DELO1 kaže:
Svaka čast Dražene ??? Kažeš odmah 15 ha , 98% voćara nema veće površine od 2-3 ha zemlje u jednom komadu ( privatne ) , znači voćnjaci rastrkani, problemi s navodnjavanjem, prilaznim cestama .... cjena 50 000 E po ha puta 15 ha jeste 750 000 E što je oko 5 650 000 kn pa tko će nam dati tolike pare, o takvim prinosima je pričao i prof. Dugalić sa os. instituta ali samo kao o apstraktnoj stvari i za nas možda nedostižnoj ????? :shock:
Pozdrav.
Ispricavam se unaprijed, ali se ne slazem. Smatram da ne treba odmah odustati ako se nema 15 ha, ili 7 ili 1O ha. Moja povijest nije niti u cemu razlicita od Vase ili velike vecine Vas. I moji starci su poceli sa 1 ha, pa sa 2 ha, i onda smo mislili Vau, koliki su nam vocnjaci. Nakon toga situacija je postala vrlo jasnija, ili se prosiriti i rasti, ili ....
Nista nije islo lako, kredit dobiti za pocetak - ha ha ha ha - koja sala, pa bila je veca vjerovatnost na dobiti na lotu, a ne kredit. Medjutim, u svakom zlu i neko dobro, i nakon 6 mjeseci gulenja vrata i molenja dobiveno je kredit i onda se krenulo. Nakon toga sve je ostalo povijest. Desilo se to sto se desilo, doslo se na 25 ha vocnjaka, doslo se na mnogo toga, ali to sve traje od 1995. godine. Prema tome, nista preko noci i sigurno ne bez kredita. nitko od nas kada starta nema dovoljno novaca za tako nesto, ali za to i sluze krediti.
Jer da bi se osigurala 98% sigurna proizvodnja, bez navodnjavanja, obrane od leda i mraza, netreba ni pocimat, inace samo jedna losa godina, i sve ode u nepovrat. Kako se ono veli BEEN THERE DONE THAT, ili u prijevodu, bio tamo, dozivio / prosao to.
Netreba klonut duhom vec se cvrsto drzat svoje ideje, pricat u superlativima i samo cvrsto vjerovat u nju, a onda ce i sve drugo doc samo od sebe.
Samo jos manja opaska na prinose - zasto bi se moglo samo sanjat o tome? Ljudi su to napravili, praksa postoji, dakle, treba samo vjerovati u sebe i uspjeh je osiguran.
Znam da zvucim malo Sigmundski, ali, sve je u glavi.