• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izmuzišta

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Re: izmuzišta

dobro nemrem tvrditi za izmuzišta kad ga nemam,ali imam klašičnu muzilicu westfalia već 10 godina,kupil ju rabljenu,i nikad nije bilo nikakvih problema,osim povremenih sitnica na pulsatoru (malo wd40 i problem rešen :lol: )
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Željko kaže:
Da mario, sve je to lijepo i krasno! Kad kupuješ opremu onda dobiš sve moguće popuste, a kad trebaš napraviti servis onda te oderu pošteno!
Mario pričekaj da vidiš koliko će te doči samo prvi servis, pa mi onda reci dal preporučuješ ih svakome i koliko si zadovoljan!

Ja imam 2x4 i prvi servis me došao malo manje od 15000kn!

A kaj reći na to, svi te oderu svugdje, ne vjerujem da je kod De Laval-a ili drugdje puno bolje.

Tine Da li ti znaš koliko košta za Dairymaster prvi servis za izmuzište 2X4?

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

vla kaže:
Na koliko vremena radite testiranje muznih aparata /vakum,pulsator.itd/kako to radite.Ima li stete po vime krave ako se koristi stari muzni uredjaj Vitrex bez pulzatora?
Na svakoj muzilici treba da je pokazivac tlaka, i tlak treba da je u granicama od 35 do 40 cmHg(38 mislim da je optimalni) , vecina pokazivaca to imaju oznaceno , ako je regulator tlaka sa tegom, kontrolises da li se zaprljao ili smrzao zimi ili slicno i njih ne treba regulisati.
Postoje regulatori sa oprugama koji se mogu regulisati ako podtlak nije dobar.

Vitrex nema pulsator koliko ja znam nego motor preko reduktora i klipa odredjuje brzinu pulsacija. One koje imaju pulsatore ako imaju regulaciju pulsacija stavis prst unutra muzne gume (muzilica radi) i brojis koliko ima pulsacija u minuti i regulises ako treba korekcija, treba da bude oko 60 u minuti ali moze da ide i do 80 u minuti.

Neki pulsatori su fiksni i ne mogu se regulisati vec se mjenjaju dizne koje su unutra i sa njima se odredjuje i odnos sisanje i pauza neke su namjestene na 50-50 neke 60-40 neke cak 70-30 (recimo ova zadnja 70% je vakum, sisanje a 30%vremena odmor, atmosferski tlak).

Takodje neke krave imaju vise mlijeka u zadnjim cetvrtima pa tako su neki pulsatori podeseni da brze muzu zadnje cetvrti od prednjih i sve zavisi od pulsatora i proizvodjaca.

Recimo ako neke krave reaguju negativno na muzu pokusaj malo smanjiti podpritisak mozda je preveliki.
Takodje ako dugo muzes a ne ide mlijeko neke krave hoce da pocnu da se ritaju a i mogucnost mastitisa se povecava a takodje i ostecenja sisa, sise postaju tvrde dolje sto je znak da je doslo do ostecenja na sisama. Imas o tome dosta materijala na nasem jeziku na internetu probaj sa google da nadjes.

Takodje pulsatori se ne podmazuju sa WD40, WD40 unisti gumene membrane ili ih otvrdne a takodje zamasti diznu u koju se skuplja necistoca.
Pulsator mora biti suh unutra, vecina pulsatora imaju filcane ili slicne filtere koji se mjenjaju ili se ciste.

V

vla

Guest

@grabik
Hvala na prakticnim savetima.
Samo jos jedno pitanje:koja je bolja-dugovecnija vakum pumpa, uljana ili grafitna.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

grabik, sve ovisi kakav pulsator imaš, obični mehanički kakav imam ja i predpostavljam mikemekiš ili onaj cijevasti zatvoreni koji ima taj filteru sebi, e taj se nesmije podmazivati s WD 40, a ovaj obični smije, samo ga otklopiš i malo uštrcneš i on se podmaže i fino radi!

Å

Željko

Guest

marko hurlimann xa86 kaže:
kaj ti je došlo 15000kn??????

Samo zamjena ptrošnih dijelova (sisne gume,crijeva za mlijeko...)!

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

ŠANANA IMT 565 kaže:
grabik, sve ovisi kakav pulsator imaš, obični mehanički kakav imam ja i predpostavljam mikemekiš ili onaj cijevasti zatvoreni koji ima taj filteru sebi, e taj se nesmije podmazivati s WD 40, a ovaj obični smije, samo ga otklopiš i malo uštrcneš i on se podmaže i fino radi!

Ako ima membrane a mogu da se kladim da ima onda ne smije.

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

vla kaže:
@grabik
Hvala na prakticnim savetima.
Samo jos jedno pitanje:koja je bolja-dugovecnija vakum pumpa, uljana ili grafitna.

Uljna ti je dugovecnija ako je u eksploataciji imala ulja u radu. Grafitne se trebaju cesce servisirati i ako nije redovno radjen servis pretpostavka je da su ishabanije. Inace imam jednu uljnu pumpu firme mellote koja radi vec 35godina i pretpostavljam da bi izdrzala jos 35godina kako sad izgleda:)

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,898

Željko kaže:
[quote="marko hurlimann xa86":h3tz5dzz]kaj ti je došlo 15000kn??????

Samo zamjena ptrošnih dijelova (sisne gume,crijeva za mlijeko...)![/quote:h3tz5dzz]
trebalo ti je sve mjenjat ili ne????

Å

Željko

Guest

marko hurlimann xa86 kaže:
trebalo ti je sve mjenjat ili ne????

Samo crijeva za zrak nismo mjenjali.

mario kaže:
Servis dostupan 24 sata na dan.
Znaš iz iskustva ili? Kaj je bilo nekih problema?

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Neka sitnica je bila na početku, nekaj u vezi automatskog skidanja jedne muzne jedinice. Došli odmah drugi dan.

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

mario kaže:
Neka sitnica je bila na početku, nekaj u vezi automatskog skidanja jedne muzne jedinice. Došli odmah drugi dan.

Da li to westalijino izmuziste ima elektronske pulsatore i prepoznaje krave(krave imaju ogrlice oko vrata), odnosno da li ima IR sensore kad ne curi vise mlijeko iz sise elektronski pulsator vise ne muze tu sisu i smanjuje potpritisak samo da ne spadne ta sisna guma a ostale muze normalno ako ima mlijeka, ili je neko klasicno muzenje u pitanju.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Krave imaju ogrlice zbog hranilice, ovo za prepoznavanje u izmuzištu nemam, ali je moguće nadograditi.
Neznam da li je moguće da jednu sisu ne muze, uglavnom kada je krava pomuzena skine sam muznu jedinicu.

B

brundalo

Guest

Istrijan kaže:
Zna li netko možda koliko koštaju muzilice za koze/ovce?
Prijatelju biraj kakve oces od 9000 pa do 22-23 000 kuna, ali da znas jedne su za ovce a druge za koze. Vakum pumpa je ista ali je kanta sa pulsatorom razlicita jer koze se muzu na vecoj pulsaciji od ovaca, takodjer su i sisne casice drukcije

P

proka

Guest

Čerevec kaže:
Tine imam pitanje- Jel imaš saznanja kak su se roboti za mužnju pokazali? Navodno ima v Sloveniji jedan več par godina. A buduči da si, kolko sem shvatil, svako malo v Engleskoj, jel znaš kak su tam prihvačeni?
U Baranji na farmi Topolik postavljeno je 6 komada valjda su počeli službeno raditi u rujnu, ali od nikoga ne mogu dobiti pravu informaciju o njima.

ja sam rukovoditelj farme topolik i moram vam priznati da nam izvrsno ide. proizvodimo mlijeko vrhunske kvalitete i u iznimnim količinama iako se radi o junicama tj. prvotelkama

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

proka kaže:
Čerevec kaže:
Tine imam pitanje- Jel imaš saznanja kak su se roboti za mužnju pokazali? Navodno ima v Sloveniji jedan več par godina. A buduči da si, kolko sem shvatil, svako malo v Engleskoj, jel znaš kak su tam prihvačeni?
U Baranji na farmi Topolik postavljeno je 6 komada valjda su počeli službeno raditi u rujnu, ali od nikoga ne mogu dobiti pravu informaciju o njima.

ja sam rukovoditelj farme topolik i moram vam priznati da nam izvrsno ide. proizvodimo mlijeko vrhunske kvalitete i u iznimnim količinama iako se radi o junicama tj. prvotelkama
izvrsno vam ide ha ??? :scratch
a kako komentirate sad ovo najavljeno sniženje cijene mlijeka? :?

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128

brundalo kaže:
abrkili kaže:
Koliko znam,ne čita se bar kod nego se očitava mikročip koji krava nosi oko vrata,a kod ovaca i koza su to bolusi koji se daju u burag,veličine manjeg kamena.Koliko znam cijena jednog bolusa je oko 4 kune,što nije puno,jer to ostaje u buragu čitav život... Mislim da je cijena ručnog čitača 2500 kn,izgleda poput kalkulatora,ima mali display na kojem prikazuje broj grla,ima i vlastitu memoriju pa pamti brojeve..vidio sam kako izgleda i fiksni čitač koji stoji u štali,spojen je na računalo,ali to sam vidio tek na prezentacji.To je jedna ploča oko pola kvadrata,ništa posebno.Mogu se raspitat ako želiš kod kolega na Zavodu za stočarstvo? ;)

A sta cekas decko ja mislija da vec jesi ;) ;)

Kod ovaca i koza upotreba mikrochipa u UE bi trebala postati obavezna od 2010 godine.
Mikrochip je u obliku valjka duzine nekih 4 - 5 cm. U sredini tog cilindra je microchip, a izvana je oblozen keramikom tako da je tezi i kao takav se nalazi na dnu buraga. Citacem koji ima obicno jednu manju antenu koju postavis ispod stomaka dobijas sve podatke koje si stavio u bazu.
Ovaj nacin identifikacije je vec obavezan kod muzjaka koji se koriste u selekciji jer se radi i selekcija na Screpie. Svi ovnovi moraju biti elektronski identificirani.
Muzilica Brundalo funkcionira ovako:
Ulaskom u muzilicu ovce prolaze kroz jedan kavez u kojem se nalazi citac mikrochipova. Taj citac je spojen s glavnim procesorom muzilice, a procesor je spojen s softverom.
Iznad svakog mjesta muznje nalazi se mali display na kojem dobivas broj mikrochipa i putem kojega si obavjesten o stanju zivotinje. Jeli pod terapijom, u kojoj je gruppi itd. Ima tih podataka puno.
Zatim prilikom muznje stiskanjem jednog dugmeta mjeri se kolicina proizvedenog mljeka te zivotinje i to u svakoj muznji. Svi ti podaci idu u kompjuter no kojemu poslje imas kompletan pregled muznje, koliko je proizvela mljeka danas, jucer, ovaj tjedan, u zadnjoj laktaciji itd itd. Koliko je stara, broj markice, kad se janjila, sta jede itd.
Isti taj procesor je povezan i na automatsku hranilicu, koja s obzirom na smjesu koju ti odredis ako hoces i za pojedinu zivotinju, ona kada prodje kroz onaj citac, kompjuter je prepozna po broju mikrochipa i smjesa koja se automatski izmjesa joj pada u hranilicu.
Jako skupo i jako korisno, ali samo u intezivnim uzgojima kod velike proizvodnje i kod velikog broja zivotinja.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

spensi: dobro nam došao! ;)

znači sve ovce će biti označene mikročipovima od 2010 u Hrvatskoj ?

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90

brundalo kaže:
Istrijan kaže:
Zna li netko možda koliko koštaju muzilice za koze/ovce?
Prijatelju biraj kakve oces od 9000 pa do 22-23 000 kuna, ali da znas jedne su za ovce a druge za koze. Vakum pumpa je ista ali je kanta sa pulsatorom razlicita jer koze se muzu na vecoj pulsaciji od ovaca, takodjer su i sisne casice drukcije

Kojih 22 000 kn bio bi lud kad bi toliko dao za muzilicu ali u principu razlika ti je samo u kanti za dojenje!
Hocu reci da su sve te kakti nove pumpe na kojima zaradjuju gro novaca separirane stare muzilice(lak,sisne gume,tj potrosni materijal) i opet se sve to lijepo proda po iznimno astronomskim cijenama,jer seljak moderni u hrvatskoj radije ce kupit takvu muzilicu koja je kakti nova nego staru polovnu koja vizualno losije izgleda ali u principu isto je jako funkcionalna!
Jer dobro znam kako funkcionira prodaja muznih uredjaja od strane kooperanata!
Ako ko treba muzne sisteme,muzilice krave ili koze imam par komada!

Na vrh