisuca,,na 230 tisuca,,,,kakva su razmisljanja:(

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Što smanjuju? OPG koji nije u sustavu pdv dobije manje poticaja od onog koji je? Hm...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ja moram još jednu godinu robovati,jer bih imao dosta platiti za neamortizirana sredstva a mora mi proći 5 godina radi kapitalnih od traktora,uglavnom ništa od strojeva se ne kupuje sa PDV om ove godine,ništa nove stoke ne ulazi,uglavnom u debeloj sam blokadi radi doprinosa i duga za traktor,još tome dodam samo 5 mjeseci uvjetne za oružje,pa na ljeto 4 banke pa i nije mi nešto svjetla budučnost ali ipak sam ja križanac 3 nacionalnosti,Bilogorskobalkanske krvi i tak da se nebudem dao ljigušu and kompany,upsssss:finga::finga::finga::rolfer::rolfer::rolfer:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
ja moram još jednu godinu robovati,jer bih imao dosta platiti za neamortizirana sredstva a mora mi proći 5 godina radi kapitalnih od traktora,uglavnom ništa od strojeva se ne kupuje sa PDV om ove godine,ništa nove stoke ne ulazi,uglavnom u debeloj sam blokadi radi doprinosa i duga za traktor,još tome dodam samo 5 mjeseci uvjetne za oružje,pa na ljeto 4 banke pa i nije mi nešto svjetla budučnost ali ipak sam ja križanac 3 nacionalnosti,Bilogorskobalkanske krvi i tak da se nebudem dao ljigušu and kompany,upsssss:finga::finga::finga::rolfer::rolfer::rolfer:

jesi dao napraviti naljepnicu za traktor da je sufinanciran sredstvima RH?
...ako nisi...:rolfer::rolfer::rolfer:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ta kapitalna ne budu pokrila razliku na tečaju CHF a kamatu samo da ne spominjem,ma kakva naljepnica,sve ja to budem masno platio ,još smo mi daleko od eu poticanja selje belje:weedman::weedman::weedman:

M

MOCO

Guest

ajd šuti i uživaj sad dok si mlad, jer neće ti bit bolje :partyman:

Najnoviji postovi

Na vrh