Re: izmuzišta
brundalo kaže:
abrkili kaže:
Koliko znam,ne čita se bar kod nego se očitava mikročip koji krava nosi oko vrata,a kod ovaca i koza su to bolusi koji se daju u burag,veličine manjeg kamena.Koliko znam cijena jednog bolusa je oko 4 kune,što nije puno,jer to ostaje u buragu čitav život... Mislim da je cijena ručnog čitača 2500 kn,izgleda poput kalkulatora,ima mali display na kojem prikazuje broj grla,ima i vlastitu memoriju pa pamti brojeve..vidio sam kako izgleda i fiksni čitač koji stoji u štali,spojen je na računalo,ali to sam vidio tek na prezentacji.To je jedna ploča oko pola kvadrata,ništa posebno.Mogu se raspitat ako želiš kod kolega na Zavodu za stočarstvo?
A sta cekas decko ja mislija da vec jesi
Kod ovaca i koza upotreba mikrochipa u UE bi trebala postati obavezna od 2010 godine.
Mikrochip je u obliku valjka duzine nekih 4 - 5 cm. U sredini tog cilindra je microchip, a izvana je oblozen keramikom tako da je tezi i kao takav se nalazi na dnu buraga. Citacem koji ima obicno jednu manju antenu koju postavis ispod stomaka dobijas sve podatke koje si stavio u bazu.
Ovaj nacin identifikacije je vec obavezan kod muzjaka koji se koriste u selekciji jer se radi i selekcija na Screpie. Svi ovnovi moraju biti elektronski identificirani.
Muzilica Brundalo funkcionira ovako:
Ulaskom u muzilicu ovce prolaze kroz jedan kavez u kojem se nalazi citac mikrochipova. Taj citac je spojen s glavnim procesorom muzilice, a procesor je spojen s softverom.
Iznad svakog mjesta muznje nalazi se mali display na kojem dobivas broj mikrochipa i putem kojega si obavjesten o stanju zivotinje. Jeli pod terapijom, u kojoj je gruppi itd. Ima tih podataka puno.
Zatim prilikom muznje stiskanjem jednog dugmeta mjeri se kolicina proizvedenog mljeka te zivotinje i to u svakoj muznji. Svi ti podaci idu u kompjuter no kojemu poslje imas kompletan pregled muznje, koliko je proizvela mljeka danas, jucer, ovaj tjedan, u zadnjoj laktaciji itd itd. Koliko je stara, broj markice, kad se janjila, sta jede itd.
Isti taj procesor je povezan i na automatsku hranilicu, koja s obzirom na smjesu koju ti odredis ako hoces i za pojedinu zivotinju, ona kada prodje kroz onaj citac, kompjuter je prepozna po broju mikrochipa i smjesa koja se automatski izmjesa joj pada u hranilicu.
Jako skupo i jako korisno, ali samo u intezivnim uzgojima kod velike proizvodnje i kod velikog broja zivotinja.