Lidija, jeste li saznali išta konkretno o izlasku iz sustava? Koliko vidim, zakon se dosta promijenio, uveli su neke posebnosti za poljoprivrednike.
Ono što mi nije jasno, o kakvom porezu ona govori? Koliko sam shvatila, vaša je privatna imovina unijeta putem zapisnika u popis DI, niste ništa kupovali i nije bilo iskorištenog PDV-a kojeg bi morali vraćati. Vi nastavljate vašu djelatnost u sustavu poreza na dohodak, i dalje se vodi popis DI i obračunava amortizacija. Samo na računima ne iskazujete PDV i ne možete si ga priznati na ulaznim računima.
Zanima me dali se u porezu na dohodak isto plaćanju doprinosi?
Sljedeća informacija koju imam od knjigovođe je da bi morali ostati na dvije krave ako želimo izaći iz sustava i platiti 40.000,00 kuna poreza na vrijednost dugotrajne imovine koju imamo.
Vjerojatno će plaćati do 67 godina, jer se šuška da će podići prag za odlazak u mirovinu. Pitaj sve što ti nije jasno, pokušat ću ti pojednostaviti. i ja ne prebijam doprinose sa povratom pdv-a, odem i platim do 15. u mjesecu, kad imam povrat, čekam da mi ga uredno vrate. tako mi je sve preglednije. Pdv je i zamišljen za one koji puno ulažu, za većinu nas seljaka to se nije pokazalo dobrim. Vidim da su sad svi oni koji nisu ušli, bili pametniji od nas.Godinu dana nisu dobili poticaj i sad opet imaju pravo na njega...a mi nek se snalazimo kako znamo.
Paušalni porez bi ti negdje iznosio oko 130 kuna mjesečno, ako ne prelaziš godišnje 85.000,oo. mirovinsko i zdravstveno bi bilo negdje oko 500,oo manje. nemoj me držati za riječ...moram to pogledati u zakon..uglavnom je manja cifra.
Ni mi ne prebijamo,plaćamo svaki mjesec, a šta nam onda ostaje? ništa.
U potpunosti se slažem sa svime što si napisala. Nismo nikad ni trebali ući u sustav. Sad se sve zakompliciralo. Novaca niotkud a računi stižu. I mi bi ulagali ali nemamo love. To je problem.
Ja bi predložio svima koji žele van iz sustava PDV-a da sačekaju malo zakoni se mjenjaju i po svemu sudeći svi će morat u sustav koji žele da imaju zdravstveno osiguranje.
ja moram još jednu godinu robovati,jer bih imao dosta platiti za neamortizirana sredstva a mora mi proći 5 godina radi kapitalnih od traktora,uglavnom ništa od strojeva se ne kupuje sa PDV om ove godine,ništa nove stoke ne ulazi,uglavnom u debeloj sam blokadi radi doprinosa i duga za traktor,još tome dodam samo 5 mjeseci uvjetne za oružje,pa na ljeto 4 banke pa i nije mi nešto svjetla budučnost ali ipak sam ja križanac 3 nacionalnosti,Bilogorskobalkanske krvi i tak da se nebudem dao ljigušu and kompany,upsssss:finga::finga::finga::rolfer::rolfer::rolfer:
ja moram još jednu godinu robovati,jer bih imao dosta platiti za neamortizirana sredstva a mora mi proći 5 godina radi kapitalnih od traktora,uglavnom ništa od strojeva se ne kupuje sa PDV om ove godine,ništa nove stoke ne ulazi,uglavnom u debeloj sam blokadi radi doprinosa i duga za traktor,još tome dodam samo 5 mjeseci uvjetne za oružje,pa na ljeto 4 banke pa i nije mi nešto svjetla budučnost ali ipak sam ja križanac 3 nacionalnosti,Bilogorskobalkanske krvi i tak da se nebudem dao ljigušu and kompany,upsssss:finga::finga::finga::rolfer::rolfer::rolfer: