Pozdrav ljudi,
Vezano na jabuke. Evo prvo malo opisa mojih voćnjaka. Imam nekih 25 ha pod intenzivnim nasadima. Sada sam u fazi dobivanja državnog zemljišta za još 20 ha voćnjaka.
Svi voćnjaci mi imaju navodnjavanje, obranu od leda i obranu od mraza. Navodnjavanje je izralesko - najbolje je, mreže su francuske - izuzetna ušteda kod montaže, a obrana od mraza - vjetrenjače - kupljene u americi - fenomenalan sistem i vrlo jednostavan.
Od svih sorte koje imam, a imam ih - Gala je najbolja, najisplativija i ono što je najbolje ne bere se po blatu. Tehnologija je djelomično Nizozemska, ali većinom Francuska. Berem u prosjeku 80 tona. Naravno, sada će se svi počet križat i govorit kako je to nemoguće, ali jedan voćar pored Čakovca bere 100 tona po 1 ha. Sada sam posadio jedan probni voćnjak od svega 2,2 ha na kojem ću probat postić proizvodnju do 150 tona po 1 ha. Ovo je suradnja sa institutom iz Francuske, pa ćemo vidjet.
Moj savjet svima koji kreću u ovo, ne ispod 7 ha, najbolje odmah 15 ha, a trošak podizanja voćnjaka sa 98% sigurnom proizvodnjom je cca 45 do 50.000 OJRA, ali onda je to to, i isplativost je nakon 4 godine - stopa povrata bez poticaja, kapitalnih i pdv-a je 25% godišnje, što je jako jako jako dobro, a kada se uzmu svi poticaji, isti vam se isplati za 3 godine, i nakon toga .....