Moj je na 115- 125 m nadmorske šteta oko 90% ovaj drugi mraz u razmaku 7 dana sredio dobro jabuke.
Kaj nije stvar da se treba gledati ne samo na kolikoj visini je nego i na kolikoj u odnosu na okolicu.
Npr situacija da je jedna dolina a okolo brda i u dolini je vočnjak onda je on baš pogođen mrazom.
A pak ako je vočnjak na brdu a uokolo je ravnica onda će teško imati mraz.
ili sam ja u krivu.
Kolega daj slike u temu jabuke, da malo oci naparimo
Iz dva razloga (sestra mi živi već 25 godina u Tirolu (Austrija) ali to je ista nacija):...
dakle južni tirol 18.000 hektara 12.000 vlasnika procjena 500.000 eur po hektaru al niko ne prodaje ZAŠTO? :roll:
Iz dva razloga (sestra mi živi već 25 godina u Tirolu (Austrija) ali to je ista nacija):
1. Nacionalizam - vole svoje; na selu se ništa ne prodaje strancima (sestra je živjela 15 godina na selu (Matrei), vodila malog od gazde u vrtić/školu, gazda dolazio na more kod nas; ali kad je sestra pitala da joj proda jedan stan. NEIN! No Way!... i sestra je kupila stan u gradu (Innsbruck). Uglavnom, na selu se posjed povećava samo mirazom :rolleyess:
2. Zemljište je TRAJNA VRIJEDNOST; i trajna vrijednost se čuva a ne prodaje.
... a ovi tu kod mene bi prodali i crnom vragu; samo da se dobije koji (smrdljivi) euro. A onda ti isti za 5-6 godine se bune odakle su ovi "cigani" došli.
Kako samo EUR-i lijepo mirišu :x
Odlicne slike kolega, daj jos molimte ako imas, da se malo divim.
Ovo je pravi odmor za oci.
A i da se nesto pametno vidi i primjeni ako moze 8)
Inace kada ste obilazili hladnjace, kako se sada krecu kod njih cijene voca?
Zelio bih da se nadovezem na raniju rasprevu o fitoregulatorima kao sto je GIBRELIN, GERLAGIB, STIMOLANTE,DIRAGER.....
GERLAGIB, GIBRELIN i PROGERBALIN su na bazi gibrelinske kiseline i imaju funkciju da pomazu u oplodnji, zastiti od mraza,uvecavanje ploda i cjelokupnog prinosa. Prvi posebno utice na izduzavanje ploda po njegovim standardima i protiv mrezaste prevlake zlatnog delisesa.
DIRAGER i DIRAMID su prije svega fitoregulatori za prorjedjivanje plodova (hemijska prorijeda)
STIMOLANTE 66f jedan odlican proizvod koji stimulise biljku u svim fazam razvoja, posebno odlican za prevazilazenje svih vrsta stresa (mraz,susa,stres od pesticida)..
GERBA 4 LG idealan za mlade sadnice do 3 godine za uvodjenje vocke u proizvodnju i pravougaono grananje.
OBSTHORMON 24a se koristi prije svega protiv preranog opadanja plodova (posebno kod breskve).
Protiv ostecenja od mraza zasigurno najbolja kombinacija koja postoji je GIBRELIN+STIMOLANTE 66f+ALGA SPECIJAL
-ne znam kakvo je stanje kod ostalih ali kod mene cvatnja se odužila pa samo zametanje ploda jako nejednako idared se ponegdje tako loše zametnula do 30% ponegdje u voćnjaku je bolje ide sigurno do 80% inače to mi zadaje male nedoumice oko kemijskog proređivanja ići ili ne ići i koja koncetracija, ZD uglavnom dobra oplodnja ali isto relativno nejednak zbog duge cvatnje, greni se najbolje oplodio zadnji je cvao i ima ga ko šuge valjda će uspjeti kemija, jonagod mi lane bio prerodan pa je relativno slabo cvao i nisam ga proređivao nek ostane svaka jabuka
-samo da vrjeme bude povoljno i moglo bi biti jabuka...
-ma moj je voćnjak na odličnom položaju i nije bilo izmrzavanja nema crnog tučka ali izgleda da je hladnoća utjecala na samu oplodnju polena, kažem nije jednako po sortama čak ni po djelovima voćnjaka, ispod mene u tabli ima i šljiva i bresaka i oraha nekoliko ha i svi dobro prošli što se tiče mraza