Pozdrav dobri ljudi , procitao sam na netu masu stvari o prepelicama kao i cjelu ovu temu na ovom forumu..htio bi vas iskusnije malo pitati neke stvari.Drugar mi je drzao 50ak prepelica u kuci i u mjestu od 15ak hiljada stanovnika uspjevao je prodavat sve po cjeni od 4 eura po kutijo od 30 komada..medjutim kako ih je drzao u kuci toliko su pocele smrditi da je morao da smakne a ja imam dovoljno prosotra da ih drzim da ne smeta miris nikome a on me savjetuje da pokusam i ja da ce se isplatiti..
E sad ne ocekujem ja da ono nesto previse zaradim tek toliko da popunim malo vrijeme , imam 22 godine nedavno sam zavrsio ekonomiju a posla u Bosni nema ni za lijeka pa da probam ovo cisto ono za kafu, koji izlazak da se osjecam korisnim da ne uzimam od majke pare za takve stvari...
-Koliko otprilike one jedu tog njihovog koncentrata dnevno , posto ja bih imao jabuka, mrkve,trave i sira npr na bacanje sa sela pa bi im mogao davati toga dodatnog svaki dan?
-Kolika im je nosivost dnevna , drugar mi je pricao da su mu jedno vrijeme od 30 prepelica dnevno znalo biti i po 40 jaja , on im je drzao svijetlo po 17,18 sati ?
-Sta mi se vise isplati da kupim gotove koke koje treba za sedam dana da pronesu ili da kupim pilice od 7 dana pa da ih tovim mjesec dana stim da se ne zna koliko od pilica ce biti zenskih, ja u planu imam 30 z i 6,7 m za pocetak
-Kontam da imam 1 skoljku dnevno da proizvedem i prodam, zivim na periferiji Sarajeva sto znaci da bi trebalo da je trziste veliko a cjena na PIK-u a to je glavni oglasnik kao kod vas njuskalo krece se od 7 do 12 KM (3,5 do 6 eura) na 30 komada , pa ja razmisljam kako bi bila da ponudim cijenu od npr 2,5 eura za pocetak da privucem musterije..
Takodje polijepio bih oglase oko bolnica,domova zdravlja,teretana, po prometnim mjestima po gradu, malo jos po komsiluku obisao objavio svima da cu se sa tim bavitit
Razmisljam o tome da smao izguram prvi mjesec prodaju da mogu kupiti neki inkubator da mogu onda da izljezem sto veci broj prepelica pa da onda na cistu ekonomiju obima probam zaradjivati tako sto cu proizvoditi cca 300 skoljki mjesecno pa to prodavati po cjeni nekoj cisto da zaradim nekih 1-1,5 evro meni bi bilo fantasticno zraditi u ovoj krizi 300 eura kod kuce kad je prosjecna plata u zemlji oko 400 evra..
Eto ako bi mogli da mi date neke odgovore , vasa misljenja , dal je plan realan i sl...Unaprijed zahvalan