• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jabuke

D

Drazen

Guest
aljmas kaže:
nevjerovatno
ja neznam šta bi ti rekao nego SVAKA ČAST

pa mi si u klasteru posltavljamo ciljeve od 45 t/ha

jesi zainteresiran za dolazak u Slavoniju i prezentaciju svoga voćnjaka i tehnologija???

bilo bi nam u klasteru svima drago i sigurno interesantno

molim te pošalji koji sliku voćnjaka i tih zaštita protiv mraza

ja jesam u slavoniji :)

D

Drazen

Guest
Marko1986 kaže:
Dražen , ova cijena podizanja voćnjaka jabuka od 45-50 00 € we odnosi na koju površinu ? N a 7 ili na 15 ha?

ZA 1 HA

D

Drazen

Guest
Kontam kaže:
Vjerovatno po hektaru, 35 000 sadnica na hektar i voćnjak se kosi. Svake druge godine i tretira se hormonima. Mislim da takav tip voćnjaka daje tolike prinose.

Nema hormona - inace ne bih mogao izvesti jabuku. Jabuka se prilikom izvoda podvrgava detaljnoj analizi i onda ako se otkrije prisustvo hormona, sve propalo. dakle, nema hormona

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Svaka čast Dražene ??? Kažeš odmah 15 ha , 98% voćara nema veće površine od 2-3 ha zemlje u jednom komadu ( privatne ) , znači voćnjaci rastrkani, problemi s navodnjavanjem, prilaznim cestama .... cjena 50 000 E po ha puta 15 ha jeste 750 000 E što je oko 5 650 000 kn pa tko će nam dati tolike pare, o takvim prinosima je pričao i prof. Dugalić sa os. instituta ali samo kao o apstraktnoj stvari i za nas možda nedostižnoj ????? :shock:

D

Drazen

Guest
DELO1 kaže:
Svaka čast Dražene ??? Kažeš odmah 15 ha , 98% voćara nema veće površine od 2-3 ha zemlje u jednom komadu ( privatne ) , znači voćnjaci rastrkani, problemi s navodnjavanjem, prilaznim cestama .... cjena 50 000 E po ha puta 15 ha jeste 750 000 E što je oko 5 650 000 kn pa tko će nam dati tolike pare, o takvim prinosima je pričao i prof. Dugalić sa os. instituta ali samo kao o apstraktnoj stvari i za nas možda nedostižnoj ????? :shock:

Pozdrav.

Ispricavam se unaprijed, ali se ne slazem. Smatram da ne treba odmah odustati ako se nema 15 ha, ili 7 ili 1O ha. Moja povijest nije niti u cemu razlicita od Vase ili velike vecine Vas. I moji starci su poceli sa 1 ha, pa sa 2 ha, i onda smo mislili Vau, koliki su nam vocnjaci. Nakon toga situacija je postala vrlo jasnija, ili se prosiriti i rasti, ili ....

Nista nije islo lako, kredit dobiti za pocetak - ha ha ha ha - koja sala, pa bila je veca vjerovatnost na dobiti na lotu, a ne kredit. Medjutim, u svakom zlu i neko dobro, i nakon 6 mjeseci gulenja vrata i molenja dobiveno je kredit i onda se krenulo. Nakon toga sve je ostalo povijest. Desilo se to sto se desilo, doslo se na 25 ha vocnjaka, doslo se na mnogo toga, ali to sve traje od 1995. godine. Prema tome, nista preko noci i sigurno ne bez kredita. nitko od nas kada starta nema dovoljno novaca za tako nesto, ali za to i sluze krediti.

Jer da bi se osigurala 98% sigurna proizvodnja, bez navodnjavanja, obrane od leda i mraza, netreba ni pocimat, inace samo jedna losa godina, i sve ode u nepovrat. Kako se ono veli BEEN THERE DONE THAT, ili u prijevodu, bio tamo, dozivio / prosao to.

Netreba klonut duhom vec se cvrsto drzat svoje ideje, pricat u superlativima i samo cvrsto vjerovat u nju, a onda ce i sve drugo doc samo od sebe.

Samo jos manja opaska na prinose - zasto bi se moglo samo sanjat o tome? Ljudi su to napravili, praksa postoji, dakle, treba samo vjerovati u sebe i uspjeh je osiguran.

Znam da zvucim malo Sigmundski, ali, sve je u glavi.

P

pozna

Guest
kad pogledam potrosnju od 30 litara na sat,pomislim ,puno je,kad se sjetim koliki anti frost sistem treba biti za 7 ha plus sve predradnje,nema dileme da su vjetrenjace bolja opcija,ubija u pojam jednostavnost tvog sistema. veselim se slikama,a imam i dva pitanja. jesu li vjetrenjace sastavni dio tog francuskog sistema uzgoja po kojem radis ili...i jos jedno,cijena jedne vjetrenjace,pretpostavljam da nije poslovna tajna. hvala.

D

Drazen

Guest
pozna kaže:
kad pogledam potrosnju od 30 litara na sat,pomislim ,puno je,kad se sjetim koliki anti frost sistem treba biti za 7 ha plus sve predradnje,nema dileme da su vjetrenjace bolja opcija,ubija u pojam jednostavnost tvog sistema. veselim se slikama,a imam i dva pitanja. jesu li vjetrenjace sastavni dio tog francuskog sistema uzgoja po kojem radis ili...i jos jedno,cijena jedne vjetrenjace,pretpostavljam da nije poslovna tajna. hvala.

Pozdrav!

Dakle, Francuzi iste koriste već jedno 17, 18 godina i nemogu se nahvalit. Cjena je paprena, ali sjetimo se da je sa njima proizvodnja osigurana. Dakle, 1 vjetrenjača cca. 60.000 EURA bez carine, pdv-a, prijevoza i bez usluge špeditera.

Ako treba kontakt gdje se nabavljaju - nema problema. samo recite.

LP!

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161
Pozdrav Dražene! U kojem se mjestu nalazi tvoj voćnjak? Stvarno bih ga volio pogledati, ako je moguće?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
60 000 eura plus davanja opasna lova. Vjetrenjača zbog stupa mi je bila skupa investicija pa sam pribjegao jedinstvenoj metodi parenja voćnjaka. Inaće vetrenjača se može napraviti za daleko manje novce. Treba se samo kopirati sistem prvog klima uređaja na svijetu kojeg su izmislili arapi. To je riješenje koje jako malo košta, najskuplji dio je nosivi stup. Zbog toga sam i odustao...

Voćnjaci jabuka koje se kose,poslije berbe, zbog stresa i moguće zaraze se tretiraju, u tom tretiranju ima hormona, onda voćka još te godine mora izrasti za 70 cm da uspije prezimiti. Bar nama tako pričaju u školi.

D

Drazen

Guest
Milky kaže:
Pozdrav Dražene! U kojem se mjestu nalazi tvoj voćnjak? Stvarno bih ga volio pogledati, ako je moguće?

Selo Klokočevik, Općina Garčin, Brodsko - posavska županija.

D

Drazen

Guest
Kontam kaže:
60 000 eura plus davanja opasna lova. Vjetrenjača zbog stupa mi je bila skupa investicija pa sam pribjegao jedinstvenoj metodi parenja voćnjaka. Inaće vetrenjača se može napraviti za daleko manje novce. Treba se samo kopirati sistem prvog klima uređaja na svijetu kojeg su izmislili arapi. To je riješenje koje jako malo košta, najskuplji dio je nosivi stup. Zbog toga sam i odustao...

Voćnjaci jabuka koje se kose,poslije berbe, zbog stresa i moguće zaraze se tretiraju, u tom tretiranju ima hormona, onda voćka još te godine mora izrasti za 70 cm da uspije prezimiti. Bar nama tako pričaju u školi.

Ne znam ništa o arapima, ili nešto drugo. Znam sam da sam ja sa svojom prezadovoljan.

Tretiraju - čime tretiraju? Osobno, ne tretiram ih s ničim. 70 cm - čega grana? Ako se bere - recimo idared od 15.09. pa onda se berba protegne do 15.10., ako izraste još 70 cm - ima da smrzne sam tako. Ne znam, ne kužim. Vjerovatno profesori znaju o čem pričaju, ali znam kak je u praksi.

Uglavnom.....

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161
Drazen kaže:
Milky kaže:

Selo Klokočevik, Općina Garčin, Brodsko - posavska županija.

Ja sam iz Đakova pa sam zato pitao gdje se nalaziš jer mi je to blizu! Hvala na odgovoru!

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ta proizvodnja o kojoj vi govorite nema veze s jabukom,100 tona na hektar pa to je smiješno,kakva je kvaliteta te jabuke na silu uzgojene,nedavno sam bio u voćnjaku jedne veće firme koja se bavi proizvodnjom jabuka i probao to njihovo voće i to ne liči na ništa,nit okusa niti mirisa.Imam hektar voćnjaka i moja jabuka ima miris i okus i kad se napravi kompot od nje ne treba šećer dodavati,od ove što izvana izgleda ko da je od plastike napravljena nemoguće je napraviti kompot,toliko od mene.

D

Drazen

Guest
Gustavo kaže:
Ta proizvodnja o kojoj vi govorite nema veze s jabukom,100 tona na hektar pa to je smiješno,kakva je kvaliteta te jabuke na silu uzgojene,nedavno sam bio u voćnjaku jedne veće firme koja se bavi proizvodnjom jabuka i probao to njihovo voće i to ne liči na ništa,nit okusa niti mirisa.Imam hektar voćnjaka i moja jabuka ima miris i okus i kad se napravi kompot od nje ne treba šećer dodavati,od ove što izvana izgleda ko da je od plastike napravljena nemoguće je napraviti kompot,toliko od mene.

živio

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Gustavo zato je EU uvela uredbe da bi zabranila izvoz poljske jabuke u članice EU. Svako zna napucati dušika i dobro zaliti. Suha tvar je čimbenik! Ako je jabuka druge klase kalibracije teža od jabuke prve klase kalibracije sve je jasno. Jedino neki gospodari veleprodaje se počeli glumiti kraljeve pa traže prvu klasu bez obzira na suhu tvar. No takvi u zadnjih mjesec dana imaju velikih problema sa likvidnošću, a vrlo blizu su ponora. Što se tiće 100 tona po hektaru moguće je dobiti sa više tipova voćnjaka. Koriste se gusti sklopovi sa knip sadnicama, uzgojni oblici su dvostruki solax i tako dalje ili voćnjaci jabuka koji se kose. U oba primjera spominju se hormoni. Nije ništa loše, nije ništa zabranjeno ali Dražen kaže da se ne koriste... Debata ;)

A

aljmas

Guest
ja sam zadovoljan i sa 50 t jabuke po hektaru i neka bude svake godine odlično

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
E Aljmaš što bilo sa pretprošlim vikendom? Nismo išli kod tebe u voćnjak na praksu? A taman se frend i ja nabrusili da ti ga izrežemo da ti rodi 80t po hektaru ;) Kupili i jabučno sirće da dezinficiramo škare i nepravimo ti pokolja kao kod C :mrgreen: Šala mala :lol: To je onaj vikend kad je g. Mesić bio u voćnjacima. Da se niste zapili sa predsjednikom,a? :blackeye

P

pozna

Guest
samo da se osvrnem na post sto ga je pisao Gustavo.pa kolega kako uopce mozes traziti neku (domacu ) kvalitetu,pod tim mislim da okus i miris na velikim plantaznim nasadima,tu je sve podredeno zdravstvenoj ispravnosti,krivi izraz,neznam kako da se izrazim i kolicini uroda. ogromna ulaganja se moraju i vracati da nekazem krediti. za mene nijedna aromaticna biljka a uzgojena plantazno nije ukusna,niti jabuka niti jagoda.imam kuci jedno stablo jabuke,ne tretira se nicim,plodovi su redoviti pirgavi da nekazem sugavi al je zato najukusnija i najslada jabuka na svijetu,i potpuno sam siguran da je odnesem na pijacu nebi je nitko kupio. mana te jabuke je sto se brzo pojede,zapravo neke berbe ni nema,jede se sa grane,a poslije u trgovini kupujem jabuke,biram po izgledu i tako mi nisu fine,al svejedno kupim barem kilu tjedno.meni nisu fine zato sto znam sta je jabuka,al danas masa ljudi ni nezna za nesto drugo,drugi ukus.cijeli zivot kupuju u marketima isti bezukusni proizvod i neznaju za bolje.al najvaznije je da jabuka uvijek ima,ovdje se naprimjer trosi za hr.uvjete nenormalna kolicina po stanovniku a tolike kolicine stalno dostupne robe nemogu osigurati ja sa jednom vockom niti ti sa jednim hektarom,ali je npr. Drazen vec ozbiljan igrac,ali su njegova ulaganja ogromna i naravno da mora teziti za kolicinom,ako tu masu proizvoda postize naprednijim uzgojem-dobro,AKO koristi i neke hormone koji su dozvoljeni opet dobro,ako ti hormoni nisu dozvoljeni bacit ce par sto tona jabuka a tolika budala zasigurno nije.pitam ja vas sta je danas 100 % zdravo. za kraj ,Drazene ajd stavi sliku vjetrenjace da malo rastjera da kazem nesuglasice sa ove teme. pozdrav svima.

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Dražene može vjetrenjača...
Moj voćnjak je četvrta godina (bio jesenas) i bilo je do trideset tona jabuke, grane su se povijale do zemlje od tereta e sada me zanima kako ta voćka izgleda kad na njima ima 100 tona nije da ne vjerujem :!: ...
I ja nisam od Dražena daleko budem to otišao pogledati :shock:
Inače naj uzorniji voćnjak vidio kod Švajcernice u Baranji (kada se ide obilaznicom)

Najnoviji postovi

Na vrh