• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izmjena krovišta

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Hvala ljudi na toliko korisnih informacija. Eto, sad mi je lakše, ja sam nije imal pojma o tome svemu. Vjerovao sam majstoru jer smo "domaći" - sused živi 5 minuta odavde. Ali kad mi ovaj veli da se ljepenka više ne koristi me strah primio jer je več krov pokriti i sve gotovo a paropropusne folije nigdje. Znači ljepenka je ok, prva liga. Između daska ima fuga skoro ponegdje i pola centimetara pa mislim da vlaga može otputovati van ako bi se stvarala. A kaj se tiče unutarnjih slojeva, ja ću između staklene vune (14cm) i Knaufa staviti parnu kočnicu i sve hermetički zatvoriti. Pa mislim da sam onda na sigurnoj strani kaj se tiče pljesa.

A kaj se tiče trske, prije nije bilo straha da ti bu pljes izbil jer kuće nisu bile toliko hermetički zatvorene nego je sve ventiliralo.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Posto velis da imas reske izmedu dasaka znaci da su te daske duze gore i da su suhe,i nemas brige.
Sve bu ok.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Hvala ljudi na toliko korisnih informacija. Eto, sad mi je lakše, ja sam nije imal pojma o tome svemu. Vjerovao sam majstoru jer smo "domaći" - sused živi 5 minuta odavde. Ali kad mi ovaj veli da se ljepenka više ne koristi me strah primio jer je več krov pokriti i sve gotovo a paropropusne folije nigdje. Znači ljepenka je ok, prva liga. Između daska ima fuga skoro ponegdje i pola centimetara pa mislim da vlaga može otputovati van ako bi se stvarala. A kaj se tiče unutarnjih slojeva, ja ću između staklene vune (14cm) i Knaufa staviti parnu kočnicu i sve hermetički zatvoriti. Pa mislim da sam onda na sigurnoj strani kaj se tiče pljesa.

A kaj se tiče trske, prije nije bilo straha da ti bu pljes izbil jer kuće nisu bile toliko hermetički zatvorene nego je sve ventiliralo.

nemaš brige....

Imaš ljudi koji čim iziđe nešto novo, dobro marketinški popraćeni su spremni odbaciti sve staro i slijepo vjerovati u to što im se servira a najgore što to sverovanje i drugima slijepo zagovaraju.

Meni je to struka, svaki dan radim u tim poslovima i da se mene pita svejedno je što se stavi već je glavno da se to dobro postavi....

Ja kod sebe nisam stavil apsolutno ništa. Imam rožnice, letve i crijep .Prostor nije grijan, ne koristi se ( osim za gomilanje nepotrebnih stvari)...

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
evo i ja se spremam na štaglju ove godine promijeniti krov, odnosno cijelo krovište jer je dio građe jelov a dio hrastov.ide nova građa,daske, folija i imam u planu creaton crijep, ima li tko da je delal s njim i kakva su iskustva. to je nekad bil sjenik dok je deda bil živ a danas sutra bi mogel biti i neki stan jer je 22 m dužina i 9 širina avisina zida do podruženice je 1,8m.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
evo i ja se spremam na štaglju ove godine promijeniti krov, odnosno cijelo krovište jer je dio građe jelov a dio hrastov.ide nova građa,daske, folija i imam u planu creaton crijep, ima li tko da je delal s njim i kakva su iskustva. to je nekad bil sjenik dok je deda bil živ a danas sutra bi mogel biti i neki stan jer je 22 m dužina i 9 širina avisina zida do podruženice je 1,8m.

Deset godina sam radio samo krovišta,pa bi ti dao mali savjet.Kada gledaš koji češ pokrov,gledaj koliko stanu popratni elementi ne samo crijep.Koliko slemenjak,snegobran ,trake...jer puno puta je crijep na akciji a sve ostalo dođe kao i crijep.I betonski crijep nije loš a cijena mu zna biti niža od gline

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713

1.8 m je neki niski štagalj, možda 4,8 ?

Ne stavljaj ništa osim letvi i crijepa, nema potrebe za daskanjem.
Kad dođe vrijeme bez problem se to daskat odozdola :)

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Ali masa mu ne ide u prilog.

Ne ide mu niti trajnost, poveća potrošnja ostalog materija prvenstveno letava itd...

Al da služi svrsi - da....

Imam ga na garažama, cca 7 god je gore, galzura je noš na njemu :)

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
Ali masa mu ne ide u prilog.

nije on tak težak zato kaj je betonski. moj kum je na Rabu prekrival hižu 98. godine sa Sibo crijepom. imali su skladište u Sesvetama ispod sajmišta. ja sam mu se ponudil da mu to odvezem dolje s kamionom i bojal sam se da bum u pretovaru s 12 paleta, kad ono to uopče nije bil težak crijep i evo još uvijek izgleda ko da je novi.meni se čini da oni još nekaj miješaju u taj beton.
a kaj se tićemojeg krova, visina boćnih zidova je 1,8m gdje naliježe krov i dogovoril sam se s izvođačem da ide sve novo stupovi, grede,roženice, daske,folija, štafle po roženicama, letve, mrežice i crijep

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Ja imam Mediterran Danubia crijep. Također betonski. Jako lijepo izgleda, čak je pofarban / impregniran. Jako je krhki, rado se rubovi očeju otrgnuti tokom postavljanja. Unutra mješaju neku smjesu da je laganiji. Lijepši mi je nego glineni a i puno jeftiniji. Sad, kako se drži ćemo vidjeti sa vremenom.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
nije on tak težak zato kaj je betonski. moj kum je na Rabu prekrival hižu 98. godine sa Sibo crijepom. imali su skladište u Sesvetama ispod sajmišta. ja sam mu se ponudil da mu to odvezem dolje s kamionom i bojal sam se da bum u pretovaru s 12 paleta, kad ono to uopče nije bil težak crijep i evo još uvijek izgleda ko da je novi.meni se čini da oni još nekaj miješaju u taj beton.
a kaj se tićemojeg krova, visina boćnih zidova je 1,8m gdje naliježe krov i dogovoril sam se s izvođačem da ide sve novo stupovi, grede,roženice, daske,folija, štafle po roženicama, letve, mrežice i crijep

Trajnost jako ovisi o podneblju, Za betnonca nije isto da li je na moru na suhom il se namače i smrzava po 3-4 mjeseva pod snijegom....

Imam rodbine u okolici Dubrovnika, oni uopće nemaju crijep za pokrov već im kuća završava armirano-betonskom pločom...

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
@zwer
Tako je! Za nas kontinentalce je glineni crijep zakon. Za naše podneblje je najjeftiniji glineni crijep bolji od skupljeg betonskog. Pogledajte malo okolo po krovovima. Kuće stare po 70 i više godina pokrite su glinenim crijepom i dam se kladit da bi taj crijep još tolko držal da krovišta ne trunu. Delal sam skoro 7 godina s građevinskim materijalima između ostalog i koje kakvim pokrovima. Radije glineni nego betonski. Za toga betonskog se love sve nečistoće i mahovina i to jedanput više nego za glineni, ma kolko god on bil bramac ili jeftiniji mediterran ili ono igrecovo gov*o.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
@zwer
Tako je! Za nas kontinentalce je glineni crijep zakon. Za naše podneblje je najjeftiniji glineni crijep bolji od skupljeg betonskog. Pogledajte malo okolo po krovovima. Kuće stare po 70 i više godina pokrite su glinenim crijepom i dam se kladit da bi taj crijep još tolko držal da krovišta ne trunu. Delal sam skoro 7 godina s građevinskim materijalima između ostalog i koje kakvim pokrovima. Radije glineni nego betonski. Za toga betonskog se love sve nečistoće i mahovina i to jedanput više nego za glineni, ma kolko god on bil bramac ili jeftiniji mediterran ili ono igrecovo gov*o.

Ne slažem se. Vidio sam kuće koji imaju impregniran betonski crijep i nakon više od 7 godina izgleda kao da je na novo postavljen. Ne lovi se ništa na njega jer je puno glatkiji nego glina. Teži je, nemam brige da mi ga vjetar odnese, s vremenom se betonski crijepovi još stvrdnu i dobe još čvrstoće. A premaz spriječava primanje nečistoća. A kad mi budu djeca za jedno 40 godina mjenjali krovište onda si budu tak i nak kupili opet novi crijep, sumnjam da budu stari glineni koji je več pocrnio opet stavljali na krov. Ja ne vidim razloga platit 100% više za glinene crijepove.

Posljednje uređivanje:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Lim je zakon za supe,stale,garaze,brzo se postavlja ide manje greda i stafli.
Jos da je bjeli sa filcom odozdola,prva liga.
Lagan a nosi snjeg bez brige,a dihta 100%.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Mnogi su odahnuli pojavom limenih pokrova, barem u mojem kraju, gdje je pred 25 godina bila jako popularna šindra:(:. Večina je zbog toga napravila slaba krovišta, te im je profilirani lim došao kao melem na ranu. Kolega je stavil Prefu na krov, i ak se fakat ne zagledaš, nemreš niti skužiti da to nije crijep. Jedino, je dosta bučnije kad pada kiša ili nedaj Bože tuča:D:

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
@Zagi82
dobro, meni je drago da si ti zadovoljan s crijepom. Firma u kojoj sam delal do nedavno ti je bila glavno skladište mediterrana za hrvatsku i znam kak je izgledal crijep na panou nakon određenog vremena. Danubia je njihov najprodavaniji crijep naravno zato kaj je najjeftiniji. Tek su prije par godina uveli onaj program sa sjajnim crijepom al je taj duplo skuplji. Glineni nije skuplji 100% možda par desetaka lipa, jer običnu danubiu nebreš uspoređivati sa nexe cezarom ili tondachovim jupiterom ili creatonom. Pogotovo ne sa engobiranim crjepovima. Sve u svemu kak si i sam rekel, 40 godina bude držal sikak ako ne i više, pa da si i kikindu 333 del na krov.
Bitno je kvalitetno napraviti ono ispod crijepa.
Sad delam u jednoj firmi koja proizvodi građevinsku limariju, između ostalog i pokrove. Kak god to izgledalo lijepo na moju hižu ide crijep i to glineni.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
I kod limenog pokrova sad treba paziti.Prije par godina je češki bio glavni,deblji,sa pravom glazurom.Sad ti pod istim limom prodaju lim iz kine,znači kvaliteta...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Lim je zakon za supe,stale,garaze,brzo se postavlja ide manje greda i stafli.
Jos da je bjeli sa filcom odozdola,prva liga.
Lagan a nosi snjeg bez brige,a dihta 100%.

A kondenzacija?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Dobro pitanje,bez filca odozdola se kondenzira,al sa filcom nema kondenzacije,ili podbit lim daskama i terpapirom da se napravi termo zid(smanjit razliku u temp.).

Najnoviji postovi

Na vrh